Dimensiunea dezastrului provocat de furtuna care a „măturat” Timişul. Care este suma aşteptată de la Guvern pentru reparaţii la şcoli, primării şi biserici

Dimensiunea dezastrului provocat de furtuna care a „măturat” Timişul. Care este suma aşteptată de la Guvern pentru reparaţii la şcoli, primării şi biserici

Furtuna de la Timişoara a făcut pagube de milioane de euro

Prefectura Timiş a finalizat evaluarea pagubelor provocate de furtună care a avut loc în Timiş în data de 17 septembrie. Potrivit evaluării realizate de prefectură, suma necesară numai pentru reparaţii de urgenţă la şcoli, spitale, biserici şi primării este de 8,7 milioane lei. Guvernul a alocat doar un sfert din această sumă, urmând ca diferenţa să fie alocată cu ocazia primei şedinţe de Guvern.

Pe lângâ moartea celor cinci persoane din judeţul Timiş, furtuna din 17 septembrie a provocat şi însemnate pagube materiale. Evaluarea finală pagubelor arată că valoarea stricăciunilor provocate de fenomenele meteo numai la şcoli, spitale, biserici, primării şi clădiri adiminstrative aparţinând MAI este de 8,694,784.  Din această sumă, banii pentru şcolile din Timişoara, pentru Institutul de Boli Cardiovasculare şi pentru Spitalul Municipal Lugoj au fost alocaţi de Guvern în prima şedinţă de după furtună, urmând ca în următoarea sumă să fie aprobată şi diferenţa de aproape 5,2 milioane lei.

 

Potrivit bilanţului final al Prefecturii Timiş viteza maximă atinsă de vânt a fost în unele zone de 108 km/h. Situaţia realizată de Prefectura Timiş mai arată că în data de 17 septembrie au fost emise, în intervalul orar 15.00 – 21.00  un număr de 6 atenţionări şi avertizări now casting – fenomene meteo periculoase imediate, trei cod galben şi trei cod portocaliu. Prima avertizare, de cod galben, a fost la ora 15,07 şi viza fenomene meteorologice imediate, iar avertizarea de cod portocaliu fiind emisă la ora 15,20.

 

„Au fost afectate de furtună un număr de 23 unităţi administrativ teritoriale (Timişoara, Lugoj, Buziaş, Făget, Jimbolia, Recaş, Biled, Coşteiu, Pişchia, Uivar, Iecea Mare, Şandra, Ghiroda, Giroc, Bucovăţ, Banloc, Darova, Becicherecu Mic, Giera, Belinţ, Dumbrava, Otelec, Săcălaz) cu un număr de 25 localităţi aparţinătoare. Au rămas fără curent electric un număr de 130 de localităţi, fiind afectaţi peste 100.000 clienţi. Totodată, un număr de 23 de localităţi au rămas fără alimentare cu apă”, arată reprezentanţii Prefecturii Timiş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: