Dezvăluiri în premieră despre o scrisoare primită de Ion Iliescu de la un înalt oficial american: „Voiau să mă lichideze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul rector al Universităţii de Medicină a dezvăluit o intervenţie de la cel mai înalt nivel al SUA la Ion Iliescu FOTO Arhivă
Fostul rector al Universităţii de Medicină a dezvăluit o intervenţie de la cel mai înalt nivel al SUA la Ion Iliescu FOTO Arhivă

Fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, Iosif Ştefa Drăgulescu, a primit titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei, chiar de ziua oraşului. În discursul său, Drăgulescu a făcut şi o dezvăluire despre o intervenţie a Statelor Unite făcută direct la fostul preşedinte Ion Iliescu, care dorea să îl elimine din funcţii pe Drăgulescu.

Într-un cadru festiv, de ziua oraşului, Consiliul Local Timişoara a decernat titlul de cetăţean de onoare mai multor personalităţi din Timişoara. Printre cei care au primit acest titlu s-a aflat şi Iosif Ştefan Drăgulescu, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara. Un personaj controversat din cauza traseului său politic, dar şi din cauza modului în care a „păstorit” corupţia din Universitatea de Medicină din Timişoara în perioada în care a fost rector, Ştefan Drăgulescu a primit titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei pentru realizările sale în dezvoltarea cardiologiei moderne din Banat, Drăgulescu fiind fondatorul Institutului de Cardiologie din Timişoara.

De altfel, în discursul său, Drăgulescu a dezvăluit, în premieră, cum a fost posibilă înfiinţarea Institutului din Timişoara după o intervenţie de la cel mai înalt nivel din SUA, direct la preşedintele de la vremea respectivă, Ion Iliescu. „Pot să spun foarte deschis că din cauza apartenenţei politice a mea la PNŢCD, anumite forţe puternice de stânga din România, voiau să mă lichideze, din punct de vedere al poziţiei pe care o aveam, nu din punct de vedere fizic. Întâmplarea a făcut că fostul decan al Universităţii din Knoxville a vizitat Timişoara şi am luat legătura cu el. Spunându-i despre ce este vorba, m-a invitat la Knoxville, unde l-am cunoscut pe Jesse Helms, preşedintele Comisiei de Politică Externă a SUA şi pe Michael Einik, care era la vremea însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti. S-au interesat de ce se întâmplă cu mine. În momentul în care s-au interesat, lucrurile s-au corectat pentru că aveam dreptate”, a declarat Drăgulescu.

Fostul rector al Universităţii de Medicină a mai declarat că intervenţia SUA a fost cât se poate de concretă: Jesse Helms i-a scris lui Ion Iliescu. „Sprijinul a fost cât se poate de concret: o scrisoare a lui Jesse Helms către preşedintele în funcţie, Ion Iliescu. De atunci, lucrurile s-au îndreptat”, a mai spus Drăgulescu. Jesse Helms a fost zeci de ani o figură marcantă a politicii americane, fiind ales de cinci ori consecutiv senator, poziţie din care a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe. Helms s-a retras din politică în 2003 şi a murit în 2008, la vârsta de 86 de ani.

Pe lângă episodul Jesse Helms – Ion Iliescu, Ştefan Drăgulescu a mai povestit un alt moment critic, petrecut în „epoca” Adrian Năstase, când funcţia i-a fost salvată de însuşi Adrian Năstase. „Al doilea moment foarte important a fost momentul Adrian Năstase, în 2003. Prin înţelegerea poziţiei mele la Timişoara a făcut tot posibilul să salveze poziţia mea aici. Spunea că deşi nu sunt de-al lor trebuie să rămân într-o poziţie profesională ridicată fiindcă am adus îmbunătăţiri ale cardiologiei din Timişoara. Adrian Năstase nu era Ion Iliescu”, a mai declarat Ştefan Drăgulescu.    

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite