DEZBATERE Ofiţerii sub acoperire: tehnică modernă sau provocare comunistă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazurile în care sunt folosiţi poliţişti sub acoperire duc la dezbateri între procurorii din Vest. Procurorii din Timiş nu folosesc deloc această tehnică, pe de altă parte însă procurorii din Arad o utilizează frecvent, iar rezultatele se văd.

Fiecare început de an pentru procurori este emoţionant pentru că se fac calcule, se trage linie şi se face bilanţul de activitate pentru anul care a trecut.

În 2010 judeţul Timiş a fost pe primul loc în ţară din punct de vedere al numărului de dosare realizate. Anchetele cu nume grele au fost realizate însă la Arad, unde diferenţa a făcut-o folosirea investigatorilor sub acoperire. Procurorii arădeni au introdus ofiţeri sub acoperire în mai multe anchete, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Procurorii au reuşit să adune probe prin care au arătat cum iau şpagă poliţiştii de la Rutieră sau de la Frontieră, dar şi cum se „fabrică” diplomele false. La Parchetul Tribunalului Timiş, folosirea ofiţerilor sub acoperire este un subiect sensibil.

Adevăr sau provocare?
„Nu am folosit investigatori sub acoperire. Este o discuţie întreagă pentru că România a avut condamnări la CEDO pe această temă. Probabil că vom folosi şi noi, dar trebuie mare grijă pentru că pot exista discuţii de provocare”
, a spus prim-procurorul Parchetului Tribunalului Timiş, Ioan Braşoveanu.
Colegii lui de la Arad susţin că într-adevăr există riscul unor acuze de provocare, dar dacă ofiţerul sub acoperire are un rol pasiv nu se poate pune problema de aşa ceva.

image

Codrin Gavra, şeful Secţiei Penale de la Parchetul
Tribunalului Arad, susţine anchetele sub acoperire

„Acţionăm cu instituţia aceasta doar în momentul în care avem deja probe că există un fenomen, iar investigatorul sub acoperire, în mod pasiv, confirmă probele şi le consolidează. Avocaţii invocă ideea de provocare, dar noi ne luăm măsurile de precauţie de la început. Nu ezităm, chiar încurajăm folosirea acestei metode, dar încercăm să evităm situaţiile în care putem fi acuzaţi de provocare”, a spus procurorul Codrin Gavra, şeful Secţiei Penale de la Parchetul Tribunalului Arad.

Manual de anchete sub acoperire

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, încurajează folosirea investigatorilor sub acoperire, dar susţine că, într-adevăr, e nevoie de atenţie mare pentru a nu se invoca provocarea. „Nu-mi amintesc să fi fost vreo soluţie în care judecătorul să reţină că a fost vorba de vreo provocare. Există o reticenţă pentru că întodeauna te sperie ceva nou. Am discutat această problemă şi le-am cerut colegilor foarte atenţi pentru a evita provocările”, a spus procurorul general al României. Prezentă la Timişoara, Kovesi a declarat că la nivel naţional chiar se lucrează la un ghid de bune practici pentru folosirea ofiţerilor sub acoperire.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite