Detalii teribile în cazul unei familii de români din Canada, acuzată că şi-a lăsat copilul să moară, preferând să-l „trateze” doar cu rugăciuni: „Era piele şi oase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Radiţă a murit în anul 2013 FOTO calgarysun.com
Alexandru Radiţă a murit în anul 2013 FOTO calgarysun.com

Caz cutremurător într-o familie de români care trăieşte în Canada. Părinţii sunt judecaţi pentru crimă de gradul I împotriva copilului lor, pe care l-ar fi lăsat să moară din cauză că nu ar fi vrut să-l trateze într-un spital, preferând doar să se roage pentru viaţa acestuia.

Zilele acestea se desfăşoară în Canada procesul în care Emil (59 de ani) şi Rodica (53 de ani) Radiţă sunt acuzaţi de crimă de gradul întâi. Autorităţile canadiene îi fac vinovaţi pe români de moartea fiului lor. Aceasta avea 15 ani şi murit pe data de 7 mai 2013. Copilul era grav bolnav, însă părinţii nu au apelat la medici. De altfel, ei s-au luptat ani de zile cu Serviciul Social din Canada, care le-a luat copilul pentru aceleaşi motive. 
 

Părinţii nu doreau ca Alexandru să fie tratat în spital. În urma audierii martorilor, au reieşit amănunte incredibile. Shauna Mithcell, medic legist, a fost trimis la adresa familiei Radiţă, pentru a face o anchetă privitoare la moartea lui Alexandru. Aceasta a stat de vorbă cu cei doi părinţii. Au fost întrebaţi când l-au văzut ultima dată în viaţă pe Alexandru. 

“Au spus că au mers la biserică, cred ei, după ora 18.00. De acolo au venit acasă, în jurul orei 20.00. Şi atunci tatăl a spus că el nu respiră. Astfel, părinţii au început să se roage şi a sunat la Ambulanţă de abia la ora 22.00”, a declarat Shauna Mithcell.

Aceasta susţine că în casă se aflau mai mulţi membri ai bisericii, care se rugau împreună cu părinţii. Shauna Mithcell a declarat în faţa instanţei că este posibil ca Alexandru să fi murit înainte ca părinţii să plece la biserică. Băiatul era bolnav de diabet şi, conform autorităţilor, a murit din cauza septicemiei, datorită înfometării şi a neglijenţei. 

De asemenea, a fost audiat şi ofiţerul de poliţie care a intrat primul în casa familiei Radiţă. Acesta a declarat că băiatul era doar piele şi oase când l-a văzut mort în patul lui. “Era numai piele şi oase. Cred că nu cântărea mai mult de 20 de pounds (n.r. puţin peste nouă kilograme!)”, a spus ofiţerul Larry Pugliese.

Cazul Radiţă FOTO calgarysun.com

Poliţistul susţine că i-a întrebat pe părinţi de ce nu au sunat înainte la salvare. Răspunsul lor a fost acela că Alexandru ar fi trebuit să meargă la spital, dar că el a refuzat acest lucru, pentru că nu îi plăceau spitalele, tocmai din cauza traumelor prin care a trecut atunci când avea trei ani. 

“Mama copilului se îndoia că fiul ei suferă de diabet. Nu credea că el era un diabetic, dar avea insulină în frigider şi ea îi administra copilului zilnic”, a mai spus Pugliese. Emil şi Rodica Radiţă au fost aretaţi în 2014. Procesul continuă la Vancouver. 

S-a luptat cu Serviciul Social pentru Alexandru

Emil Radiţă şi familia locuiesc de mulţi ani la Vancouver, în Canada. Bărbatul originar din Timişoara, a emigrat pe vremnea comunismului, în 1985, înotând peste Dunăre, în Iugoslavia. De acolo a ajuns în Canda, unde, după un an, s-a căsătorit cu Rodica. Cei doi au avut împreună opt copii. 

La începutul anilor 2000, familia Radiţă a atras atenţia opiniei publice canadiene printr-o acţiune de protest faţă de „Social Service” – serviciul social, care l-a luat din sânul familiei pe fiul lor Alexandru. Autorităţie au considerat necesar să-l preia pe mucuţ, pentru că părinţii nu doreau să îl lase la spital, pentru tratamente. Deşi copilul suferea de diabet, părinţii invocau doctrine religioase.  

Românii au dus o veritabilă bătălie prin instanţe împotriva „Social Service”, iar în final au câştigat. Alexandru a revenit în sânul familiei.

“Strigăt de ajutor din partea unei familii de români!”

În 2004, Emil Radiţă făcea apel la românii din Canada să sprijine acţiunile sale, încurajat de avocatul său, care invoca importanţa opiniei publice în astfel de situaţii. 

Campania lansată de Rădiţă se numea “Strigăt de ajutor din partea unei familii de români!”.

În 2003, Emil Radiţă a trimis o scrisoare la Organizaţia Naţiunilor Unite, prin care aduce acuzaţii grave împotriva sistemului din Canada, care i-a luat copilul. 

“Noi credem în Dumnezeul şi în puterea Lui de vindecare, dar noi ştim, de asemenea, că Dumnezeul este Cel care organizează totul pe Pământ. De aceea, medicii sunt în planul Său. Din cauza unui medic, suntem în postura de a petrecere timpul în instanţe de patru ori în ultimii trei ani. Şi încă procesul nu s-a încheiat. Eu mă întreb: Canada este încă o ţară democratică? Este omul mediu ascultat? Îi este permis să creadă în Dumnezeu? Allan Rock, care a fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Canadian, aflat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, ştie despre cazul meu, pentru că acum trei ani, i-am trimis o scrisoare pentru aceeaşi problemă. Se pare că încă o dată, am nevoie de ajutorul Organizaţie Naţiunilor Unite. 

În decembrie 2000, fiul meu Alexandru Gabriel Radiţă, a fost dus la Spitalul de Copii din Vancouver timp de aproximativ trei săptămâni, diagnosticat cu diabet zaharat, dar a fost mai mult decât atât. Eu şi soţia mea am cerut medicilor (Metzker şi Stuart) să se oprească testele, pentru că după medicamentele care i s-au administrat s-a îmbolnăvit de hepatită. 

Cazul Radiţă FOTO calgarysun.com

Emil Radiţă FOTO calgarysun.com
 

Nimeni nu a fost ascultat noi; au râs de noi şi a plecat. Am insistat, şi le-am spus că în Europa, medicii fac întregul test dintr-o probă de sânge. Ei se uitau la mine ca la un prost.

În anul 2001, am fost din nou cu fiul meu la spitalul de copii…Am urmat instrucţiunile medicilor, oferindu-i insulină în fiecare zi. Noi am mers de fiecare dată la consultaţii medicale, dar de fiecare dată interveneau cei de la Serviciul Social şi ne-au hărţuit în instanţă. Cred că motto-ul lor este <separă şi distruge familiile>. Astăzi, fiul meu este în spital din nou. În urma testelor au descoperit că fiul meu are probleme cu ficatul, probleme la stomac, la pancreas etc. Acum, ei care ne acuză că am neglijat medical fiul nostru, şi că Family Services ne va lua copilul. În cazul în care medicii şi-ar fi făcut datoria corspunzător de la început, nu am fi ajuns astăzi aici”, scrie Emil Rădiţă.

Acesta îi acuza pe cei de la Family Services de intimidare, hărţuială şi că se încearcă distrugerea familiei sale. 

“Fiul meu aproape a murit din cauza ignoranţei unor medici. Acum, ei îşi unesc forţele împotriva noastră. Medicii ar trebui să ajute oamenii să se faca bine, nu să distrugă familii. Sau să creeze mai multe probleme pentru cei care suferă deja pentru cei dragi! Avem 8 copii şi ştim cum să ne facem treaba. De ce ei încearcă să distrugă o familie bună? Doar să aibă ei loc de muncă? Unii medici au interese să îi susţină pe cei de la Family Services. Noi nu am avut Crăciun, pentru că ni s-a furat această sărbătoare. Canada este încă o ţară democratică?”, a continuat Emil Rădiţă.

Cazul Radiţă FOTO calgarysun.com

Rodica Radiţă FOTO calgarysun.com
 

“Jumătate din vecinii mei din România şi-ar fi pierdut copiii serviciilor sociale din Canada”

Nu toţi românii din Canada s-au solidarizat cu cazul lui Rădiţă. 

“Îmi pare rau, eu lucrez în domeniu şi ştiu sigur că baiatul nu ar fi fost luat de serviciul social fără un motiv bine întemeiat. Deci, părerea mea este că odată ce aţi făcut public un mesaj în care chemaţi românii la apel, cel mai potrivit este să daţi şi cele mai importante date ale problemei: de ce a fost copilul luat de la domiciliul părintilor? Care a fost motivul invocat de serviciul social? Mulţi români poate din spirit de unitate se vor prezenta la proces să pună marturie în favoarea părinţilor, fără să se gândească că poate în felul acesta fac rău copilului”, susţine unul dintre români.

“E foarte greu să ne rupem de obiceiurile de acasă. Eu, de exemplu, sunt sigur că jumătate din vecinii mei din România şi-ar fi pierdut copiii serviciilor sociale din Canada. Chiar şi mama ma pierdea în zilele când îmi mai trăgea un făcăleţ la fund... Care sistem de educaţie e mai bun? Nu îmi pun această întrebare - mai ales că nu am copii. Dar ştiu că părinţii care au decis să imigreze în Canada au obligaţia să respecte legile de aici. Bune, rele, cu efect pozitiv sau negativ asupra profilului uman al copiilor lor - asta e. Cum zic canadienii: noi am vrut să venim aici!  Cei care cred altfel, sunt invitaţi la Tribunal. Din câte cunosc eu sentimentul de solidaritate la români, m-ar mira să aflu că în sală au fost mai mult de 12 români. Adica familia, cei de la TV şi toţi ceialti (doi)”, susţinea o altă persoană.
 

“De ce a fost luat copilul de Social Services? Suntem chemaţi să sprijinim familia Radiţă pe considerente etnice, că suntem toţi români, sau ar trebui să ştim înainte dacă acest copil a fost neglijat, bătut, închis singur în casa etc. Şi Ministry of Children a avut motive serioase să-l izoleze de restul familiei? Poate ar trebui să daţi mai multe detalii dacă tot suntem chemaţi să sprijinim în masă acţiunea, despre care nu ştim nimic”, era de părere un alt român.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite