Detalii inedite despre uriaşul spectacol care se pregăteşte în vechiul port al Timişoarei. Punerea în scenă va costa aproape 300.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele de 5, 6 şi 7 octombrie, în vechiul port al Timişoarei (în zona Solventul), va avea loc unul dintre cele mai complexe evenimente care au fost puse vreodată la cale în Timişoara.

De aproape un an de zile se lucrează la realizarea spectacolului „Lumen”, care va avea loc în zona vechiului port de pe Bega. 

Peste 200 de dansatori, scenă gigantică, macarale, videomapări, barje, bărci, ecrane uriaşe, lumini inteligente, instalaţii de sonorizare de înaltă clasă...Asta îi aşteaptă pe timişoreni în această toamnă.

A mai rămas o lună şi ceva până la prima reprezentaţie (vor fi trei, în datele de 5, 6 şi 7 octombrie), dar de abia de acum lucrurile încep să fie vizibile şi timişorenilor.

Organizatorii evenimentului au început amenajările în zona în care va avea spectacolul.   

Scena principală va fi pe malul din dreapta a Begăi, pe locul unde a fost cândva staţia de captare a apei pentru combinatului Solventul.

„Există acea ruină pe malul Begăi, iar scena va fi în stânga şi în dreapta ei, 16 metri, iar deasupra ei va avea 18 metri. Vom face doi pereţi de şase metri în dreapta, şase metri în stânga, iar deasupra tot un zid de şase metri înălţime. Toată această suprafaţă va fi videomapată. Acum se lucrează la realizarea podiumului din faţă, construit din lemn. Sunt foarte multe elemente tehnice în spectacolul, care are muzică, film, acrobaţii, mişcare scenică”, a declarat Norbert Tako, directorul Asociaţiei Plai, care a conceput spectacolul „Lumen”.

Imagine indisponibilă


În această zonă va avea loc spectacolul "Lumen" 

Coregrafia realizată de britanicului Kevin Finnan

Sute de oameni sunt împlicaţi în realizarea proiectului, numeroase ONG-uri şi asociaţii culturale din România, sub coordonarea britanicului Kevin Finnan, directorul artistic de la Motionhouse, una dintre cele mai importante companii de dans contemporan din Anglia.

Toată coregrafia a fost pusă în scenă de Kevin Finnan, care are în palmares numeroase evenimente de mari dimeniuni. A lucrat pentru capitalele culturale de la Marsilia şi Aarhus, a realizat, printre altele, spectacolul de la deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Londra.

Muzica a fost scrisă special pentru acest proiect de Sophy Smith, tot din Anglia.

Spectacolul în sine va fi în limba engleză şi va avea o durată de aproximativ 40 de minute.

„E nebunie logistică”

Începând din data de 10 septembrie, britanicii de la Motionhouse, în frunte cu Kevin Finan, se mută la Timişoara. Ei vor face probele şi pregătirile necesare la faţa locului

„E o nebunie logistică. Sunt foarte multe grupuri implicate, de la coruri la celelalte organizaţii care au câte o părticică în spectacol. În partea artistică suntem undeva la 250 de persoane, fără echipele tehnice. În ce priveşte echipa tehnică, unii vin din Anglia, alţii din Ţara Bascilor, alţii din mai multe locuri din România”, a mai spus Norbert Tako.

Povestea oraşului dintr-o perspectivă diferită

Spectacol de artă performativă este creat de Plai, cu scopul de a reactiva malurile râului Bega, de readuce în prim plan vechiul port al oraşului. Este unul din programale principale din dosarul de candidatură al Timişoarei pentru anul 2021.

„Lumen e de fapt povestea oraşului dintr-o perspectivă foarte personală. Înainte să începem să scriem povestea, am avut întâlniri cu oameni din mai multe categorii sociale, din diverse medii şi diverse grupuri de vârstă. I-am rugat să ne spună o amintire din coplărie, o amintire de pe la jumătatea vieţii şi o proiecţie a oraşului în viitor. Cronologic, pornim de la construcţia portului din secolul XIX-lea şi terminăm cu o proiecţie în viitor. Sunt poveşti, experienţe pe care timişorenii le-au trăit”, a explicat Tako. 

Mapare 3D realizată în Ţara Bascilor

Spectacolul începe la ora 20, aşadar după lăsara întunericului.

Conţinutul grafic pentru videomapare 3D este realizată de compania Logela, din Ţara Bascilor (Spania). 

„Spectacolul are în spate un film. Cei peste 200 de oameni interacţionează cu filmarea. Tot decorul din spate va fi videomapat. Conţinutul grafic e făcut de Logela din Ţara Bascilor. Au făcut lucruri foarte mari în lume.  Ei au făcut grafica pe baza naraţiunii de la noi. Au fost în Timişoara de două ori, se folosesc pe fundal clădiri importante din oraş”, a mai explicat Norbert Tako. 

Aduc un vapor de 16 metri de la Marea Neagră
 

Din decorul spectacolului vor face parte mai multe ambarcaţiuni aflate pe canalul Bega. Va fi adus inclusiv un vapor de la Marea Neagră. 

„E un vapor vechi, scos din uz, nu are nici motor. Probabil va rămâne aici, pentru că e adus de o firmă care doreşte să o reabiliteze pentru cafenea, restaurant şi cazare. Vor fi ambarcaţiuni de toate felurile, mai mici, mai mari, de la veliere la barcă cu vâslă”, a afirmat Norbert Tako.

Imagine indisponibilă

Golful fostului port al Timişoarei 

În spectacol se vor folosi şi două macarale mari.

„Vor fi structuri care se mişcă, iar pe aceste structuri vor dansa oamenii. Macaralele vor muta fie structuri, fie oameni. Macaraua mare, de 130 de tone, va muta structurile pe care vor dansa oamenii. Are un braţ de 55 de metri, ajunge de pe un mal pe altul. Şi macaraua mică va susţine oameni. Nu am făcut publice amănunte de conţinut, pentru că e foarte greu de comunicat ce o să fie. Facem pentru prima dată acest spectacol, e personalizat pentru Timişoara, nu avem imagini, nu e un al doilea spectacol. Ne bazăm că repetiţiile care vor avea loc, vor atrage atenţia asupra ce se va întâmpla”, a explicat Tako.

La conţinutul artistic mai lucrează cei de la Unfold Motion (coordonator al voluntarilor pentru dans), Asociaţia Culturală Kratima, Asociaţia Culturală TGP (coordonator al voluntarilor pentru muzică) şi Asociaţia Tango Timişoara. 
 

Producţia spectacolului „Lumen” de la Timişoara are un buget de aproximativ 280.000 de euro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite