UPDATE Descinderi de amploare ale Parchetului European, în România. Anchetatorii au descins şi la ADR Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul European a descins marţi dimineaţa la 160 de adrese. Anchetatorii sunt sprijiniţi de ofiţeri DGA FOTO DGA (arhivă)
Parchetul European a descins marţi dimineaţa la 160 de adrese. Anchetatorii sunt sprijiniţi de ofiţeri DGA FOTO DGA (arhivă)

Parchetul European (EPPO), condus de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, realizează marţi, 28 iunie 2022, percheziţii de amploare în Timiş, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene.

UPDATE Anchetatorii au descins şi la sediul ADR Vest, de unde au ridicat o serie de documente.  

Conform celor de la ADR Vest, oamenii legii au căutat documente privind finanţarea din fonduri europene a şase societăţi comerciale, care au depus proiecte pe Axa 2 Prioritate de Investiţii 2.1 - Microintreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins. 

ADR Vest anunţă însă că nu este vizată activitatea instituţiei sau vreunui angajat, ci doar obţinerea documentelor.  

Potrivit EPPO, în cadrul anchetei sunt realizate 160 de perchezitţii domiciliare, fiind vizat un grup infracţional organizat activ în România şi Austria. Percheziţiile sunt realizate inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi la sediile unor instituţii publice, urmând să fie duse la audieri 30 de persoane. Potrivir EPPO, prejudiciul în acest caz este de peste cinci milioane de euro.

„Din 2017, un grup infracţional organizat a înfiinţat peste 150 de firme fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos finanţare europeană şi naţională. Aceste companii au solicitat finanţare publică pentru achiziţionarea de echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziţionarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost efectiv achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, a transmis EPPO.

Potrivit Parchetului European, sumele obţinute din fonduri europene şi de la bugetul naţional erau retrase de la bancomat de către persoane din anturajul membrilor grupului organizat.

„Ulterior, sumele au fost folosite pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii pe numele altor persoane fizice sau juridice pentru a ascunde provenienţa ilicită”, a mai transmis Parchetul European, care a lucrat în acest caz cu poliţişti din Structura de Sprijin EPPO din România, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi poliţiştilor din cadrul DGA Cluj şi Timişoara.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, operaţional începând de marţi. Stelian Ion: „Este un moment istoric”

Parchetul European, percheziţii în România într-un dosar privind fonduri europene de peste 3 milioane de euro obţinute ilegal

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite