Declin dramatic al populaţiei şcolare. România are cu 64.000 de elevi mai puţin faţă de acum doi ani

Declin dramatic al populaţiei şcolare. România are cu 64.000 de elevi mai puţin faţă de acum doi ani

Numărul elevilor scade de la an la an în România

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, numărul populaţiei şcolare în anul şcolar 2017-2018 a scăzut cu 18.700. În anul precedent, scăderea a fost de 45.300.

Deputatul Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educaţie a PNL, atrage atenţia asupra scăderii populaţiei şcolare în anul şcolar 2017-2018 faţă de anul precedent, cu un minus de 18.700 elevi şi studenţi, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Mai mult, în anul precedent, scăderea a fost de 45.300.
 
Tendinţele clare de scădere a numărului tinerilor pe ciclurile medii de educaţie sunt îngrijorătoare pentru evoluţia învăţământului superior.
 
„Principalul risc sistemic provenit prin descreşterea populaţiei şcolare constă în scăderea alarmantă a numărului elevilor din învăţământul primar şi gimnazial (cu un minus de 17.500 elevi faţă de anul şcolar anterior), precum şi cel liceal (cu un minus de 13.100 elevi). Aici sunt necesare propuneri realiste şi soluţii active pentru prevenirea abandonului şcolar. În aceste două grupe de tineri se află viitorii candidaţi pentru învăţământul superior. Să nu uităm că statisticile europene plasează România pe ultimul loc în UE pe baza mărimii populaţiei cu studii superioare cu vârsta între 30 şi 34 de ani, doar 26,3% din populaţia acestei grupe referenţiale având studii superioare finalizate (cca. 340.000 de persoane), faţă de media UE de 39,9%”, susţine Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.
 
O minimă veste bună este aceea că învăţământul profesional a cunoscut o creştere de 5.800 de elevi.
 
Cu toate acestea, coordonatorul Comisiei de Educaţie a PNL subliniază, într-un comunicat de presă, faptul că în învăţământul profesional sunt cuprinşi încă foarte puţini tineri, procentul lor din totalul populaţiei şcolare din România fiind de doar 2,5%, una dintre cele mai mici rate din UE (totalizând doar 90.200 elevi).
 
„Solicităm responsabililor din Ministerul Educaţiei să ia în considerare acest set de date îngrijorătoare şi să propună, cu înţelegerea deplină a consecinţelor, soluţii inovative şi cu efecte măsurabile şi concrete, pentru stoparea acestor tendinţe clare de declin şcolar”, concluzionează Marilen Pirtea.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: