Decizia judecătorilor în cazul unui fake news Antena 3 despre Alianţa Vestului: „Manevre pentru ruperea României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a a emis, în urmă cu o lună, o primă sentinţă într-un dosar în care Antena 3 a primit o amendă din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului. CNA a amendat Antena 3 pentru o ştire falsă despre Alianţa Vestului. Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să menţină o sancţiune de 5.000 de lei aplicată de CNA postrului de televiziune Antena3 pentru o ştire falsă despre Alianţa Vestului. Concret, în şedinţa din 21 februarie 2019, CNA a dispus amendarea Antena 3 cu 5.000 de lei pentru că, în data de  9 decembrie 2018, în cadrul emisiunii News Magazine, a prezentat o ştire despre înfiinţarea Alianţei Vestului cu titlurile: „PLAN DE ULTIMĂ ORĂ: CEI 4 CARE VOR SĂ RUPĂ VESTUL”; „MANEVRE PENTRU RUPEREA ROMÂNIEI”.

Fake news garantat de Alexandru Cumpănaşu

Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea de pe Antena 3, vorbindu-se despre Alianţa Vestului s-a arătat că „sub aparenţa proastei administrări, patru primari liberali vor să-şi facă propria lor republic”. „Ruperea României” prin înfiinţarea Alianţei Vestului era „confirmată” la vremea respectivă, la Antena 3, şi de Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. „..Vorbesc despre o rupere, practic… de facto, dacă mă întrebaţi pe mine… între ceea ce se întâmplă în Transilvania care este perfectă… minunat, dânşii au management fantastic… şi Bucureştiul care este corupt, nenorocit şi care nu merită nimic…”, spunea şi Cumpănaşu în emisiune.

Decizia CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis că Antena 3 „a încălcat principiile referitoare la corectitudinea, imparţialitatea şi buna credinţă ce trebuie să guverneze informarea publicului, în condiţiile în care a înţeles să prezinte respectiva alianţă referitoare la dezvoltarea economico-socială a comunităţilor respective într-o manieră subiectivă, tendenţioasă, părtinitoare încă din titlu (…) inducându-se în mod repetat publicului că respectiva iniţiativă conduce la ideea unui separatism politic-economic, iniţiativa fiind de natură să încalce Constituţia şi legile în vigoare”. „Or, din materialele cuprinzând explicaţiile şi punctele de vedere ale primarilor semnatari ai iniţiativei, prezentate în introducerea discuţiilor referitoare la subiect, nu rezultă şi nu se susţine ideea unui plan secret de separare a acestor municipii de restul României, aşa cum se afirmă în titlul sub care radiodifuzorul a prezentat subiectul sau în prezentarea introductivă”, se arată în decizia CNA.

Apărarea Antena3

În urma amenzii de 5.000 de lei primite din partea CNA, Antena 3 a contestat sancţiunea în instanţă arătând că „afirmaţiile pe care Consiliul le-a reţinut în cadrul deciziei ca având natura contravenţională nu reprezintă informaţii, ci opinii, judecaţi de valoare”. „Singura informaţie care a fost difuzata a fost aceea privind constituirea Alianţei Vestului, un parteneriat lansat de primarii PNL din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea. Această informaţie a fost difuzată în mod complet şi corect, fără vreo lacună sau adăugire menită să o distorsioneze şi să inducă publicul în eroare. În rest, în cadrul emisiunii au fost difuzate numai comentarii şi opinii cu privire la această informaţie, constatarea consiliului privind incorectitudinea, părtinirea si cu reaua-credinta vizând, in mod exclusiv, tocmai aceste opinii. Afirmaţiile de genul «planul secret», «separatism politic», «o Transilvanie independenta de jure sau de facto», «cei patru care vor sa rupă vestul», «propria lor republică» etc., nu reprezintă informaţii, ci veritabile judecăţi de valoare, pe care persoanele din cadrul emisiunii le-au emis cu privire la ştirea despre constituirea Alianţei Vestului”, se arată în apărarea Antena3 din instanţă.

Decizia judecătorilor

Curtea de Apel Bucureşti a decis să menţină amenda aplicată de CNA, considerând că a fost încălcat articolul de lege care prevede că „în virtutea dreptului fundamental la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial si cu bună-credinţă”.  

Judecătorii au constatat că „afirmatiile prin intermediul cărora a fost prezentată alianţa celor 4 primari sunt eronate şi nu reflecta scopul alianţei, constituind astfel o informare eronată a publicului”. „Sustinerea reclamantei în sensul că aceste afirmaţii nu ar reprezenta acte de informare, ci doar comentarii şi opinii, nu poate fi primită, deoarece pe de o parte, afirmatiile au fost făcute chiar de reclamantă, prin intermediul titlurilor, vocii din off şi a moderatorului emisiunii, şi nu de către invitaţii din emisiune, iar pe de alta parte, afirmatiile au fost făcute pe parcursul prezentării stirii, constituind astfel chiar acte de prezentare/de informare şi nu ulterior, pe parcursul comentării posibilelor semnificaţii ale ştirii”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, care nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite