Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remus Tăşală a fost rănit uşor după ce s-a deschis focul în Piaţa 700, însă, de la spital, familia l-a ridicat cu un glonţ în frunte. Cadavrul acestuia ar fi trebuit să ajungă la Crematoriul Cenuşa, însă a fost ascuns de un prieten vechi, care era brancardier la Spitalul Judeţean. La două luni, acesta avea să fie găsit mort.

După 20 de ani, Vasilica Tăşală nu mai poate să merargă să pună nici măcar o floare la mormântul fiului ei. Este imobilizată în casă de multă vreme din cauza bolii. Îşi aminteşte cu dure de tragediile din ulimele două decenii care nu au contenit să apară. Remus Tăsală avea doar 23 de ani, în decembrie 1989. A plecat de acasă alături de şase prieteni, motivând că se duc să joace un fotbal. S-a oprit însă la...revoluţie. În Piaţa 700, a fost rănit de gloanţele soldaţilor care se aflau în cordonul din faţa Comisariatului Militar.

Remus a fost dus de prieteni la Spitalul de Oftalmologie. L-au trimis cu salvarea la Spitalul Judeţean, pentru că avea o plagă la gât. În maşină, doi securişti tot îi întrebau ce căutau pe stradă. Băiatul era bine. Acest lucru au declarat şi cele 7-8 persoane de la spital. De la judeţean l-am scos cu o gaură în cap”, şi-a început povestea Vasilica Tăşală.

Brancardierul salvator a fost omorât

Cadavrul lui Remus Tăsală ar fi trebuit să facă parte din lotul celor care aveau să fie transportate la Crematoriul „Cenuşa”, însă a fost ascuns de către un prietren bun, care era brancarier. „Alexandru Ciuplina a copilărit cu Remus. Îl cunoşteam şi eu bine. Era vecin cu noi. Chiar atunci a intrat în tura de noapte. Când l-a descoperit pe Remus împuşcat, i-a ascuns cadavrul. Nu ştiu pe unde. La două luni după aceea, brancardierul a fost găsit mort, într-un şanţ. Probabil că l-au omorât şi pe el. Avea o piatră în gât”, a mai spus Vasilica Tăşală. După cinci luni, prietena lui Remus Tăşală, chinuită de durere, s-a spânzurat!

De doi ani nu a ieşit din casă

Vasilica Tăşală a rămas văduvă în urmă cu cinci ani. Mama lui Remus a fost supusă la 17 operaţii şi este nevoită să stea mai mult în pat. Spune că nu a mai ieşit din casă de doi ani. Femeia se află în atenţia centrului de asistenţă socială care îi acordă sprijin. „Cea mai mare durere este că nu pot să mă duc la mormânt. Mergeam zi de zi la el. Este trist că nu se ştie cine l-a omorât. A rămas multă suferinţă pentru mine”, a spus Tăşală.

Împuşcaţi în lift

Cazurile lui Remus Tăşală şi Dumitru Gârjoabă (dus la spital cu o rană superficială la şold, dar aflat printre cei arşi şa crematoriu) sunt exemple clare că la Revoluţie, în Spitalul Judeţean, au avut loc asasinate. Se presupune că securiştii executau manifestanţii răniţi, într-un lift! Doctorii care au fost de gardă pe 17 decembrie au spus că au au avut loc cel puţin zece asasinate în Spitalul Judeţean. Dovedite au fost doar două: Tăşală şi Gârjoabă.

Au fost şi alte cazuri în care au sosit persoane răniţi uşor s-au aflat pe lista celor transportaţi la crematoriu. Se presupune că liftul de la urgenţe era unul din locurile unde aveau loc crimele. Unul dintre ele era folosit doar de securişti. La secţia de Radiologie s-au găsit şi cartuşe.

Registrele au fost arse

Registrele de consultaţii, de internări, procesele verbale de constatatre a decesului şi fişele de mişcare ale bolnavilor au dispărut.  Acestea au fost împachetate în două colete şi predate colonelului Nicolae Ghircoiaş, director al Institului de Criminalistică al Ispectoratului General de Miliţie. Ela au fost arse în crematoriul spitalului. Unele registre au fost înapoiate, dar lipseau din ele anumire file.

Directorul spitalului a fost doctorul Ovidiu Golea. Acesta a fost chemat la ordine de către colonelul Traian Sima, şeful Securităţii din Timiş. Doctorul Golea a ridicat cheia de la morgă, iar la cererea lui Ghircoiaş şi colonelului Corpodeanu a deschis morga de unde s-au furat cele 43 de cadavre şi au fost duse la Crematoriul Cenuşa.



CITEŞTE ALTE POVEŞTI DIN CAMPANIA "20 DE ANI DE LIBERTATE":

DECEMBRIE: '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

image

DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite