De ce se trezesc unii oameni depresivi, fără să înţeleagă cauza. „De cele mai multe ori, suferinţa este pur psihologică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care suferă de depresie trăiesc momente de tristeţe extremă FOTO arhivă Adevărul
Cei care suferă de depresie trăiesc momente de tristeţe extremă FOTO arhivă Adevărul

Depresia este una dintre cele mai comune afecţiuni ale societăţii moderne. Există cazuri în care omul pur şi simplu devine depresiv, dar nu poate spune ce i-a determinat suferinţa.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale de Sănătate, aproximativ 10% din populaţia României suferă de o formă de tulburare depresivă, diagnosticată, iar pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane. În ultimii ani s-a constat că tulburările de care suferă cel mai des românii sunt depresia, anxietatea şi cele de natură psihosomatică. Iată câteva teme pe care specialiştii le-au dezbătut în Conferinţa Naţională de Psihiatrie, care s-a desfăşurat zilele trecute la Timişoara. 

Depresia este una dintre cele mai comune afecţiuni ale societăţii modern, în care trăim. Oricine este pasibil să sufere de depresie, indiferent de statutul social, vârstă sau sex, spune psihiatrul Ioana Dehelean.

“Oamenii care se confruntă cu depresia se duc prima dată la un psihoterapeut. Dacă psihologul reuşeşte să rezolve problema, totul rămâne la acest nivel. Dacă nu, pacienţii ajung în cabinetele de psihiatrie şi primesc tratament în ambulatoriu. Dacă problema depăşeşte capacităţile unui cabinet din ambulatoriu, atunci ajung să se interneze în spital. Ceea ce noi vedem în spital este foarte multă depresie asociată cu anxietate. Depresia este o trăirea care are cauze multiple. Există depresii endogene, când datorită unui dezechilibru între neuromediatori cerebrali, omul pur şi simplu devine depresiv, dar nu poate spune ce l-a determinat să devină depresiv. Câteodată există dureri la nivelul capului, dar de cele mai multe ori suferinţa este pur psihologică, de tristeţe profundă, pe care nu a mai trăit-o niciodată. Nu mai ai energie, nu te mai poţi scula din pat, nu te mai poţi duce la locul de muncă”, spune psihiatrul Ioana Dehelean.

Medicul susţine că sunt cazuri în care primul eposod depresiv poate să treacă de la sine. Al doilea episod depresiv trece mai greu şi necesită intervenţie, fie psihioterapeutică, fie medicamentoasă. 

“Aşa cum am spus, sunt persoane la care depresia este consecinţa unor dezechilibre de neuromediatori, dar alţii trebuie să se adapteze la o situaţie deosebită de viaţă, poate să fie un eşec, poate să fie o pierdere, dar să fie şi de la o promovare”, a mai spus Ioana Deheleanu.

  

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite