De ce nu reuşesc femeile să schimbe o roată la maşină: „Dacă se întâmplă să rămân în pană, cobor din maşină, pun triunghiul şi zâmbesc frumos“

De ce nu reuşesc femeile să schimbe o roată la maşină: „Dacă se întâmplă să rămân în pană, cobor din maşină, pun triunghiul şi zâmbesc frumos“

Femeile învaţă să schimbe roata la maşină FOTO Ştefan Both

O companie din Timişoara care vinde cauciucuri a organizat un inedit curs despre cum se schimbă simplu şi eficient roata de la maşină. S-a demonstrat că deocamdată conducătoarele auto nu pot face pasul spre independenţa totală faţă de bărbat.

Schimbatul unei roţi la maşină poate să fie o mare provocare pentru orice şofer. În primul rând, schimbatul roţilor nu se învaţă la nicio şcoală de şoferi. Aşa se face că unii şoferi nici măcar nu ştiu unde se află roata de rezervă din maşina lor, darămite cum se utilizează sculele din portbagaj şi înlocuirea efectivă a roţilor.
 
Nu toţi bărbaţii se pricep să rezolve această operaţiune atunci rămân în pană, însă când vine vorba de şoferiţe lucrurile devin chiar complicate. 
 
Lăsând deoparte stereotipurile că femile nu se pricep la maşini, în acest caz, ajunse în stituaţia de a schimba roata de la maşină, ele apelează la soluţia sigură: „un zâmbet frumos!”. 
 
Sub deviza „Femeia are mereu o alternativă, dar şi o roată de rezervă“, doamnele şi domnişoarele din Timişoara au putut învăţa, gratuit, cum se schimbă simplu şi eficient roata de la maşină. Iniţiativa aparţine companiei germane Delticom, care se ocupă cu vânzarea de cauciucuri, care a organizat un curs practic de schimbare a roţii la maşină.
 
În parcarea de la Iulius Mall s-au prezentat, sâmbătă, câteva câteva zeci. Nu le-a fost însă deloc uşor. Nici una nu a reuşit să rezolve problema de una singură, însă până la urmă scopul pentru care s-au dus la curs a fost să înveţe. 
 
După statisticile noastre, se întâmplă un fenomen: Emanciparea doamnelor. În comparaţie cu aceaşi zi al anului trecut, avem o vânzare de cauciucuri cu un procent de 70 la sută mai mare către femei. Aşa că ne-am gândit să venim în întâmpinarea lor. Invitaţia s-a dorit un sprijin pentru femei şi poate constitui un element de siguranţă în trafic. Este o experienţă pe care multe dintre ele nu au avut-o până acum. Nu au schimbat în viaţa lor o roată. A fost o experienţă benefică pentru ele”, a spus Alexandru Moldovan, director de operaţiuni la Delticom, organizatorul cursului.


"Singură nu aş fi reuşit, pentru că am văzut şi acum, nu am forţa să deşurubez roţile"
 
Principala problemă cu care s-au confruntat femeile a fost cel de ordin fizic. Le-a fost imposibil să slăbească prezonale cu care sunt prinse roţile. Pentru asta este nevoie de forţă şi nu mulţi sunt reprezernaţii sexului puternic care reuşesc să răzbata cu succes atunci când şuruburile sunt prinse bine. 
 
La cursulul din parcarea mall-ului s-au prezentat şi două artiste vesele de la Opera Română din Timişoara.
 
A fost foarte interesant, dar în primul rând distractiv. Nu sunt genul de feministă care să considere că o asemenea acţiune este misogină. Din contră. Mi se pare binevenită, este o ocazie bună de a învăţa ceva ce probabil nu o să folosesc niciodată. Dar pot măcar să mă laud că ştiu. În realitate, dacă se întâmplă să rămân în pană, cobor din maşină şi zâmbesc frumos. După care caut pe cineva care vrea să îmi schimbe roata. Lăsând gluma, probabil că dacă s-ar fi întâmplat, aş fi sunat la tata sau la un prieten. Singură nu aş fi reuşit, pentru că am văzut şi acum, nu am forţa să deşurubez roţile. Aici e vorba de forţă fizică”, a declarat violonista Claudia Fotin.


 
Nici colega ei de la Operă şi din trupa Creative Quartet, Ada Luca, nu a avut mai mult succes.
 
“Dacă rămân în pană, cobor din maşină, pun triunghiurile şi cam acolo se încheie tot. Lumea e foarte drăguţă şi te ajută. De trei ori am rămas în pană, dar niciodată nu am schimbat roţile eu. Teoretic ştiam cum se întâmplă. Dar greutatea corporală nu mă ajută să pot desface prezoanele. Nu cred că voi reuşi. Dar măcar după acest curs pot să spun celui care mă ajută cum să facă. Asta în cazul în care nu a mai făcut asta, dar se oferă să ajute. Oricum, la şcoala de şoferi nu te învaţă nimeni cum să schimbi roata, aşa că mie mi-a plăcut ce am făcut la curs”, a afirmat Ada Luca."Pentru aşezarea cricului există un loc special sub pragul maşini"

Mecanicii care au participat la instruirea femeilor au avut mult de lucru în cele două ore.
 
Nu există niciun secret. Sunt câteva sfaturi utile, care le uşurează munca. Cum este, de exemplu, scoaterea unui preş din maşină, care le ajută să nu stea pe jos şi să se murdărească. În primul rând, trebuie să aibă ambiţie să schimbe o roată. Sigur, şi forţă. Pentru că am văzut şi la curs, nu se descurcă deloc la desfacerea prezoanelor. Au probleme de la început, dar apoi s-au descurcat. E bine să folosească un spray special cu care să dea înainte pe prezoane. În rest, e destul de simplu. Pentru aşezarea cricului există un loc special sub pragul maşini. Slăbirea prezoanelor se face atunci când maşina nu este încă ridicată, pentru ca roţile să nu se învârtă. Primul prezon pe care îl desfaci este cel de sus”, a afirmat Petrică Chihaia.  

 
Firma organizatoare a oferit totodata un kit cadou ca femeieile să nu se murdărească sau să-şi strice manichiura. Participantele au primit şi o diplomă, care le va atesta cunoştiinţele în d-ale schimbatului roţilor de la maşină. 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: