De ce este un frig cumplit în avion. „Temperatura scăzută este necesară pentru a preveni efectele hipoxiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu de puţine ori, cei care călătoresc cu avionul pe distanţe lungi sunt predispuşi să răcească. Şi asta pentru că în aeronavă este realmente frig.

Există însă o legătură strânsă între starea de leşin, presiunea atmosferică din cabină şi temperatura din avion. Oamenii sunt mai predispuşi să leşine în timpul unui zbor din cauza hipoxiei, o stare patologică care presupune un aport insuficient de oxigen în organism. Aşadar, dacă în aeronavă este cald, creşte riscul ca pasagerii să leşine.

“Deşi ne permite să acoperim distanţe mari într-un timp scurt şi a devenit destul de accesibil datorită companiilor low-cost, avionul presupune şi anumite inconveniente. Se fac anumite treceri din diverse zone de temperatură şi presiune, lucru care pune un animit stres asupra corpului uman. Există o diferenţă mare de temperatură şi în aeroporturi, cât şi în zonele de trecere, din tunel sau cel din autobuzul care duce călătorii la avion. După care urmează câteva ore în care se stă în avion, la o temperatură scăzută. Temperatura scăzută este necesară pentru a preveni efectele hipoxiei, care poate apărea datorită presiunii scăzute de la altitudine. Din acest motiv, avionele sunt toate presurizate şi climatizate, iar aerul este recirculat”, spune medicul Dan Crişan.
 

Prin recircularea aerului din avion, mai ales dacă filtrele nu sunt curăţate, se pot împrăştia virusuri şi microbi, mai spune medicul Crişan.

“Un alt aspect care apare este cel legat de acomodare şi aclimatizare. Dacă trecem de la căldură, într-un loc răcoros, la început poate să fie plăcut. Dar în timp, dacă stăm câteva ore, două, trei, patru, şase sau mai multe ore, cu siguranţă ne va fi frig. Ba chiar să nu fie deloc ceva plăcut, dacă nu ai o haină mai groasă”, a mai declarat Dan Crişan. 
 

Aşadar, chiar dacă plecaţi în concediu cu avionul într-o zonă unde este foarte cald, nu uitaţi totuşi de o jachetă, un sacaou, o haină cu mânecă lungă, o eşarfă sau chiar o căciulă. Vă pot scuti de o răceală zdravănă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite