De ce au fost mai puţine cazuri de gripă şi pneumonii în pandemia COVID-19. Explicaţiile doctorului Musta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Virgil Musta a explicat de ce a scăzut numărul virozelor clasice în pandemie
Doctorul Virgil Musta a explicat de ce a scăzut numărul virozelor clasice în pandemie

Cifrele Direcţiei de Sănătate Publică din perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, comparate cu aceeaşi perioadă dinaintea pandemiei arată o scădere drastică a cazurilor de gripă, pneumonii sau infecţii acute respiratorii.

Pandemia COVID-19 a adus în prim plan, în ultimii doi ani, discuţiile despre virusul Sars-CoV-2, lăsând în plan second virusul gripal sau alte viroze respiratorii sezonului rece. Asta a dat apă la moară coronascepticilor, care au lansat teoria potrivit căreia oamenii nu mai fac gripă, îmbolnăvindu-se doar de COVID-19.

Cifre oficiale confirmă că, în pandemie, numărul cazurilor de gripă din judeţul Timiş a fost de cinci ori mai mic decât înainte de pandemie. De asemenea, numărul pneumoniilor în Timiş a scăzut în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022 de aproximativ nouă ori, comparativ cu aceeaşi perioadă dinaintea izbucnirii pandemiei.

„Evoluţia infecţiilor respiratorii, la nivelul judeţului Timiş, în perioada octombrie 2021-ianuarie 2022 comparativ cu intervalul octombrie 2019 - ianuarie 2020, anterior pandemiei de covid 19,  a înregistrat un important trend descrescător. Dacă în perioada anterior pandemiei au fost raportate 251 de cazuri de gripă, aproximativ 5.000 de pneumonii şi peste 34.000 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în intervalul octombrie 2021- ianuarie 2022 au fost înregistrate 55 cazuri de gripă, aproximativ 600 de pneumonii şi peste 6.900 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare”, a transmis Direcţia de Sănătate Publică Timiş, pentru Radio Timişoara.

Explicaţiile doctorului Musta

Potrivit medicului Virgil Musta, scăderea numărului de viroze specific sezonului rece după declanşarea pandemiei are o explicaţie. „Statistic s-a văzut că numărul de viroze banale şi de gripă a scăzut. Sunt studii făcute în alte ţări care arată o scădere de la 800 de cazuri pe an la câteva zeci. Acest lucru se explică prin faptul că măsurile de protecţie din COVID sunt aceleaşi cu măsurile din celelalte boli. Atunci, pentru că nu au aşa o contagiozitate mare ca şi COVID-ul, acele măsuri au prevenit bolile cu transmitere respiratorie de altă cauză”, a explicat doctoral Virgil Musta.

La rândul său, Mihai Iacob, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie Timiş, confirmă, la rândul său, că numărul răcelilor obişnuite a fost mai mic în pandemie, tot datorită măsurilor de protecţie anti-COVID. „Masca rupe lanţul de tranmitere a virozelor obişnuite care nu au un grad mare de infecţiozitate. Din cauza asta a scăzut numeric numărul de viroze”, a explicat medicul Mihai Iacob.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Sfaturile preţioase ale medicului Musta. Cum eviţi contaminarea prin haine sau pantofi şi de ce sunt mănuşile o mare capcană

Cum explică doctorul Musta moartea unor tineri fără alte boli, în urma infectării cu SARS-CoV-2

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite