De ce au anulat judecătorii o amendă uriaşă primită de un palestinian pentru o ilegalitate de necontestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Timişoara a anulat o amendă de 50.000 de lei primită de un palestinian sancţionat pentru că a construit o spălătorie fără să respecte autorizaţia de construcţie şi pentru că a betonat spaţiul verde de pe domeniul public din faţa clădirii.

Poliţia Locală Timişoara i-a aplicat unei spălătorii deţinute de un palestinian stabilit în Timişoara peste 40 de amenzi pentru funcţionarea fără autorizaţie. Primăria Timişoara a dispus de cel puţin 10 ori sistarea activităţii, dar, cu toate acestea, spălătoria aflată pe strada Mareşal Constantin Prezan a continuat şi continuă să funcţioneze, deranjând vecinii cu zgomotul pe care îl produce. Dacă amenzile Poliţiei Locale au fost aplicate pe firmă, cu ocazia unui control, Primăria Timişoara i-a aplicat palestinianului, pe persoană fizică, o amendă de 50.000 de lei pentru că a construit spălătoria fără să respecte autorizaţia de construcţie şi pentru că a betonat ilegal spaţiul verde de pe domeniul public.

Concret, Direcţia de Urbanism a Primăriei Timişoara l-a amendat pe palestinian pentru că a amplasat şase boxe de spălare auto, în loc de 4 cum a fost aprobat, aspiratoarele au fost amplasate diferit faţă de locaţia autorizata, spaţii verzi prevăzute în extremitatea nordica a parcelei lipsesc şi calea de acces a fost asigurată prin betonarea spaţiului verde de pe domeniul public. Practic, fără betonarea spaţiului verde, spălătoriei i-ar fi foarte greu să funcţioneze având o cale de acces pe care poate să circule o singură maşină.

 Ilegalităţile în cazul betonării spaţiului verde din faţa spălătoriei auto sunt vizibile cu ajutorul Google Street. Din imaginile surprinse de maşina Google se poate vedea că atât în 2011, cât şi în 2012 şi 2014 în faţa actualei spălătorii era spaţiu verde, care apare betonat în 2018, odată cu apariţia spălătoriei.

Imagine Google din 2011

Imagine Google din 2012

Imagine Google din 2014

Imagine Google din 2018

Spatiu verde betonat
Spatiu verde betonat
Spatiu verde betonat
Spatiu verde betonat

Amenda, anulată în instanţă

Sadi Farajallah a contestat în instanţă amenda de 50.000 de lei primită de la Primăria Timişoara. Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Timişoara, iar un judecător de aici a dispus anularea amenzii. Decizia a fost luată pe baza unei expertize tehnice realizate de expertul Cicilia Jurcă. „Din conţinutul şi din concluziile raportului de expertiză efectuat în cauză, instanţa reţine că lucrarea efectuată de petent respectă autorizaţia de construire nr. 1072/2017, respectiv toate avizele POT, CUT, funcţiune, amplasare”, se arată în decizia Judecătoriei Timişoara, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În privinţa betonării spaţiului verde, judecătorii au arătat că „în proiectul nr. 2/2017, faza DTC, planşa A-02, plan existent/plan propus, nu se specifică pentru accesul spre proprietate din domeniul public, ce tip de pavaj era iniţial, nu are o legendă sau descriere din care să rezulte clar timpul de pavaj ce se propune pentru accesul din domeniul public spre parcelă, aşa încât nu se poate reţine că petentul ar fi încălcat autorizaţia de construire în ceea ce priveşte accesul”.

Mărturia expertului care a contribuit la anularea amenzii

Contactat de „Adevărul”, expertul Cicilia Jurcă a declarat că nu există dubii cu privire la faptul că spaţiul verde pentru care s-a aplicat amendă este betonat, dar nu se poate demonstra că Sadi Farajallah este cel care a betonat. „Şi în stânga şi în dreapta proprietăţii este la fel, înseamnă că şi vecinii au făcut la fel. Din planurile care mi s-au dat mie, nu rezultă că el a betonat. Acolo este zona publică, aparţine statului, nu este a lui. Noi nu lucrăm după Google, noi lucrăm după actele puse la dispoziţie”, a declarat Cicilia Jurcă, potrivit căreia la data realizării expertizei, totul a fost în regulă din punct de vedere al situaţiei de la faţa locului.

„În stânga şi în dreapta trebuia să fie nişte zone verzi, care la data aplicării amenzii nu erau. Când eu am fost la constatări acele zone erau realizate. În tot proiectul nu sunt zone verzi în care să fie prevăzute dimensiunile. Când eu am fost proiectul era respectat, inclusiv din punct de vedere al numărului de boxe, care sunt construcţii demontabile şi în două ore pot fi demontate”, a mai declarat expertul care a mai admis că după constatările sale, patronul spălătoriei avea posibilitatea să revină la un număr de boxe mai mare.

Cu o sentinţă în mână, autorităţile dau din colţ în colţ

Palestinianul amendat de Primăria Timişoara pentru că a betonat ilegal spaţiul verde din faţa spălătoriei sale a primit şi de la Poliţia Locală o amendă pentru că, în faţa proprietăţii alăturate, a betonat, la fel, spaţiul verde. Şi în acel caz palestinianul a câştigat în primă instanţă, dar Poliţia Locală a câştigat în apel. Chiar dacă sentinţa definitivă care stabileşte că spaţiul verde de pe domeniul public a fost betonat ilegal a fost pronunţată în iulie 2018, Primăria Timişoara încă nu a fost în stare să elibereze spaţiul verde de pe domeniul public de betonul turnat de palestinian. Funcţionarii Primăriei Timişoara susţin că sunt în ultima fază a procedurilor birocratice care le permit să intervină.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite