De 1 mai muncitoresc Primăria Timişoara propune grătărelul fără fum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Padurea Verde ramane locul preferat al timisorenilor pentru a petrece ziua de 1 mai
Padurea Verde ramane locul preferat al timisorenilor pentru a petrece ziua de 1 mai

Nu există un 1 Mai adevărat fără un mic şi o aripioară de pui prăjită pe un grătar, la un foc de cărbune. Ei, primăria Timişoara spune că dacă vreţi un asemenea preparat nu îl veţi face în aer liber, în nici unul dintre locurile tradiţionale. Dacă vreţi veniţi cu micul prăjit de acasă

Deşi vorbim de un oraş de câteva sute de mii de locuitori, Timişoara nu va oferi doritorilor un loc special unde să poată face un grătar în aer liber. Eventual la doritor acasă, în curte pentru cei care sunt fericiţi şi deţin aşa ceva, în balcon pentru cei cu vecini îngăduitori. Alternativa: există trei parcuri unde se poate veni la picnic, dar cu senviciul sau grătărelul adus deja gata preparat de acasă. Este vorba de parcurile  Carmen Sylva, Uzinei şi Karlsruhe.
De obicei, timişorenii ieşeau la un asemenea grătar pe platoul din faţa Muzeului Satului, la Pădurea Verde. Gata, acum nu mai e voie, nu există nimic amenajat! Adio grătare legale la iarbă. Dacă nu vă puteţi abţine puteţi scoate carnea la prăjit, dar aţi putea da de amenzi de până la 3000 de lei.

Rămâne varianta Albina sau Şag, plus Herneacova

Cei cu maşină mică au avut întotdeauna disponibilă alternativa. Din oraşul de pe Bega ei ieşeau la iarbă verde la ... Timiş. Pe malul râului, la doar câţiva kilometri de Timişoara, există cele mai populare locuri pentru asemenea ieşit la iarbă verde. Acestea sunt situate în localităţie Şag şi Albina. De ani buni de zile de 1 mai şi în zilele însorite de vară aici se iasă la un mic şi o bere.
La Albina, un întreprinzător privat a amenajat un loc special cu 25 de grătare. De asemenea, la Şag, pe malul Timişului, primăria a amenajat un loc special o zonă unde oamenii pot veni la grătare. Cei care vor o locaţie mai liniştită se pot „ascunde” tot pe malul Timişului dar în „extravilan”, acolo unde nu este nimic amenajat, dar unde nici nu vine nimeni să te întrebe de sănătate de ce afumi mediul.

O altă alternativă devenită tot mai interesantă în ultima perioadă este zona de agrement de la Herneacova, deţinută şi amenajată de Georgică Cornu, regele afaltului din Banat. La 35 de kilometri de Timişoara există această zonă mirifică, iar în jurul lacului de aici sunt amenajate chiar şi locuri de picnic. Cei cu tărie de caracter şi răbdare pot sta la pescuit, iar ulterior dacă trage la undiţă îşi pot prăji peştele prins chiar pe grătarul aflat la câţiva metri distanţă.

Pentru amatorii de drumeţii pe biciclete, aceştia pot merge la barajul existent la Dumbrăviţa, la doar câţiva kilometri de Timişoara, dar şi la Pişchia, acolo există tot un lac, dar distanţa parcursă e ceva mai lungă, câteva zeci de kilometri.

Cu muzică populară la Muzeul Satului

Cei de la Muzeul Satului s-au gândit să ofere o alternativă pentru dezmăţul culinar ataşat acestei zile în mod tradiţional. Astfel, conducătorii Muzeului îi invită pe timişoreni să petreacă româneşte, de 1 Mai. Vor fi patru zile de petrecere cu renumiţi solişti de muzică populară şi ansambluri folclorice. În prima zi, de 1 Mai cei care vin în locaţia de lângă Pădurea Verde se vor delecta cu muzică populară din plin: Andreea Voica; Adrian Stanca, Doriana Talpeş, Ramona Roescu, Mimi Borţun Popescu, Cornel Brici, Lavinia Buru, Raluca Modi, Ansamblul “Timişul”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite