Daune morale de 200.000 de euro pentru traumele suferite de o fetiţă în urma unui accident provocat de un şofer de TIR

Daune morale de 200.000 de euro pentru traumele suferite de o fetiţă în urma unui accident provocat de un şofer de TIR

FOTO Arhivă

Curtea de Apel Timişoara a emis recent sentinţa finală într-un dosar în care părinţii unei fetiţe rănite într-un grav accident de circulaţie au cerut daune morale de două milioane de euro: un milion de euro pentru fetiţă şi câte 500.000 de euro pentru fiecare dintre părinţi. Judecătorii au obligat firma de asigurări să achite 200.000 de euro daune morale.

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara obligă firma de asigurări SC Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A., printr-o sentinţă definitivă, să îi achit daune morale de 200.000 de euro unei fetiţe rănite într-un accident rutier care a avut loc în ajunul Crăciunului din anul 2015. Fetiţa, în vârstă de şapte ani la data producereii accidentului, circula împreună cu părinţii ei într-un autoturism Skoda, pe DN 68 A, Lugoj – Deva. Într-o curbă, din cauza neadaptării vitezei, şoferul  unui TIR a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens, unde a lovit un BMW şi a ricoşat în autoturismul Skoda în care se afla fetiţa şi părinţii ei. În urma accidetului, părinţii micuţei au scăpat nevătămaţi, dar fata, care se afla pe bancheta din spate într-un scaun special pentru copii, a suferit o ruptură a ficatului, necesitând peste 70 de zile de îngrijiri medicale şi cosiliere psihologică.

Cum au calculate judecătorii daunele

În urma procesului penal, şoferul a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare. În privinţa daunelor morale şi materiale, avocatul Florin Kovavs, angajat de părinţii fetei, a declarat că minora a suferit o intervenţie chirurgicală la data internării, iar în urma unei hemoragii intervenite la o săptămână distanţă, a fost necesară o altă intervenţie chirurgicală. Audiat în instanţă, medicul care a operat-o pe fetiţă a declarat că  leziunile au fost foarte grave şi i-au pus copilului viaţa în pericol.

În final, judecătorii au obligat să îi plătească fetei daune morale de 20.000 de euro pentru traumele suferite. „Probele administrate în cauză atestă schimbările suferite în psihicul părţii civile ca urmare a accidentului suferit. (…) Instanţa apreciază că acordarea sumei de 200.000 de euro (echivalentul în lei la data plăţii), daune morale reprezintă o reparaţie justă şi echitabilă a prejudiciului moral suferit de partea civilă”, se arată în sentinţă. În privinţa daunelor morale cerute de părinţi, judecătorii au respins cererea. Magistraţii au obligat, totuşi, firma de asigurări să le plătească părinţilor daune materiale în valoare de 11.760 lei, 50.000 forinţi maghiari şi 6.800 de euro (valoare maşinii distruse în accident). De asemenea, firma de asigurări a fost obligată să le achite spitalelor „Louis Ţurcanu” din TImişoara şi „M.S. Curie” din Bucureşti suma de aproape 40.000 de lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: