Daune morale de 100.000 de euro pentru o fetiţă rămasă cu o „gaură în cap” după o furtună devastatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a dezvăluit recent că Primăria Timişoara a fost obligată să achite daune morale de 100.000 de euro unei fetiţe rănite de un copac rupt de furtuna devastatoare din septembrie 2017. Procesul nu este finalizat.

Una din cele mai violente furtuni din România ultimilor ani a avut loc în 17 septembrie 2017. Timişoara a fost atunci grav afectată de fenomenele meteorologice. Cinci oameni din Timiş, opt din toată ţara, şi-au pierdut viaţa, 137 de persoane au fost rănite, iar mai multe maşini şi clădiri au fost afectate. Printre răniţii de la Timişoara a fost şi o fetiţă de 11 ani. Fetiţa, căreia îi vom spune, Miruna (numele este fictiv) era pe stradă cu tatăl său şi cu sora mai mică, moment în care a fost lovită de un plop rupt de furtuna care a dărâmat inclusiv poarta de la intrare în Timişoara, omorând un tânăr de 24 de ani.

În urma loviturii, Miruna a rămas inconştientă, fiind transportată la spital, unde a fost supusă unei operaţii la cap, fiind diagnosticată cu mai multe traumatisme, inclusiv fractură de craniu. Fata a supravieţuit, dar a rămas cu o „gaură în cap”, iar pentru că plopul rupt de furtună se afla pe domeniul public, părinţii fetei au dat în judecată Primăria Timişoara, cerând daune morale de 500.000 de euro.

În proces, părinţii fetei au invocat durerile fizice suferite de aceasta, atât în momentul producerii accidentului, cât şi ulterior, ca urmare a faptului că o parte din craniu i-a fost înlăturată din cauza pierderii substanţei cerebrale. De asemenea, părinţii fetei au invocat durerile „inimaginabile” indurate de fată ca urmare a fizioterapiei necesare recuperării medicale ulterioare accidentului.

În plus, părinţii fetei au mai arătat că faptul că „o tânără fată, în plină dezvoltare fizică şi psihică, foarte aproape de vârsta adolescenţei, care nu are o parte din craniu, fiind nevoită să se afişeze cu o „gaură în cap", i-a cauzat şi îi va cauza acesteia o depresie gravă, aptă să determine o schimbarea radicală de personalitate, dintr-o persoană veselă, extrovertită şi perfect integrată social, într-o persoană retrasă, introvertită, ce nu agreează compania altor tineri şi preferă singurătatea”.

Primăria a încercat să scape de responsabilitate

Primăria Timişoara a încercat să scape de responsabilitate arătând că sarcina întreţinerii plopului doborât de furtună îi aparţinea Clubului Sportiv Şcolar nr. 1. Analizând documentele de la dosar, judecătorii au decis că responsabilitatea privind întreţinerea plopului îi aparţine Primăriei Timişoara.

Nereuşind să paseze responsabilitatea, primăria s-a apărat spunând că „modalitatea în care a fost descris incidentul este insuficientă în condiţiile în care nu s-a precizat ora la care a avut loc incidentul ţinând cont de faptul că fenomenul meteorologic extrem s-a produs pe raza Municipiului Timişoara la intervale diferite de timp”.

În primă instanţă, Tribunalul Timiş a obligat Primăria Timişoara să îi achite fetiţei rănite de plopul doborât de furtună daune morale de 250.000 de euro. În apelul judecat la Curtea de Apel Timişoara, valoarea daunelor morale a fost redusă la 100.000 de euro. Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au arătat că, deşi Primăria Timişoara a invocat forţa majoră, furtuna fiind una extrem de puternică, apărarea nu stă în picioare pentru că „chiar şi la o intensitate a furtunii mai mică s-ar fi produs evenimentul în discuţie, în condiţiile în care copacul era unul despre care s-a reţinut că necesita tăieri de corecţie încă din anul 2010”.

„Nu reprezintă un caz de forţă majoră intensificările de vânt şi furtunile din timpul verii, intensitatea acestor fenomene nefiind de natură a le cataloga ca fiind imprevizibile, de vreme ce sunt specifice verii, motiv pentru care autorităţile care deţin în proprietate sau administrare terenuri pe care se află copaci ce ar putea pune în pericol integritatea fizică a cetăţenilor sunt obligate să ia pe tot parcursul anului măsurile care se impun pentru a preîntâ mpina producerea unor incidente de natura celui care face obiectul cauzei de faţă”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

De ce a fost redusă valoarea daunelor morale

În privinţa reducerii daunelor morale de la 250.000 la 100.000, judecătorii au arătat că „deşi integritatea corporală a victimei a fost prejudiciată prin fapta ilicită, la ora actuală se poate reţine că aceasta este ameliorată, urmând a se avea în vedere şi vârsta acesteia de 11 de ani, ceea ce îi va permite şi pe viitor o recuperare considerabilă”.

„Instanţa apreciază că atât daunele morale estimate de apelanta reclamantă la suma de 500.000 Euro, cât şi cele acordate de prima instanţă, de 250.000 Euro, sunt exagerate faţă de prejudiciul suferit şi acordarea acestora în totalitate ar deturna raţiunea răspunderii civile delictuale pentru daune morale de la scopul său, transformând-o într-o cale de îmbogăţire fără justă cauză”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care nu este definitivă, fiind atacată cu recurs, care se judecă la Curtea Supremă.  

Vă recomandăm să citiţi şi:
Cine este tânărul care şi-a pierdut viaţa în timpul furtunii din Timişoara, după ce poarta de intrare în oraş s-a prăbuşit pe maşina lui

FOTO Urmări devastatoare ale furtunii: Catedrala Mitropolitană din Timişoara a pierdut o cruce de pe un turn, sinagoga a rămas fără acoperiş

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite