Daniel Vighi, la 23 de ani de la atacul brutal al minerilor: „Mineriada a rămas latentă în structurile securiste şi de partid. Poate să răbufnească oricând“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Vighi în timpul unei manifestări din centrul Timişoarei
Daniel Vighi în timpul unei manifestări din centrul Timişoarei

Scriitorul şi profesorul Daniel Vighi, vicepreşedintele Societăţii Timişoara, şi-a reamintit de evenimentele din urmă cu 23 de ani, când peste 10.000 de mineri au plecat la Bucureşti să “planteze flori".

În urmă cu 23 de ani, Bucureştiul a fost luat în primire de hoardele de mineri, manipulaţi şi ghidaţi de sistemul care deţinea puterea în 1990. Oamenii subteranelor au fost chemaţi de Ion Iliescu pentru a curăţa Piaţa Universităţii de tinerii şi intelectualii care ar fi dorit ca România să scape definitiv de comunişti.

Cu o brutalitate care a şocat întreaga lume, minerii au reprimat manifestaţiile “golanilor”, cu preţul a cinci morţi, peste 300 de răniţi grav şi devastarea sediilor partidelor istorice. La final, Ion Iliescu, le-a mulţumit minerilor pentru spiritul civic de care au dat dovadă.

"Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru că aţi demonstrat şi în aceste zile că sunteţi o forţa puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde. şi la bine, dar mai ales la greu...", a spus Iliescu, în timp ce România urma să fie izolată foarte mulţi ani.

Nici după 23 de ani nu au fost traşi la răspundere vinovaţii pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990.

“A fost o răbufnire a fostelor structuri de securitate şi de partid. O enervare şi o supărare care se resimte şi astăzi. Nici acum nu le plac libertăţile prea mari ale presei. Critica excesivă este un apanaj al lor. Mineriada a rămas latentă în ei. Din păcate poate să răbufnească oricând”, a declarat Daniel Vighi, unul din liderii Societăţii Timişoara.

Vighi a luat parte la naşterea fenomenului "Piaţa Revoluţiei", a participat la manifestările anticomuniste din Bucureşti, însă cea mai mare parte a timpului le-a petrecut la mitingurile organizate la Timişoara. Vighi a făcut parte din delegaţia care a dus la Bucureşti "Proclamaţia de la Timişoara".

"A fost dorinţa noastră să ridicăm Bucureştiul a doua oară. Şi am reuşit acest lucru", afirmă Vighi.

“În 1990 au câştigat alegerile cu un scor foarte mare. Au luat votul popular. Dar nu votul în sine este semnalul democraţiei. Asta trebuie să se înveţe încă. Democraţia înseamnă acceptarea celuilalt, a diferenţelor... Vedeţi cum se votează în ţările arabe. Nu înseamnă că le este garantată libertatea democratică. Iliescu avea suport popular. A existat doar o mică opoziţie formată din tineri şi intelectuali”, a mai spus Vighi.

Profesorul şi scriitorul timişorean îşi aminteşte de bezna în care a intrat România după mineriada din iunie 1990.

“Ne-am întors cu mulţi ani în urmă. România a fost izolată pe plan internaţional. Am pierdut mulţi ani datorită acestui eveniment cumplit. Absolut întreg mapamondul a fost oripilat. Acele acţuni de tip stalinist au cutremurat lumea civilizată. Niciun stat ex-comunist nu a avut parte de aşa o violenţă. Am stat izolaţi complet. De abia în 1996 am revenit în rândul lumii civilizate prin venirea la putere a dreptei şi acceptarea ungurilor la guvernare”, a afirmat Daniel Vighi.

Vicepreşedintele Societăţii Timişoara afirmă că principalul semn că nu s-au schimbat multe în România este continuitatea vieţii politice a lui Ion Iliescu.

“El este preşedintele de onoare al PSD. El apără onoarea partidului! E absolut jenant”, a mai declarat Vighi.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite