EXCLUSIV VIDEO Cum scorneşte „Daily Mail” ştiri cu invazia românilor. Jurnaliştii britanici au fabricat o poveste cu romi, sărăcie şi „caprele vecinilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Neda, un ţigan de 37 de ani, din Berini, a ajuns personajul central al unui reportaj al Daily Mail FOTO CRISTIAN FRANŢ
Remus Neda, un ţigan de 37 de ani, din Berini, a ajuns personajul central al unui reportaj al Daily Mail FOTO CRISTIAN FRANŢ

Jurnaliştii englezi au publicat un articol prin care arată că sătenii din Sacoşu Turcesc aşteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie şi a le sufla locurile de muncă. Povestea din „Daily Mail“ pare un scenariu fabricat la Londra şi doar ilustrat cu feţele românilor

„«Din ianuarie, doar capra va mai rămâne» - declaraţia unui român, tată a şapte copii. Aşa cum spune un primar, jumătate din populaţia localităţii sale este în drum spre Marea Britanie, pentru salarii mai mari şi ajutoare“. Aşa începe publicaţia britanică „Daily Mail“ un reportaj amplu apărut în ediţia online din 10 noiembrie, în care se arată cum le vor „invada“ românii, dar în special romii, ţara, după 1 ianuarie 2014, când urmează să se liberalizeze piaţa muncii. 

CE „UITĂ“ ENGLEZII

Articolul, documentat în comuna Sacoşu Turcesc (judeţul Timiş), este o amplă anchetă socială făcută de jurnaliştii britanici, axată, însă, pe o comunitate mică de romi. Concluzia englezilor: comunitatea este una săracă şi plină de cerşetori în Occident, dar şi reprezentativă pentru cei care vor rupe graniţele României, de anul viitor, luând calea Marii Britanii. 

Ce „uită“ englezii în reportajul lor, care a stârnit un val de reacţii negative din partea cititorilor „Daily Mail” la adresa României? Tocmai realitatea. Jurnaliştii „Adevărul“ au mers, ieri, în localitatea Berini, comuna Sacoşu Turcesc, pentru a sta de vorbă atât cu eroii din reportajul publicaţiei britanice, cât şi cu edilii şi ceilalţi localnici. Concluzia noastră: englezii, după cum spun sătenii, au venit de la Londra cu tot cu un scenariu bine pus la punct şi defăimător pentru ţara noastră, căutând în România doar personajele. Şi pentru ca toată povestea să iasă „ca la carte“ în paginile ziarului, au reinterpretat vorbele sătenilor, i-au ispitit cu joburi tentante în Marea Britanie şi au inventat chiar, ca personaj, „o capră a vecinului“.  

În tabloul făcut de englezi reiese că jumătate din populaţia satului Berini, conform primarului Gabriel Adrian Koller, este deja cu bagajele la uşă, aşteptând data de 1 ianuarie 2014. Remus Neda (37 de ani), de etnie romă, tatăl a şapte copii şi unul dintre personajele principale ale poveştii din „Daily Mail“, dar şi rudele lui, sunt daţi drept exemplu de posibili imigranţi, dispuşi să-şi părăsească, din ianuarie, cocioabele din România, să-şi ia copiii cu ei, pentru a „vâna“ locurile de muncă ale britanicilor, dar şi pentru a beneficia de o protecţie socială mai avantajoasă, precum asigurare medicală gratuită. 

CUM I-AU MOMIT PE ROMÂNI?

Remus Neda si marginea Berinului cu casele de ţigani

Remus Neda, localnic din Berini, susţine că, în urmă cu două săptămâni, a fost vizitat de o doamnă din Anglia, care nu s-a prezentat drept jurnalistă şi care l-a întrebat dacă ar fi dispus să lucreze pentru ea, cu acte-n regulă, după 1 ianuarie 2014, având asigurat salariu şi alte beneficii pentru întreaga familie, în Marea Britanie. „Cum să nu mă duc, dacă mi s-a oferit ceva atât de bun? Mi-a zis că am de ales să lucrez fie în construcţii, fie la cules de căpşuni sau în agricultură. Mi-a explicat că ne oferă casă la Londra, că o să am salariu frumos, iar copiii mei vor primi alocaţie mai mare de la statul lor, dar şi asigurare medicală gratuită“, a declarat Remus Neda. 

În reportajul publicat de „Daily Mail“, oferta de lucru a englezoaicei dispare, lăsându-se de înţeles că Remus Neda este cel care vrea cu orice preţ să plece în Marea Britanie. „Cumnatul meu lucrează deja la Londra, în construcţii. Aşteptăm să ne sune şi să ne spună dacă este adevărat că vom avea avantaje acolo şi, apoi, vom pleca chiar a doua zi. Îmi voi lua un serviciu în construcţii, «la negru», sau ca angajat“, sunt cuvintele lui Neda, în „Daily Mail“. 

CAPRA VECINULUI DĂ BINE LA ENGLEZI

image

La două săptămâni după discuţia cu „doamna din Marea Britanie“, Remus Neda, vizitat pe nepregătite de jurnaliştii „Adevărul“, este mirat de ceea ce au scris englezii: „Nu-mi vine să cred că au pus aşa ceva în gura mea. N-am zis că o să plec oricum! Ba chiar, dacă aş avea de ales, aş pleca în Franţa, nu în Anglia! Ei mi-au oferit de muncă, nu am cerşit eu nimic. Şi de ce nu aş accepta să lucrez în altă ţară, decât să stau în sărăcie în România?“. 

În reportajul jurnaliştilor de la „Daily Mail“, gospodăria familiei Neda este descrisă drept una foarte săracă, precizându-se că din ea va mai rămâne, după 1 ianuarie 2014, doar o capră. Mai mult, articolul britanicilor este ilustrat chiar cu o fotografie în care doi copii sunt pozaţi lângă o capră, despre care se precizează că ar fi a lui Remus Neda. Şi în acest caz, realitatea este alta. „Eu nici măcar nu am capră. Uitaţi-vă în toată gospodăria şi verificaţi-mă! Au pozat-o prin sat, pe undeva, şi au spus că-i a mea. Am avut o vacă, dar am vândut-o. O cumpărasem după ce m-au expulzat din Franţa şi ne-au dat bani să ne cumpărăm animale pentru casă“, a mai spus, pentru „Adevărul“, Remus Neda. 

Singura realitate pe care o prezintă jurnaliştii britanici despre bărbatul din Berini este că acesta are şapte copii şi trăieşte într-o casă săracă, din comunitatea de romi. Casa, însă, nu este din lut, aşa cum spun englezii, ci din cărămidă arsă. „E real şi că am fost în Paris. Am şi lucrat acolo, cu ziua, în construcţii, am şi cerşit, când nu mai aveam de muncă. Apoi ne-au trimis acasă“, a completat bărbatul. 

AU RĂSTĂLMĂCIT ŞI VORBELE PRIMARULUI

Berini si Sacosul Turcesc

Conform jurnaliştilor de la „Daily Mail”, Gabriel Adrian Koller, primarul comunei Sacoşu Turcesc, ar fi precizat că „jumătate din populaţia din satele Berini şi Uliuc ar putea pleca în Marea Britanie pentru salarii mai mari, de anul viitor“. Contactat de „Adevărul“, primarul Koller susţine că vorbele i-au fost răstălmăcite: „Nu e corect ce-au scris. Eu m-am referit doar la 50 la sută din cetăţenii de etnie romă, care sunt în total 200 în comună, şi care poate ar pleca în Anglia când se ridică restricţiile. Nu m-am referit la jumătate din populaţie“. 

Primarul mai susţine că, în cazul romilor, mulţi dintre ei au mai fost în străinătate, o parte fiind repatriaţi din Franţa, cu avionul. „Şi românii din sat merg la muncă în străinătate, însă aici vorbim de cam 5 la sută din populaţie, nu 50 la sută, oameni plecaţi în Italia, Germania, Spania şi aşa mai departe, şi lucrează, în principal, în construcţii sau agricultură“, a mai spus, pentru „Adevărul“, primarul Gabriel Adrian Koller. ;

Remus Neda si marginea Berinului cu casele de ţigani
N-am zis că o să plec oricum! Ba chiar  aş pleca în Franţa,  nu în Anglia!  Remus Neda localnic

Pe lângă cei 200 de romi din Sacoşu Turcesc, pe care-i aminteşte primarul Koller, în comună mai trăiesc circa 2.900 de români. Dacă majoritatea populaţiei în vârstă lucrează în agricultură, cei mai mulţi tineri şi-au găsit de muncă la fabricile din Timişoara. Unii dintre cei aflaţi încă în putere şi-au încercat norocul şi peste hotare, în Franţa, Italia sau Suedia. Cu banii câştigaţi acolo au reuşit să transforme localitatea într-un adevărat complex imobiliar, cu vile în toată regula, grădini îngrijite şi maşini de lux.

ÎN VACANŢĂ, LA MUNCĂ ÎN FRANŢA

Ştefan Ţepeş (43 de ani), angajat ca lăcătuş la şcoala din Sacoşu Turcesc, îşi petrece concediile muncind în străinătate. „Chiar duminică seară m-am întors din Paris, acolo unde am lucrat, pentru trei săptămâni, în turism, la o pensiune. Mă ocupam de reparaţii, iar jobul mi l-a găsit chiar băiatul meu, Andrei, care e stabilit de doi ani în Franţa. El munceşte cu acte-n regulă, dar eu n-am să merg de tot acolo“, a povestit Ştefan Ţepeş. Bărbatul susţine că, de fiecare dată când îşi poate lua liber de la şcoala din comună pleacă în Franţa, la muncă, pentru joburi sezoniere: „Aşa am reuşit să-mi aranjez casa, să-mi ţin gospodăria. Mai câştig un ban în plus prin muncă cinstită peste hotare“. 

Maria Izbaşa (61 de ani), din satul Berini, este mama doi copii, ambii plecaţi la muncă în Germania. „Şi fata, şi băiatul meu lucrează acolo cu contracte de muncă. Băiatul e angajat la un abator  şi ştiu că are condiţii foarte grele. Mi-a zis că, de anul viitor, se va întoarce acasă, că nu mai poate continua din cauza oboselii. Şi-a adunat ceva bani şi îşi va face un rost în sat“, a spus 

femeia. 

AFACERI DUSE LA ORAŞ

Comuna Sacoşu Turcesc este una bogată, aşezată la câmpie, şi a ratat, în vremea comuniştilor, la milimetru, titlul de oraş. De altfel, în comună sunt mai toate instituţiile dintr-un oraş: bancă, poştă, o policlinică, şcoală, dar şi transport public, cu autobuze care circulă, din 30 în 30 de minute, spre şi dinspre Timişoara, oraş aflat la circa 30 de kilometri distanţă. În comună s-au dezvoltat, în ultimii ani, mici afaceri de succes, ferme, cel mai cunoscut exemplu fiind al familiei Belehuz, crescători de animale, care în 2009 au folosit pentru prima dată în Timişoara un echipament de distribuţie automată a laptelui. Între timp, mai multe ferme din judeţ au ales să-şi vândă laptele prin automate. Nici investiţiile străine nu lipsesc din comună. Aici există o fabrică de confecţii industriale cu 80 de angajaţi, dar şi mai multe afaceri mai mici.

Bugetul comunei este de 1,8 milioane de lei, din care 500.000 de lei sunt venituri proprii, din taxele locale, iar restul din diferite surse guvernamentale. Cazurile sociale sunt puţine în Sacoşu Turcesc, motivul principal fiind înăsprirea recentă a condiţiilor pentru acordarea de ajutor social din partea statului. 

„Nu mai sunt atât de mulţi oameni care primesc ajutor social. Acum, cred că mai sunt 4-5 dosare care primesc ajutor social, pentru că nu toţi îndeplinesc condiţiile sau nu au dosarele complete, însă înainte de modificarea legii erau chiar şi 100“, a mai spus primarul Gabriel Koller. 

Cum au reacţionat cititorii „Daily Mail” la articolul despre români: „Sunt needucaţi!”
În comentariile scrise online pe site-ul „Daily Mail”, cititorii britanici se arată revoltaţi şi îngrijoraţi de fluxul de imigranţi ce va pătrunde în Marea Britanie începând cu 2014. Cei mai mulţi dintre ei cer guvernanţilor britanici să oprească imigraţia: „Aceşti oameni sunt needucaţi şi nu au nimic de oferit Marii Britanii. Ei doar profită de beneficiile de aici, de sistemul de educaţie şi de cel de învăţământ“, consideră un cititor englez. „Eu lucrez 40 de ore pe săptămână ca să plătesc pentru asta?“, se întreabă altul.  

ÎL ATACĂ PE PREMIERUL CAMERON
Însă pe fondul problemei imigraţiei, se prefigurează şi viitoare opţiuni ale britanicilor în campania electorală din 7 mai 2015. Mulţi îl blamează pe actualul prim-ministru, David Cameron, pentru politicile sale de stânga care nu au rezolvat problema imigranţiei în masă în Regat: „Atitudinea lui Cameron este aşa: «Dacă eşti britanic, treci înapoi în rând, pentru că trebuie să ajutăm mai întâi pe toţi ceilalţi»“, scrie unul dintre cititori. Pe de altă parte, alţii dau vina pe Uniunea Europeană şi invocă promisiunea electorală a lui Cameron de a organiza un referendum pe tema ieşirii Regatului Unit din Uniune. Foarte mulţi însă, consideră că singura speranţă a englezilor rămâne partidul populist de dreapta UKIP, al cărui lider este Nigel Farage, care a duce o campanile fervent anti-imigraţie. (Annamaria Kozma)

OFENSIVA JURNALIŞTLOR DIN MAREA BRITANIE LA ADRESA ROMÂNIEI

Jurnaliştii englezi au făcut deja o tradiţie din a scrie articole denigratoare la adresa imigranţilor români. La începutul acestui an, un imens scandal a izbucnit în Europa legat de carnea de cal livrată din România. Franţa, Marea Britanie şi alte state arătau cu degetul spre ţara noastră, care ar fi exportat carne de cal etichetată drept vită. David Collins, reporter la „Daily Mirror“, a venit la faţa locului pentru a investiga misterul cărnii de cal.

Documentarea a făcut-o şi întrebând reporterii „Adevărul”, care l-au ajutat cu toate informaţiile pe care le-a cerut. Reporterul însă a ţinut morţiş să scrie ceva senzaţional. Aşa a apărut informaţia că, în galantarele britanicilor, carnea de cal etichetată drept vită era de măgar. În final, autorităţile europene au arătat că din România a fost importată carne de cal, iar în Franţa i s-a schimbat eticheta, fiind vândută drept carne de vită. 

În viziunea jurnaliştilor de la „The Daily Mail“, reprezentativ pentru România este cartierul Ferentari, din Capitală. În articolul publicat în 16 februarie 2013, românii, înconjuraţi de munţi de gunoaie, maidanezi şi maşini arse, îşi doresc  doar să plece în Anglia. De asemenea, în ţara noastră, vrăjitoare furioase blestemă preşedintele şi Guvernul, făcând vrăji în a căror compoziţie intră excremente de pisică şi câini morţi, potrivit „The Daily Mail”. (Annamaria Kozma, Andrei Aştefănesei)

CONFLICT ŞI LA NIVEL POLITIC

Pretenţia parlamentarului britanic Peter Bone, potrivit căruia Marea Britanie poate încălca regulile UE în ceea ce priveşte imigrarea românilor, nu a fost trecută cu vederea de către reprezentanţii României la Bruxelles.
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan le-a cerut englezilor să respecte toate regulile comunităţii europene. „Nu puteţi solicita control sporit asupra cetăţenilor europeni care intră în ţară atât timp cât Marea Britanie este membră a UE şi atât timp cât ţara pe care o reprezentaţi s-a angajat să respecte prevederile Tratatului de aderare a Bulgariei şi României la UE. Ori cereţi oficial ca Marea Britanie să părăsească UE – dacă asta este poziţia oficială a conservatorilor – ori vă conformaţi regulilor care se aplică în toate cele 28 de state membre“, arată Cătălin Ivan.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai are şi o explicaţie pentru năzuinţa oficialului britanic: câştigarea electoratului pentru un nou mandat de parlamentar. „Marea Britanie riscă o procedură de infringement din partea UE apentru că există o rezoluţie a care cere respectarea acestor reguli. Declaraţia lui Peter Bone este singulară şi are ca scop alegerile care urmează în Anglia. Nu este decât un joc politic“, a comentat, pentru „Adevărul“, Norica Nikolai. (Mădălina Mihalache)
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite