Ce se întâmplă la congresul dacologic programat la sediul ONU din New York. Tema de dezbatere: „Burebista, unificator al naţiunilor Europei Antice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la Congresul Internaţional de Dacologie, organizat anul trecut la Buzău FOTO Iulian Bunilă
Imagine de la Congresul Internaţional de Dacologie, organizat anul trecut la Buzău FOTO Iulian Bunilă

Explozie de românism la New York, acolo unde este programată marţi, 23 august, cea de-a XVII-a ediţie a Congresului Internaţional de Dacologie. Tema congresului din acest an este „Regele Burebista un unificator al naţiunilor Europei Antice”, iar la eveniment sunt aşteptaţi dacologi din toate colţurile lumii.

Urmaşii dacilor din toată lumea sunt aşteptaţi marţi, 23 august pentru ediţia din 2016 a Congresului Internaţional de Dacologie, de la New York. Evenimentul este organizat de Dacia Revival International Society, organizaţie fondată şi condusă de Napoleon Săvescu, un medic româno-american renumit, dar şi controversat, pentru teoriile sale privind istoria dacilor şi originea românilor.

Potrivit site-ului propriu, organizaţia condusă de Napoleon Săvescu îşi propune să desfăşoare o serie de activităţi „pentru a readuce în drepturile ei adevărata istorie a poporului dac-român”.

Dacologii din New York

Prin statut, Dacia Revival International Society îşi propune activităţi de: „ocrotire şi promovare a limbii şi istoriei stăbune în toate regiunile ţării precum şi in comunităţiile daco-româneşti din afara graniţelor, folosind izvoare referitoare la Daci, Vlahi şi Români; activităţi de cinstire a marilor valori din trecut, care au exprimat unitatea spirituală a Daciei antice, cu prioritate a marilor personalităţi uitate sau încă neintegrate la locul potrivit în cartea de istorie şi de limbă a  poporului daco-român; activităţi de afirmare şi susţinere a realizărilor tehnico-ştiintifice încă  necunoscute sau ne-recunoscute ale stămoşilor noştri daci şi neintroduse în circuitul universal, cum sunt: construcţii, metalurgie, medicină, astronomie”.

Tot prin statut, organizaţia dacologică cu sediul în New York se angajează să desfăşoare activităţi „de ocrotire a valorilor universale ca: monumente, toponimie, embleme, simboluri din vatra Carpato-Pontico-Dunareană, împotriva poluării, denigrării şi falsificării”, dar şi să acorde premii anuale sub forme de diplome sau alte forme de stimulare a celor interesaţi în „readucerea din negurile timpului a adevăratei noastre istorii, a istoriei Daciei”.

Congresul de dacologie, la sediul ONU

Congresul Internaţional de Dacologie de la New York pare a fi destinat unui public-ţintă, destul de restrâns, singura promovare a evenimentului fiind făcută prin intermediul unui afiş postat pe pagina de Facebook a Liei Lungu, o cântăreaţă din Timişoara stabilită în SUA, care este co-organizatoare a evenimentului. Congresul de la New York este organizat, însă, cu sprijinul Misiunii Permanente a României la ONU, întâlnirea dacologilor de la New York fiind organizată chiar în sediul ONU.

„Ecusoanele pentru intrare, precum şi grupurile de câte 10 persoane( cu însoţitor) sunt active începând cu ora 9,15 A.M. Ultimul minut pentru intrare în sala de Conferinţă la cel de al XVII-lea Congres de Dacologie, este ora 9,50 A. M. Vă rugăm să vă incadraţi în acest interval, pentru a evita aglomeraţia la intrarea în cladirea ONU. Succes tuturora. Fie ca neamul nostru să vecuiască cât Soarele şi Luna vor lumina Pământul”, este ultimul anunţ al Liei Lungu, pe pagina sa de Facebook.  Anul trecut, Congresul Internaţional de Dacologie s-a organizat la Buzău, printr-un parteneriat al organizaţiei din New York cu Fundaţia Origini Dacice, din Buzău. Preşedintele Fundaţiei Origini Dacice, Ştefan Davidescu, a declarat că de anul trecut organizaţia fondată de Napoleon Săvescu, la New York, este partener ONu, la secţiunea ONG-uri.

Afis dacologi

„Popoarele nordice sunt de origine dacă”

Ştefan Davidescu, coorganizator al congreselor de dacologie din anii trecuţi a declarat că la ultimul Congres Internaţional de Dacologie de la Buzău, au participat aproximativ 150 de persoane din 10 ţări şi a explicat cum se desfăşoară un astfel de eveniment. „Un astfel de congres se desfăşoară pe o perioadă de 4 zile. Este o zi cu manifestarea de deschidere şi comunicări în plen ale unor conferenţiari marcanţi ai Europei. Două zi în plen, a treia zi pe secţiuni şi a patra zi este o excursie de documentare în teren şi închiderea congresului”, a explicat Ştefan Davidescu. Pentru că unul din cei mai importanţi dacologi, Napoleon Săvescu nu a putut ajunge în acest an în România, Congresul Internaţional al Dacologilor se organizează la New York într-o singură zi şi va cuprinde doar o sesiune de prezentare a unor lucrări ştiinţifice, pe tema „Regele Burebista un unificator al naţiunilor Europei Antice”.

Această populaţie, care a avut originea în Carpaţi a fost o populaţie care, pe măsură ce glaţiunea s-a retras, a migrat şi a acoperit întreaga Europă. De exemplu, istoria popoarelor nordice spun că sunt de origine dacă. Nemţii spune că sunt de origine dacă. Acum cinci ani a ieşit un mare studiu de paleogenetică făcut la Universitatea din Hamburg, care spune că 80 din genomul uman al popoarelor de astăzi din Europa are aceeaşi origine cu populaţia veche din Carpaţi. Asta o spun nemţii. Sub Burebista, aceste populaţii care se întindeau de la Urali până la gurile Dunării, până în Grecia, a fost unificată şi a ieşit cel mai mare imperiu al timpurilor şi a creat o civilizaţie imensă şi recunoscută. Era singura civilizaţie în care nu exista sclavagismul”, a explicat Ştefan Davidescu rolul lui Burebista în unificarea Europei Antice. La congresul de la New York a fost invitată şi Maria Grapini, care a transmis că nu poate ajunge, dar a avut un mesaj pentru dacologi. „Vă felicit pentru faptul că nu renunţaţi a vă reuni în acest Congres, important în primul rând pentru ROMÂNISM! Prin ceea ce faceţi demonstraţi că sentimentul de unitate nu e unul declarativ, ci unul serios şi solid”, este mesajul „româncei militante”, Maria Grapini, pentru participanţii la congres.

Dacologii, contestaţi de istorici

Promotor al Congresului Internaţional de Dacologie, Napoleon Săvescu este un medic român stabilit în Statele Unite ale Americii, fondator şi preşedinte al Dacia Revival, International Society, dar şi fondatorul The Romanian Medical Society of New York. Teoriile emise de Săvescu şi cei mai înrăiţi dacologi au atras critici dure ale istoricilor din Alba Iulia, care au emis o scrisoare de protest cu ocazia Congresului  de Dacologie organizat în 2010, la Alba Iulia.

Potrivit Historia, istoricii s-au revoltat pentru faptul că „diverşi «specialişti», în fapt ingineri, generali în rezervă şi profesori de matematică se erijează în iluminatorii patriei şi păstrătorii «adevărului istoric»”. Potrivit sursei amintite, semnatarii scrisorii de protest s-au arătat deranjaţi de faptul că specialiştii autohtoni nu au fost consultaţi anterior cu privire la organizarea congresului, deşi oamenii politici ai judeţului l-au creditat prin prezenţa şi discursurile lor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite