Dacian Cioloş, la întâlnirea şvabilor de la Ulm: „Avem nevoie de făcut treabă nemţească nu doar în Banat, ci şi în alte părţi din ţară. Aşa că sunteţi bineveniţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi Emil Hurezeanu la întâlnirea cu şvabii de la Ulm FOTO Ştefan Both
Dacian Cioloş şi Emil Hurezeanu la întâlnirea cu şvabii de la Ulm FOTO Ştefan Both

Dacian Cioloş, primul ministru al României, a participat la întâlnirea şvabilor bănăţeni de la Ulm (Germania). Acesta a fost însoţit şi de Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania.

Dacian Cioloş este primul premier al unei ţări, fie că vorbim România, fie de Germania, care participă la întâlnirea şvabilor bănăţeni, care are loc din doi în doi ani la Ulm, locul de unde au plecat, în urmă cu aproape 300 de ani, primii colonişti germani spre noile lor case aflate pe teritoriile fostului regat al Ungariei.

Dacian Cioloş a fost însoţit de Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, Paul Gheorghiu, şeful de cabinetului primului ministru, Dan Suciu, purtătorul de cuvant al Guvernului, şi Manuel Costescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Dacian Cioloş a venit de la întâlnirea organizată de saşi, care s-a desfăşurat într-o localitate aflată la aproxmativ 100 de kilometri de Ulm. ”Saşii vă transmit saltări", şi-a început cuvântarea Cioloş.

”Sunt aici pentru a vă spune că prezenţa dumneavoastră în Germania contează foarte mult pentru relaţia dintre România şi Germania. Chiar dacă ne lipsiţi acolo în România, în Banat, faptul că sunteţi aici de câteva deceni, a contribuit la relaţia foarte strânsă pe care le au cele două ţări. Faptul că v-aţi păstrat tradiţia, departe de locurile natale, dar şi că aţi păstrat legătura cu locurile natale, face din comunitatea dumneavoastră o valoare unică pentru noi. Faptul că vorbim acum româneşte, mă face şi pe mine să mă simt ca acasă aici. Vorbim de peste 500.000 etnici germani şi numeroşi oameni de afaceri germani în România, care face să existe o legătură puternică între România şi Germania, şi pentru asta vă mulţumesc", a spus Dacian Cioloş.

Premierul le-a amintit şvabilor că este a doua s-a vizită în Germania, după întâlnirea, din ianuarie, cu cancelarul Angela Merkel.  

”România îşi doreşte o cooperare nu doar cu statul federal German, dar şi cu landurile. Eu voi reveni în toamnă într-o vizită în câteva landuri, cu câţiva oameni de afaceri. Ne pregăm să deschidem un nou consulat român la Stuttgart, pentru a fi mai aproape de cetăţenii români şi de cei care mai păstrează legături cu România. Avem şi diferite instumente, cadre, prin care să discutăm probleme comune, problemele dumneavoastră ce ţin de repararea nedreptăţilor suferite în perioada dictaturii comuniste, de restituirea proprietăţilor. Urmărim lucrările comisiei guvernamentale a etnicilor germani, urmărim cu atenţie discuţiile acestor instaţe, încercăm să facem ce ţine de noi să rezolvăm cât mai multe din aşteptările dumneavoastră”, a mai spus Cioloş.

”Ştiu că există încă probleme legate de restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti, o parte au fost rezolvate, o parte sunt în curs. Rămâne în atenţia noastră finalizarea acestui proces de restituire, vom lucra în continuare la rezolvarea problemelor. Doresc să mulţumesc domnului ambasador Hurezeanu, care a decis să creeze o structură care să centralizeze cererile şi solicitările dumneavostră la ambasadă, să le trasmită autorităţilor din România. Sper astfel să fim mai eficienţi în modul nostru de lucru”, a afimat premierul.

Dacian Cioloş a spus şvabilor că România va face totul pentru ca germanii să îşi menţină tradiţiile din Banat, pe care le consideră valori comune ale celor două ţări. 

”Dorim să investim pentru menţinerea şi restaurarea valorilor arhitecturale care mai persistă. Guvernul României consideră că sunt valori comune ale celor două ţări. Mi-aş dori ca aceste restaurări să nu se facă doar în ideea de a fi păstrate doar din punct de vedere muzeal, ci pentru a da o nouă viaţă, un nou dinamism al societăţii de astăzi. Mă bucur să aflu că există o dinamică importantă a tinerilor şvabi, că sunt interesaţi de rădăcinile lor, vrem să dăm un impuls interesului tinerilor pentru originea lor din Banat”, a afirmat Cioloş.

”Ne propunem să pregătim un proiect, cu asociţiile de tineri, pentru organizarea unor tabere de vară, unei şcoli de vară în Banat, în locaţii restaurate, să le punem în valoare, tinerii şvabi să vină în România, să lucreze împreună cu românii într-un spirit european. Ne preocupăm şi de menţinerea dinamicii în şcolilor germane, care rămân printre cele mai prestigioase din ţară, tocmai din cauza valorilor şi modului de a face învăţământ în aceste şcoli”, a adăugat premierul.

Dacian Cioloş a cerut implicare din partea şvabilor, în România. ”De zeci de ani aţi acumulat o experienţă aici, care poate fi utilă acasă în România. Vă încurajez să împărtăşiţi cu noi aceste experienţe, ne este foarte utilă în stadiul în care ne aflăm, în nevoia de progres din România. Regiunea Banatului şi vestul României a profitat şi profită de spiritul antreprenorial de care daţi dovadă. Dacă ne uităm pe harta economică a ţării vedem acest lucru. Vi se datorează şi dumneavoastră, nu doar că aţi lăsat un spirit de lucru, dar unii dintre dumneavoastră v-ati întors şi aţi reluat legătura. Se vede în dezvoltarea acelei părţi a ţării. Dată fiind dinamică econimică din România, există potenţial de dezvoltare în economie şi în alte părţi. Avem nevoie de făcut treabă nemţească nu doar în Banat ci şi în alte părţi din ţară, aşa că sunteţi bineveniţi”, a declarat Dacian Cioloş, în faţa şvabilor din Ulm.

La întâlnirea şvabilor de la Ulm participă aproximativ 6.000 de persoane. Au venit şvabi stabiliţi şi în America, Argentina sau Australia, însă majoritatea lor locuiesc în Germania.


Întâlnirea din acest an de la Ulm s-a desfăşurat sub auspiciile celor 300 de ani de când trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoia au eliberat Cetatea Timişoarei de sub dominaţia otomană.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite