„Dacă nu ne sunt decontate serviciile medicale, pacienţii vor fi redirecţionaţi”. Situaţie critică la cel mai mare spital de boli infecţioase din Vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare spital de boli infecţioase din Vestul ţării nu mai poate primi pacienţi FOTO Adevărul
Cel mai mare spital de boli infecţioase din Vestul ţării nu mai poate primi pacienţi FOTO Adevărul

Situaţie critică la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişora. Conducerea spitalului, căruia i se adresează pacienţi din toată regiunea de Vest, a anunţat că nu mai poate primi pacienţi după ce mii de cazuri au fost tratate fără ca banii să fie decontaţi de Casa de Asigurări de Sănătate. În paralel, la Tribunalul Timiş fostul şef al CJAS este judecat într-un dosar de deconturi fictive.

„Dacă nu ne sunt deconate serviciile medicale, pacienţii o să fie redirecţionaţi către alte unităţi medicale care primesc bani”, a anunţat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, Voichiţa Lăzureanu. Spitalul a ajuns în colaps după ce a tratat mii de pacienţi fără ca banii aferenţi tratamentelor să fie decontaţi de Casa de Asigurări de Sănătate. Potrivit Voichiţei Lăzureanu, în perioada ianuarie 2013 – martie 2017, Spitalul de Boli Infecţioase a tratat 3.091 de cazuri pentru care ar fi trebuit să primească de la Casa de Asigurări suma de 5,78 milioane de lei, bani pe care Casa de Asigurări nu i-a decontat.

Într-un memoriu semnat de managerul spitalului şi primarul Timişoarei, citat de tion.ro, se arată că imposibilitatea tratării pacienţilor care ar trebui să fie internaţi la Boli Infecţioase este pune în pericol sănătatea publică, cu implicaţii „morale şi legale deosebit de grave. „Suntem spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie, unde pacienţii trebuie internaţi şi izolaţi în momentul îmbolnăvirii; ei nu pot fi programaţi /puşi pe liste de aşteptare şi nici nu pot fi îndrumaţi spre alt spital deoarece suntem unicul spital de acest profil din vestul ţării. Pe lângă pacienţii din judeţul Timiş suntem obligaţi să internăm şi pacienţii îndrumaţi către noi din judeţele învecinate (AR, CS, HD) şi chiar din întrega ţară, acestea fiiind majoritatea cazuri severe cu insuficienţe de organ. Neinternarea cazurilor ar însemna punerea în pericol a sănătăţii publice cu implicaţii legale şi morale deosebit de grave, în special în actualul context de epidemie de rujeolă”, se arată în memoriul citat de tion.ro şi adresat Casei de Asigurări.

Potrivit primarului Timişoarei, Nicolae Robu, soluţia pentru rezolvarea problemelor de la „Victor Babeş” este modificarea legislaţiei, actualele reglementări făcând imposibilă rezolvarea problemelor pe termen lung. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere, purtătoarea de cuvânt a instituţiei declarând că este în concediu, iar preşedintele CJAS Timiş nu a putut fi contactat.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite