Curse spectaculoase de motociclete pe străzile Timişoarei, în perioada comunismului. Imagini filmate în 1989 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Pascotă senior, fostul campion al Timişoarei FOTO arhivă personală
Ionel Pascotă senior, fostul campion al Timişoarei FOTO arhivă personală

În timpul comunsmului, străzile Timişoarei se transformau o dată pe an în circuite pentru concursuri de motociclete.

Una din cele mai îndrăgite evenimente din Timişoara din perioada comunismului au fost cursele de motocilete viteză, organizate pe străzile oraşului. Erau veritabile sărbători, aşteptate cu sufletul la gură de locuitorii Timişoarei. Calificările se derulau sâmbătă, iar finalele duminică.  

Competiţiile moto din oraş au început să fie organizate în anii ’70. Erau rezevate claselor de 50 cmc (începători, cu Mobra), 125 cmc, 175 cmc, 250 cmc şi 500 cmc, cât şi pentru motociclete cu ataş. În anii ’80 a apărut şi o secţiune pentru femei.

Mulţi ani, competiţia din Timişoara era organizată în zona Lahovary. Traseul era pe străzile Porumbescu, Brâncoveanu, Romulus şi Odobescu. Din cauza unor accidente şi lipsei de securitate, în ultimii ani ai comunismului, competiţia a fost mutată într-o altă zonă a oraşului: care cuprindea Calea Aradului-Calea Lipovei-Calea Torontalului. Aici, motocicliştii aveau străzi mult mai largi.

La Cupa Prieteniei din 1989, la care au participat spotivi din opt ţări socialiste, au asistat peste 120.000 de persoane, acesta fiind recordul de asistenţă la un concurs moto în România.
 

Timişoara. Competiţia din septembrie 1989 Sursa: Tiberiu Troia
 

Vedeta timişorenilor a fost Ionel Pascotă. Acesta a cucerit şase titluri naţionale: în 1970, la clasa 500 cmc, cu o motocicletă NSU, în 1973, la clasa 250 cmc, cu o motocicletă CZ, în 1976, 1977, 1978 şi 1979, la clasa 175 cmc, cu o motocicletă MZ. De asemenea, Pascotă deţine 12 titluri de vicecampion naţional şi 20 de medalii de bronz. Unul dintre principalii rivali pentru Pascotă a fost reşiţeanul Günther Seuchenstein.

Ionel Pascotă Senior

Ionel Pascotă Senior FOTO arhivă personală
 

A fost apoi şi antrenor al lotului naţional de motociclism, iar apoi a lucrat în biroul de conducere a Federaţia Română de Motociclism. 

Ionel Pascotă a simţit mirosul de ulei ars şi cauciuc fierbite încă de copil, tată său Ioan-Ilie Pascotă, a fost campion republican patru ani la rând, din 1948 până în 1951, vicecampion balcanic în 1948, şi a decedat în 1955, în urma unui accident.

Fratele său, Petrică Pascotă, are în palmares două titluri de campion naţional şi şase titluri de vicecampion al României.

Timişoara. Competiţia din iulie 1989 Sursa: Tiberiu Troia
 

Campionatul naţional de motociclism se desfăşura, pe lângă Timişoara, la Reşiţa, Arad, Oradea, Hunedoara, Târgu Mureş, Ploieşti, Sibiu, Târgu Jiu, Galaţi, Turnu Severin, Bistriţa, Sfântu Gheorghe şi Bucureşti, în faţa a zeci de mii de spectatori.

Ionel Pascotă Senior

Cum aşchia nu sare departe de trunchi, fiul lui Ionel Pascotă a luat imediat microbul şi, la 12 ani, era deja obişnuit cu şaua motocicletei. Născut într-o familie de campioni, a cunoscut repede drumul spre succes. Din 1993 până în 2004 a câştigat tot ce se putea pe plan intern. Ionel Pascotă junior, născut pe 14 iulie 1979, la Timişoara, este considerat cel mai talentat motocilist din istoria României. În anul 1993, la vârsta de 14 ani, a luat parte la primul său concurs oficial, acesta fiind de fapt şi ultima competiţie organizată pe străzile Timişoarei.

Ionel Pascotă Senior
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite