Curiozităţi incredibile despre Biblie. Cel mai scump exemplar a costat 4,6 milioane de euro şi a fost vândut în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai grea Biblie din lume are 547 de kilograme, este groasă de 2,5 metri şi are 8.048 de pagini. Cea mai mică Biblie din lume, sub forma unui microfilm, care a ajuns şi pe lună în 5 februarie 1971, poate fi văzută şi într-o expoziţie, la Timişoara.

În cadrul expoziţia de Biblii organizată de pastorul Ionel Tuţac, de la bastionul Theresia din Timişoara, am putut afla câteva informaţii inedite legate de Sfânta Scriptură.

Biblia este construită din 66 de cărţi diferitem care au fost scrise timp de 1600 de ani (cam din anul 1500 î.Hr. până în 100 d.Hr), de peste 40 de regi, profeţi, lideri şi ucenici. Vechiul Testament are 39 de cărţi (1500-400 î.Hr.), iar Noul Testament are 27 de cărţi (45-100 d.Hr.).

Vechiul Testament a fost scris în limba embraică, dar are şi câteva texte în aramaică. Noul Testament a fost scris în limba greacă. 

Înainte ca tiparul să fie inventat, Biblia era scrisă de mână. În multe cazuri, Vechiul testament era copiat de scribi evrei care au dezvoltat un sistem complicat de verificare a acurateţei copiilor numărând cuvintele şi literele.

Biblia a fost împărţită pe capitole în secolul al XIII-lea de către cardinalul englez Stephen Laugton şi a fost împărţită pe versete  în secolul al XVI-lea de către savantul francez Robert estienne. 

Biblia a fost prima carte tipărită în întregime la o presă de tipar cu caractere mobile. Este vorba de tiparul Gutenberg, în anul 1455, cartea fiind scirsă în limba latină. 

Pe măsură ce Biblia a ajuns în mai multe ţări, oameni cu şcoală au tradus-o în limba locală. Prin anul 200 d.Hr. Biblia era tradusă în şapte limbi; prin 500 în 13 limbi; prin anul 900 în 17 limbi, iar prin 1400 în 28 de limbi. La începutul secolulul al XIX-lea era tradusă în 57 de limbi, iar prin 1900 deja în 537 de limbi. În 2006, Biblia, cea mai tradusă carte din lume, era scrisă în 2426. 

Între 1947-1956 au fost descoperite la Qumram (în Israel) 240 de suluri biblice. 

Cea mai veche copie a unei Biblii complete este o carte de pergament din secolul al IV-lea, păstrată în Biblioteca Vaticanului şi este cunoscută sub numele de Codex Vaticanus. 

La Universitatea din Gottingen există o Biblie realizată din 2.470 de frunze de palmier. 

Cea mai scumpă Biblie care s-a vândut a fost un exemplar tipărit de Gutenberg şi a costat 4,6 milioane de euro, fiind vândută în Japonia. 

Cea mai grea Biblie din lume are 547 de kilograme, este groasă de 2,5 metri, are 8.048 de pagini şi a fost gravată pe fâşii de lemn de Louis Waynai, un tâmplar din Los Angeles. 

Cea mai mică Biblie din lume, sub forma unui microfilm, a ajuns pe lună în 5 februarie 1971 la bordul staţiei spaţiale Apollo 14. Una dintre replicile acestei minuscule Biblii, care poate fi citită doar cu microscopul, este expusă la exoziţia de la Timişoara. 

Expoziţia prezintă peste 600 de Biblii, din perioade istorice diferite, de toate mărimile şi în toate limbile. 


Citiţi şi:

FOTO Cea mai mare expoziţie de Biblii din România. Modelul dus pe Lună de astronaţii misunii Apollo 14 poate fi citit doar cu microscopul

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite