Cum au simţit timişorenii cutremurul din 1977: “S-a auzit scârţâitul structurii blocului care a intrat în balans”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Rău, şeful Observatorului Seismologic din Timişoara
Dan Rău, şeful Observatorului Seismologic din Timişoara

Cutremurul din 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României, în special asupra Bucureştiului, a fost simţit şi în Timişoara, însă nu au existat pagube.

Cutremurul din 1977, cu epicentrul în Vrancea, cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, a fost simţită şi de timişoreni. Este vorba în cepcial de cei care locuiau în blocurile înalte.

“La Timişoara s-a simţit cu o intensitate de patru grade pe scara Mercalli. Nu au fost pagube. Au căzut câteva ţigle şi coşuri, dar ele cădeau şi de la o fortună mai mare. Foarte mulţi spun că au auzit acel vuiet ca şi cum ar fi trecut nişte tancuri. Eu locuiam într-un bloc, la etajul opt. S-a auzit scârţâitul structurii blocului care a intrat în balans câteva secunde bune. S-a interrupt filmul bulgar de la televizor. De abia a doua zi am aflat cât de mare a fost cutremurul şi despre ce s-a întâmplat la Bucureşti”, ne-a declarat Dan Rău, şeful Observatorului Seismologic din Timişoara. 

Specialistul spune că timişorenii nu au motive să fie îngrijoraţi nici pe viitor. Avem zilnic cutremure de intensităţi scăzute. Ele sunt înregistrate mereu de aparateE normal să fie cutremure aici, pentru că în Banatul este a doua zonă seismic din România, după Vrancea. Dar suntem feriţi de Dumnezeu. Natura solului, sedimentară, nu poate acumula energie şi nu permite un seism distrugător. Cutremurele de aici sunt de suprafaţă, la 10-12 kilometri”, a spus Rău. 
 

Cel mai mare cutremur din judeţul Timiş a avut loc în data 12 iulie 1991, având epicentrul la Banloc, la o distanţă de 54 de kilometri de Timişoara. Avea să fie cel mai mare cutremur din istoria Banatului.


Cutremurul de 5,7 de grade pe scara Richter şi o intensitate de 8 grade pe scara Mercalli, a avariat mare parte din casele din comună. Tavane şi ziduri crăpate, acoperişuri şi coşuri prăbuşite. Turnul bisericii a căzut şi el. În urma cutremurului s-a probuşit fontispiciul cu stema regală şi bolţile Castelului de la Banloc. Birtul satului s-a făcut una cu pământul. Acolo avea să îşi găsească sfârşitul singura victimă a cutremurlui. 


În decembrie, 1991, Voitegul, aflat la câţiva kilometri de Banloc, a fost lovit de un seism de 5,6 grade pe scara Richter. Chiar dacă a fost un cutremur mai slab, distrugerile de aici au fost mai mult mai însemnate, 90 la sută din case urmând să fie refăcute. 
 

Citiţi şi:

Cum au trăit cei din Banloc cel mai mare cutremur din istoria Banatului: "A urlat pământul, am zis că vine sfârşitul lumii"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite