Cum a scăpat de puşcărie un membru al clanului Căldăraş care a falsificat identitatea nepoţilor săi: „Detenţia i-ar aduce prejudicii morale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cu identitate falsă au fost „mirosiţi” de poliţiştii de la Paşapoarte FOTO Banatul Azi
Copiii cu identitate falsă au fost „mirosiţi” de poliţiştii de la Paşapoarte FOTO Banatul Azi

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală într-un dosar de fals privind identitatea în care a fost judecat un membru al clanului Căldăraş acuzat că a încercat să obţină paşapoarte false pe numele celor doi nepoţi ai săi.

Un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals privind identitatea este pedeapsa primită de Căldăraş (fost Zamfir) Zlatu, un bărbat din Timiş acuzat că, în încercarea de a obţine paşapoarte pentru cei doi nepoţi ai săi, care nu aveau certificate de naştere, i-a prezentat la Serviciul Paşapoarte Timiş sub o identitate falsă.

Totul s-a întâmplat în vara anului 2017, când Zlatu Căldăraş voia să îi ducă în Begia pe cei doi nepoţi ai săi, minori. Pentru că băieţii nu aveau paşapoarte, dar nici certificate de naştere pe baza cărora să fie obţinut paşaportul, Căldăraş l-a convins pe un cunoscut al său să îi dea certificatele de naştere ale celor doi copii ai săi, apropiaţi ca vârstă de nepoţii săi.

Deşi a ezitat într-o primă fază să îl ajute pe Căldăraş, bărbatul a acceptat în final să îi dea certificatele de naştere ale copiilor săi. Astfel, după ce a obţinut o procură din partea părinţilor celor doi copii, Căldăraş s-a dus cu minorii la Serviciul de Paşapoarte Timiş. Acolo, copiii au fost prezentaţi cu identitate falsă, fiind învăţaţi să se prezinte cu numele de pe certificatele de naştere.

Lucrătorul care trebuia să proceseze datele i-a „mirosit” pe cei doi copii şi astfel a fost descoperit falsul, iar Căldăraş a fost trimis în judecată. Atât pe parcursul anchetei, cât şi la proces, bărbatul a recunoscut faptele, cerând să fie judecat în procedură simplificată.

Închisoarea i-ar aduce prejudicii morale

În urma procesului, Judecătoria Timişoara şi Curtea de Apel Timişoara l-au condamnat pe Căldăraş la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Bărbatul a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare chiar dacă este cunoscut cu antecendente penale şi „figurează înscris în cazier cu multiple condamnări, pentru fapte săvârşite în Italia şi Marea Britanie”.

„Este adevărat că acestea nu au fost recunoscute în România, şi pe cale de consecinţă nu produc efecte juridice, dar în acelaşi timp, instanţa nu poate să nu le reţină ca circumstanţe personale ale inculpatului, şi doar pornind de la împrejurarea că au fost comise pe teritoriul Uniunii Europene”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara, care a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara.

Judecătorii au explicat şi motivele pentru care nu a fost aplicată o pedeapsă cu executare. „Instanţa constată că circumstanţele personale ale inculpatului îndreptăţesc instanţa să considere că o pedeapsă executată în regim de detenţie nu este în interesul acestuia, putând aduce prejudicii morale acestuia şi sporind practic potenţialul infracţional ce se impune a fi stopat. Cu toate acestea, se impune supravegherea conduitei acestuia pentru o perioadă determinată”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara, menţinută de Curtea de Apel Timişoara. 

Pe aceeaşi temă: 

„Tiparniţa“ de permise de la Est de România. Mărturia unui bărbat care şi-a cumpărat identitatea: „Am dat 500 de euro, mi-a făcut poză în benzinărie“ 

IGPF: 35 documente false de călătorie, descoperite la graniţe în luna ianuarie

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite