Cum a scăpat de puşcărie judecătorul acuzat că şantaja minore pentru sex. Magistraţii au fost „cuceriţi“ de sinceritatea fostului coleg de breaslă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Tomuş a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare FOTO pressalert.ro
Nicolae Tomuş a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare FOTO pressalert.ro

Un fost magistrat al Judecătoriei Timişoara a fost condamnat, recent, definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia Curţii Supreme, care a emis sentinţa finală nu este redactată, dar hotărârea Curţii de Apel Timişoara scoate la iveală motivele pentru care judecătorul acuzat că şantaja minore pentru sex a fost condamnat cu suspendare.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată în toamna anului trecut mai multe VIP-uri din Timişoara acuzate că fac parte dintr-o reţea specializată în racolarea şi recrutarea tinerelor eleve, minore cu precădere, pe care le plasau clienţilor potenţi financiar. Printre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar a fost şi un magistrat de la Judecătoria Timişoara, Nicolae Aurelian Tomuş, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu mai multe minore, pe care le şantaja atunci când fetele nu mai voiau să întreţină relaţii sexuale cu el.

Tomuş a colaborat încă de la începutul anchetei cu procurorii, iar în instanţă a recunoscut toate acuzaţiile. Judecătorii Curţii de Apel Timişoara, care l-au condamnat în primă instanţă pe Tomuş la doi ani de închisoare cu suspendare au reţinut în sentinţă fapte extrem de grave comise de Tomuş, în perioada în care era magistrat. Astfel, judecătorii au constatat că Tomuş a intrat în anturajul unei grupări infracţionale şi participa la petreceri la care se consumau alcool, respectiv de droguri de risc şi mare risc, petrecerile fiind urmate de cosumarea unor acte sexuale cu minore racolate de Paul Mânzu, prieten al judecătorului şi membru al grupării.

Judecătorul ştia vârsta victimelor sale

Magistraţii care l-au condamnat pe Aurelian Tomuş au mai reţinut că din convorbirile telefonice de la dosar, judecătorul ştia că fetele cu care întreţine relaţii sexuale provin sunt minore. „Avea reprezentarea faptului că minorele cu care consuma actele sexuale, au fost racolate de inculpatul şi transformate în victime ale exploatării sexuale, însă cu toate acestea, inculpatul a persistat într-un asemenea tip de activitate, elocvent în acest sens fiind conţinutul convorbirilor telefonice existente”, au arătat judecătorii Curţii de Apel Timişoara, care au subliniat faptul că „în mod repetat, în cursul anului 2014 – 2015 a utilizat serviciile prestate de persoane minore (persoanele vătămate, inclusiv martorele cu identitate protejată), în condiţiile în care cunoştea că sunt victimele traficului de minori”.

În analiza acuzaţiilor aduse de procurorii DIICOT lui Aurelian Tomuş, judecătorii au constatat inclusiv faptul că judecătorul, în timp ce împărţea dreptatea la Judecătoria Timişoara l-a ajutat pe prietenul bărbatului care îi furniza minore să obţină o nouă identitate pentru a scăpa de procurorii din Germania care îl urmăreau pentru punerea în executare a unui mandat de arestare. Pentru a-l ajuta pe bărbatul urmărit pentru arestare să obţină o nouă identitate, judecătorul a apelat la un avocat din Baroul Timiş „scopul întregului demers fiind acela ca inculpatul să nu fie depistat şi tras la răspundere penală de autorităţile germane”.

Judecătorii, cuceriţi de sinceritatea fostului lor coleg

Luând act de acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT, pe care Tomuş le-a recunoscut în faţa instanţei, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au considerat că fostul lor coleg trebuie să răspundă penal. „Având în vedere întregul material probator administrat în cauză, inclusiv declaraţia de recunoaştere a inculpatului atât în faza urmăririi penale cât şi în faza judecăţii, se poate constata că, cele trei infracţiuni reţinute în sarcina inculpatului au fost dovedite dincolo de orice dubiu (…) impunându-se sancţionarea penală a inculpatului pentru infracţiunile reţinute în sarcina acestuia”, se arată în sentinţa judecătorilor, care au decis că fostul magistrat poate fi sancţionat printr-o pedeapsă cu suspendare. 

„Nu are antecedente penale şi a fost singurul inculpat din dosar care a avut o atitudine constant sinceră, recunoscând săvârşirea faptelor atât în cursul urmăririi penale, cât şi în etapa cercetării judecătoreşti, uzând de procedura simplificată a recunoaşterii învinuirii, cu consecinţa reducerii limitelor de pedeapsă cu o treime, inculpatul conştientizând gravitatea faptelor, iar derularea procesului penal a avut un efect educativ cu privire la acesta”, au motivat judecătorii pedeapsa de doi ani cu suspendare aplicată fostului judecător. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite