Cum a scăpat un bărbat de amenda uriaşă primită pentru că a lucrat la casa fiului său cu muncitori angajaţi „la negru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un timişorean amendat cu 60.000 de lei pentru că lucra la casa fiului său din Moşniţa Nouă cu muncitori angajaţi fără forme legale a dat în judecată Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, obţinând anularea amenzii.

Tribunalul Timiş a emis recent sentinţa finală într-un dosar în care un timişorean a contestat o amendă de 60.000 de lei pentru primită de la ITM pentru că a fost găsit lucrând la casa fiului său, construită în regie proprie, alături de trei muncitori „fără a fi încheiat contracte individuale de muncă anterior începerii activităţii pentru fiecare muncitor“. Judecătorii Tribunalului Timiş au dispus anularea amenzii de 60.000 de lei aplicate de ITM bărbatului, după ce Judecătoria Timişoara transformase, în primă instanţă, amenda în avertisment.

Motivarea deciziei pronunţate de Tribunalul Timiş nu este încă redactată. Sentinţa pronunţată de Judecătoria Timişoara scoate, însă, la iveală modul în care a fost amendat bărbatul. Concret, în februarie 2018, inspectorii ITM au descins însoţiţi de jandarmi pe şantierul unei case aflate în construcţie la Moşniţa Nouă, găsind la lucru patru bărbaţi, unul dintre aceştia fiind tatăl proprietarului.

Luaţi la întrebări, muncitorii au spus că lucrează pentru proprietar. Tatăl proprietarului nu a ştiut pe loc ce explicaţii să dea, dar ulterior le-a transmis inspectorilor ITM că „discutând cele întâmplate cu fiul său, a aflat că acesta a încheiat o înţelegere de construire a acoperişului cu o firmă, oamenii care veneau la muncă fiind angajaţi ai acelei societăţi”. Bărbatul a mai arătat că „a fost sancţionat nejustificat, pentru o faptă pe care nu a comis-o, cu o amendă deosebit de mare”.

Inspectorii ITM au arătat că angajarea muncitorilor de către proprietarul casei, fără contracte de muncă „a fost confirmată prin verificarea bazei de date care a arătat cu claritate că petentul nu a angajat cu forme legale cei 4 muncitori”.

În instanţă, bărbatul amendat a cerut audierea muncitorilor, dar ITM nu a fost de acord cu asta, arătând că „practica audierii acestor persoane, ale căror mărturii sunt primite împotriva inscrisurilor prezente la dosar, aduce un deserviciu major, atât actului de justiţie cât şi stării economiei naţionale, câtă vreme munca la negru, în loc să fie eradicată este menţinută şi perpetuată prin astfel de practice”.

În proces, ITM a mai arătat că, deşi doi dintre muncitori figurează ca angajaţi ai unei firme, ei pot presta muncă la negru pentru altcineva. „Construcţia beneficiarului se ridica în regie proprie, ori faptul că două persoane au contracte de muncă cu o societate angajatoare nu exclude în nici un fel ca acele persoane să lucreze fără forme legale şi pentru o terţă persoană”, se arată în întâmpinarea ITM.

Judecătoria Timişoara a transformat amenda în avertisment. „Petentul este persoană fizică şi a primit la muncă cele trei persoane pentru a-l ajuta la construirea unei case pentru fiul său şi familia sa. Acesta nu desfăşura activităţi lucrative şi nu a urmărit obţinerea de profituri, fapta acestuia neproducând în consecinţă una dintre urmările specifice acestei contravenţii, respectiv concurenţa neloială dintre angajatorii care folosesc muncă fără forme legale şi au mai puţine obligaţii financiare faţă de cei care respectă obligaţiile legale. Totodată, instanţa reţine şi faptul că petentul, fiind persoană fizică, nu avea în mod obişnuit raporturi de muncă în calitate de angajator şi prin urmare este posibil ca acesta să fi avut dificultăţi în a diferenţia între un raport de muncă şi unul de prestări servicii ceea ce, deşi nu îl exonerează pe acesta de răspundere, denotă culpa şi nu intenţia ca formă de vinovăţie şi trebuie să se reflecte în sancţiunea aplicată”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.

În apel, la Tribunalul Timiş, procesul-verbal de contravenţie a fost anulat în totalitate, dar motivarea deciziei nu a fost încă redactată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite