Cum sărbătoreşte Timişoara 101 ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Banat. Ediţie de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul de Grammy Cristian Măcelaru vine la Ziua Timişoarei
Dirijorul de Grammy Cristian Măcelaru vine la Ziua Timişoarei

Istoria României şi a acestui colţ de ţară consemnează intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul trecut în graniţele României.

Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 a fost stabilită data de 3 august că  fiind Ziua Timişoarei. Deşi trăim criza pandemiei de coronavirus, Primăria Timişoara a organizat o serie de evenimente pentru a marca împlinirea a 101 de ani de la instalarea administraţiei româneşti în Banat.

Evenimentele debuzeată joi, 30 iulie, cu un spectacol folkloric, în Parcul Rozelor. De la ora 19.00, vor urca pe scenă Ansamblul Timişul şi invitaţi Andreea Voica, Ionuţ Fulea, Carmen Popovici-Dumbravă, Ion Drăgan, Dumitru Stoicanescu, cât şi Ansamblul Timişul Tineret. 

Vineri, în Parcul Rozelor, de la ora 21.00, va avea loc concertul simfonic în parteneriat cu orchestra şi Corul ,,Ion Românu” ale  Filarmonicii ,,Banatul”, Gustav Holst  - Suita pentru orchestră Planetele, în prezenţa renumitului dirijor Cristian Macelaru, laureat cu un premiu Grammy în acest an. 

Sâmbătă, 1 august 2020, în Piaţa Libertăţii, de la ora 19.00, se va desfăşura concursul Bega Music Festival.

A doua zi, tot de la ora 19.00, va avea loc Concursul de Creaţie si premierea câştigătorilor la Bega Music Festival, urmat de concertele cu Dincolo de Ziduri, Pragu de Sus. 

Luni, 3 august 2020, la ora 9.00, în Piaţa Petru Maior vor avea loc depuneri de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu, iar de la ora 10.30, în Piaţa Unirii, se desfăşoară  ceremonialul militar-religios. 

Seara, de la ora 19.15, în Piaţa Libertăţii va avea loc festivalul Blues pentru Timişoara , cu Jazz a la Jais, Bega Blues Band & Cristina Bălan, Sir Blues Vali Racilă şi Rareş Totu’s Midnight Sun.

Toate evenimentele se vor derula cu respectarea cerinţelor legale referitoare la măsurile de distanţare socială, cu respectarea numărului maxim de spectatori prevăzut de lege. 

Citeşte şi:

Centenarul Banatului. „Guvernelor României interbelice nu le era simplu să admită că Banatul era rezultatul interferenţei mai multor limbi şi culturi“
 

Centenarul Banatului. Preluarea administraţiei româneşti, pregătirea alegerilor, schimbarea denumirilor maghiare şi germane

Centenarul Banatului. Caraş-Severinul, cu o populaţie mai mică decât a celorlalte două comitate din Banat, a trimis cei mai mulţi delegaţi la Alba-Iulia
 

Centenarul Banatului. Activitatea Consiliului Dirigent, care avea atribuţii administrative şi juridice limitate între 1 decembrie 1918 – 4 aprilie 1920

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite