Cum s-a răzbunat o angajată dintr-o clinică medicală, concediată după ce a refuzat să lucreze pe salariul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajata clinicii a mai arătat că nu i-a fost respectat dreptul la a primi un alt loc de muncă. FOTO Pixabay
Angajata clinicii a mai arătat că nu i-a fost respectat dreptul la a primi un alt loc de muncă. FOTO Pixabay

O angajată a unei clinici medicale, concediată prin desfiinţarea locului de muncă după ce a intrat în conflict cu patronatul, a obţinut în instanţă anularea deciziei de concediere. În plus, clinica medicală a fost obligată să îi achite tinerei şi daune morale.

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat, la finalul lunii decembrie 2020, sentinţa finală într-un proces în care angajata unei clinici medicale din Timişoara a contestat decizia de concediere emisă pe numele său, considerând-o abuzivă. Maria H. a arătat în proces că încă din anul 2018, fiind studentă la Medicină, a început să lucreze ca voluntar la clinica unuia dintre profesorii săi.

Începând cu luna aprilie 2019, tânăra a fost angajată pe postul de oficiant medical, iar din luna iunie a aceluiaşi an a fost numită coordonator medical administrative al policlinicii, decizia de promovare fiind anunţată atât pe email, cât şi într-o şedinţă cu toţi angajaţii.

Tânăra a arătat că, deşi ar fi trebuit încheiat un act adiţional pentru modificarea postului, administratorul clinicii nu a dorit să facă acest lucru, tânăra fiind plătită în continuare cu salariul minim (1.413 lei net) aferent persoanelor fără studii superioare, cu toate că este absolventă de studii superioare şi de master.

Maria H. a arătat în proces că în urma tensiunilor a fost supusă „în nenumărate rânduri la o hărţuire psihologică”. Tânăra a mai arătat că asupra ei s-au făcut presiuni pentru a-şi da demisia, iar pentru că a refuzat a fost concediată prin desfiinţarea postului.

Tânăra a arătat că după emiterea deciziei de concediere nu i-a mai fost permis accesul în policlinică, nu i s-a respectat termenul de preaviz, aşa cum prevede Codul Muncii (şi Regulamentul Intern) şi nu i s-au mai plătit salariile.

De asemenea, în proces angajata clinicii a mai arătat că nu i-a fost respectat dreptul la a primi un alt loc de muncă, potrivit pregătirii profesionale, şi nici dreptul de a beneficia de măsuri active de combatere a şomajului şi de compensaţii. De asemenea, nu i-a fost comunicat termenul legal real de contestare a deciziei de concediere.

Înfrângere a clinicii medicale

În urma procesului, judecat pe fond la Tribunalul Timiş şi în apel la Curtea de Apel Timişoara, instanţa a dispus reangajarea tineri şi a obligat clinica să îi plătească salariile pentru perioada în care a fost concediată, dar şi daune morale în valoare de 10.000 de lei.

„Demnitatea în muncă include respectarea individului uman si despăgubiri pentru atingerile aduse. Altfel spus, angajatorul trebuie să se abţină de la orice gest care ar putea sa încalce demnitatea salariatului, şi, în măsura în care un gest al său a adus atingere integrităţii morale, psihice a salariatului angajatorul, are obligaţia de a-l despăgubi.

Se constată astfel că sunt îndeplinite condiţiile pentru angajarea răspunderii contractuale a angajatorului, fapta ilicită constând în comportamentul discreţionar al angajatorului, care a refuzat primirea angajatului la locul de muncă (deşi la acea dată nu-i fusese acordat nici măcar preavizul şi nu a fost înştiinţată despre vreun motiv concret), neacordarea unor minime explicaţii, iar ulterior de a-şi ajusta înscrisurile pentru a crea o aparenţă de legalitate în desfiinţarea postului, a cauzat salariatului un prejudiciu moral, legătura de cauzalitate fiind evident”, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un şofer care a demisionat pentru că nu şi-a primit banii s-a trezit concediat disciplinar. Cum a fost tranşat cazul

Un român a cerut concediu fără plată încă din prima zi de muncă. Concediat imediat, a dat angajatorul în judecată

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite