Cum s-a născut imnul Revoluţiei de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Stepan a compus muzica imnului Revoluţiei
Ilie Stepan a compus muzica imnului Revoluţiei

Muzica piesei „Timişoara” a fost compusă de Ilie Stepan, iar textul îi aparţine scriitorului Marian Odangiu.

Melodia „Timişoara” provoacă şi după 21 de ani de la naşterea ei fiori. A fost şi va rămâne imnul Revoluţiei de la Timişoara. S-a născut din emoţia şi trăirile unor artişti care au fost în stradă în decembrie 1989. Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica, şi scriitorul Marian Odangiu sunt responsabili pentru această capodoperă.

„Încă se trăgea pe străzile din Timişoara. Am dormit trei nopţi la Marian Odangiu, ţin minte că umblam cu banderole pe braţ şi căutam aşa-zişii terorişti. Apoi ne-am întâlnit şi am pus cap la cap totul”, a declarat Stepan. Tot ce a trăit în zilele Revoluţiei, cu revolta din 16, cu morţii din 17 şi 18 şi experienţa din balconul Operei, s-a regăsit în imnul Revoluţiei. „Toată încărcătura, felul cum au răspuns oamenii, s-a regăsit pe acea compoziţie. Sute de mii de oameni au cântat şi au strigat «Libertate». Este singura piesă la care nu aş putea să fac modificări. E perfectă în felul ei, ca simţire, ca feeling”, a mai spus Stepan.

Piesa „Timişoara” a fost imprimată pe 8 ianuarie, în studioul TVR Timişoara. Solistul de atunci de la Pro Musica a fost Mario Florescu, iar la refrenul piesei, „Timişoara, Timişoara”, au cântat şi şase paraşutişti care păzeau televiziunea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite