Cum s-a inventat la Timişoara povestea românului terorizat de musulmani. Manipularea cu „5 arabi agresivi” care a ajuns la Poliţie şi a făcut vâlvă pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un simbol al multiculturalităţii şi al convieţuirii paşnice între etnii, Timişoara este atrasă în valul antimusulman printr-o informaţie falsă rostogolită pe Facebook. E vorba de o „ştire” potrivit căreia un timişorean ar fi fost atacat în centrul oraşului de „cinci arabi agresivi”. Poliţia a constatat că presupusa victimă nu există în realitate.

Site-ul timişorean www.impactpress.ro a publicat, joi, o ştire de tip „alertă” potrivit căreia „mai mulţi imigranţi furioşi au atacat pietoni în centrul Timişoarei”. „Mai mulţi locuitori din zona centrală a Timişoarei s-au plâns, zilele trecute, că au fost atacaţi de un grup de imigranţi, care erau foarte agresivi şi se legau de oricine trecea pe stradă în acel moment”. Aşa începe articolul ce redă mărturia şi poza unui anume Petre Stănescu, care, în timp ce mergea cu trotineta sa pentru adulţi prin zona zona centrală a Timişoarei, ar fi fost atacat de „cinci arabi agresivi”.

„Vineri seara ma intorceam acasa de la servici, la ora 8.30. Pe acelasi drum merg de ani de zile. La Bastion, langa statia de autobuze spre Ghiroda, vizavi de Fantana cu puncte cardinale, erau 5 arabi agresivi. Unul mic de stat, unul inalt si slab cu ochelari si inca 3. S-au legat de mai multi oameni, care, cand ajungeau in dreptul lor, o luau la fuga ca sa scape din mainile lor. Neavand pe unde sa trec, fiind obosit, am luat-o si eu repede pe langa ei, pe iarba. Cel mic s-a repezit la trotineta mea si mi-a zis: give it to me, give it to me! Eu merg pe o trotineta pentru adulti. I-am spus: I’ll call the police, perhaps! Asta i-a infuriat si nu speriat cum speram si au venit toti spre mine, iar unul a zis: what did you say man? Asa ca am fugit cat am putut pe lespezile de piatra de langa Bastion, pe trotineta, spre zebra de vizavi de tribunal, de unde veneau doi oameni. Asa am scapat de arabi”, este povestea presupusei victime redate de siteul amintit, care redă şi poza lui „Petre Stănescu”. Potrivit aceleiaşi surse, timişoreanul „atacat de arabii agresivi” a depus o plângere şi la Poliţie.

Forumul siteului care a publicat „alerta” a fost invadat de mesaje antimusulmani, iar „ştirea” a început să fie preluată de siteuri renumite deja pentru propaganda extremistă pe care o practică. De aici până la rostogolirea ştirii, pe Facebook, de românii speriaţi de teroarea musulmană nu a fost decât un pas.

La solicitarea „Adevărul”, reprezentanţii Poliţiei Timiş au declarat că într-adevăr, pe adresa de email a instituţiei a fost trimisă o sesizare care reclama un presupus incident în centrul Timişoarei, dar verificările poliţiştilor au scos la iveală faptul că CNP-ul persoanei care a trimis sesizarea nu există, iar la adresa indicată în plângere nu locuieşte nicio persoană cu numele reclamantului. Mai mult decât atât, reprezentanţii Poliţiei Timiş au declarat că a fost identificat şi Petre Stănescu, „victima” a cărei fotografie a fost prezentată de site-ul timişorean. Potrivit poliţiştilor, bărbatul habar nu avea despre ce e vorba, declarând că nu a avut niciun incident cu presupuşi agresori.

Gheorghe Ilaş, autorul articolului care a declanşat o adevărată isterie, a declarat pentru „Adevărul” că, la rândul său, a primit sesizarea prin email şi a verificat existenţa plângerii la Poliţie. „Noi am primit reclamaţia pe adresa de email a ziarului. Omul şi-a dat toate datele. Din ce am verificat e un tip angajat la penitenciar. Dacă este o intoxicare, mi se pare mult mai grav decât dacă incidentul ar fi avut loc. Înseamnă că cineva încearcă să stârnească populaţia împotriva arabilor. Cu colaborarea celor de la Crimă Organizată se poate depista foarte uşor cine se află în spatele acţiunii”, a declarat autorul „alertei” potrivit căreia „mai mulţi imigranţi furioşi au atacat pietoni în centrul Timişoarei”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite