Cum a recondiţionat un descencent al Habsburgilor o clădire istorică din Timişoara FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreas şi Georg Bardeau la inaugurarea centrului de afaceri de pe strada Gh.Doja FOTO Ştefan Both
Andreas şi Georg Bardeau la inaugurarea centrului de afaceri de pe strada Gh.Doja FOTO Ştefan Both

O clădire istorică din Timişoara, construită în 1904, a fost transformată spectaculos, în stilul lucrărilor făcute în Austria.

Imobilul de pe strada Gheorghe Doja, în care a funcţionat la un moment dat şi Inspectoratul Şcolar Timiş, a fost transfomat într-o modernă clădire de birouri. Iniţiativa aparţine societăţii Grimming Holding SRL, condusă de contele Andreas Bardeau, descendent al familiei de Habsburg.

S-a realizat o lucrare complexă, după planuri făcute în Austria, în care se îmbină perfect trecutul cu viitorul Timişoarei. S-a păstrat doar faţada vechii clădiri, tot restul corpului fiind reconstruit de la zero, astfel încât să nu fie adusă vreo atingere elementelor care defineau clădirea.

Pentru noi a contat foarte mult colaborarea cu cei de la Monumente Istorice pentru a avea o soluţie, un concept pentru renovarea acestei clădiri. Am vrut să semnalăm că se poate combina vechiul cu noul, ca în Austria, fără să se strice arhitectura originală. De aceea a fost lăsată faţada aşa cum era şi s-a modernizat doar interiorul. Cred că oricine trece acum prin faţa clădirii va putea admira imobilul şi poate fi mulţumit de modul în care s-a lucrat. Execuţia a fost făcută de o firmă italiană”, a declarat Andreas Bardeau. 

Andreas Bardeau s-a mutat la Timişoara la începutul anilor 2000 şi a devenit unul dintre cei mai bogaţi fermieri din România, cu afaceri estimate la aproximativ 100 de milioane de euro.

Eu, ca austriac, mă simt aici în Timişoara ca acasă. Din toată Transilvania şi Banat, Timişoara este cel mai multicultural oraş. Noi avem teatru german, şcoală în limba germană, iar duminică dimineaţă pot merge la slujba de la Dom, care se ţine în limba germană. Ceea ce îmi place este că în Timişoara numeroase etnii trăiesc în bună colaborare încă de pe vremea Mariei Terezia”, a mai spus Bardeau, care nu uită că printre cei care au pus umărul la dezvoltarea Timişoarei se numără şi cei care au condus imperiul austriac.

Inaugurarea centrului de afaceri de pe strada Gh.Doja FOTO Ştefan Both

„Soţia mea este stră-strănepoata lui Franz Ferdinand, cel omorât la Sarajevo în 1914. În ceea ce mă priveşte, trebuie să ne întoarcem la perioada Mariei Terezia, stră-stră bunicul meu a fost un nepot al ei”, a mai spus Bardeau.

Pregătiri pentru aniversarea celor 300 de ani de la eliberarea Timişoarei de sub turci

Mai mult, Andrea Bardeau are în plan să aducă la Timişoara, în luna octombrie, la aniversarea a 300 de ani de la cucerirea Banatului de către trupele lui Eugeniu de Savoia, un reprezentant de prim rang din familia de Habsburg.
 

„În perioada 14-18 octombrie vom organiza un mare eveniment pentru aniversarea celor 300 de ani de la cucerirea lui Savoia. A fost începutul unei noi epoci. Voi încerca să aduc la Timişoara un membru al familiei de Habsburg”, a adăugat Bardeau. 

"Prin avizul de la monumente a trebuit să păstrăm şi faţada" 

Revenind la proiectul de amenajare a centrului de afaceri, acesta a beneficiat şi de finanţare de la Uniunea Europeană.

Proiectul a fost conceput în Austria, de către un arhitect cu care colaborează familia Bardeau. A ajuns la noi pentru a-l adapta la normele şi regulamentele locale. Eu am luat proiectul în momentul în care a fost acceptat pentru finanţare la fondurile europene. Prin avizul de la monumente a trebuit să păstrăm şi faţada şi prima boltă din demisol. A trebuit să folosim cromatica iniţială, am păstrat tâmplăriile din lemn. Am recondiţionat ce am putut. În interior, este acum o clădire modernă. Am făcut injecţii hidrofobe peste tot pentru a nu mai avea probleme cu umiditatea. Am ridicat clădirea nouă, modernă, din beton, cu închideri din zidărie, şi faţadă cortină în zona de curte”, explică Oana Josan, arhitecta care s-a ocupat de proiect.

Inaugurarea centrului de afaceri de pe strada Gh.Doja FOTO Ştefan Both

Deşi de afară nu pare chiar atât de spaţioasă, clădirea are 103 încăperi: birouri, săli de şedinţe, grupuri sanitare, chicinete etc. Noul centru bussines are demisol, etaj I şi etaj II, care este practic mansarda.  

„S-a folosit multă tehnică modernă. Zona de hol este protejată contra fumului şi focului, nu le permite să intre în altă încăpere. Uşile sunt rezistente la foc. Toate tâmplăria interioară este din alumininiu, cu sticlă securizată. Finisajele sunt cu covor PVC şi plinte de lemn. Încălzirea se face din pardoseală, fiecare cameră îşi poate regla temperatura, fiecare are instalaţie pentru răcire. Pentru sursa de energie, parţial se vor folosi panourile solare, parţial sistemul central. Avem şi terasă unde există zonă tehnică, plus o zonă verde, unde se poate lua prânzul, e un loc unde te poţi relaxa”, spune arhitectul Oana Josan.
 

Centrul are şi o parcare foarte modernă, cu elevatoare, care urcă sau coboară maşina acţionând un singur buton. A fost restaurată şi statuia de pe faţadă, la fel şi figurile de pe frontispiciu.


Construită de Asociaţia Învăţătorilor din Ungaria de Sud

Casa de pe strada Gheorghe Doja a fost construită în 1904, ca sediu  pentru Asociaţia Învăţătorilor din Ungaria de Sud, fiind totodată internat pentru elevii şi profesorii care veneau la Timişoara. După 1919, Casa Învăţătorilor a trecut în patrimoniul Asociaţiei Judeţene Timiş-Torontal, iar între anii 1940-1944 a oferit adăpost şi copiilor celor refugiaţi din Transilvania. 

După al Doilea Război Mondial, clădirea a intrat în posesia statului român şi a fost mult timp sediul Inspectoratului Şcolar şi Casa Corpului Didactic. Imobilul a fost cumpărat în urmă cu câţiva ani de contele Andreas Bardeau, absolvent de Drept, acum în vârstă de 63 de ani. Acesta a lăsat strămoşescul castel Kronberg din Austria ca să devină fermier în România.  
 

Inaugurarea centrului de afaceri de pe strada Gh.Doja FOTO Ştefan Both

Despre holdingul Bardeau

Grupul de firme deţinute de contele Bardeau îşi desfăşoară activitatea în judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş, fiind specializate în producţie vegetală (grâu, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, porumb, orez) şi zootehnie (vaci şi oi), comercializare de cereale şi transport, turism, construcţii şi imobiliare. Holdingul Bardeau deţine 15.600 de hectare de teren, are în concesiune 5.900 de hectare şi alte 4.500 de hectare arendate de la proprietari. Contele deţine şi suprafeţe importante de pădure.   

Andreas Bardeau este secondat în administraţia afacerii de fiul său, Georg. Bardeau junior locuieşte şi el la Timişoara. El vorbeşte deja perfect limba română. 
 

Contele Bardeau a fost un puternic susţinător al aderării României la Uniunea Europeană şi s-a folosit de toate relaţiile sus-puse pentru a sprijini politic România în cursa pentru integrare. 

Pe vremea când delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti era condusă de Jonathan Schelee, acesta era un oaspete obişnuit al lui Andreas Bardeau când mergea în zona de vest a ţării. Pentru susţinere, statul român l-a recompensat cu o decoraţie: Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de ofiţer, care i-a fost decernat în 2005, la Ambasada României din Viena.   

image

Andreas Bardeau se implică activ şi în viaţa culturală din Timişoara. Este unul dintre cei care a înfiinţat fundaţia Pro Opera, al cărei scop este susţinerea Operei din Timişoara. Prin fundaţie, opera a primit sponsorizări de zeci de mii de euro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite