Cum ne pregătim maşina pentru perioda de iarnă: „Verificaţi profiul de adâncime a caucicurilor înainte de a face schimbul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada rece şi-a intrat deja în drepturi, ca atare şoferii trebuie să-şi adapteze maşinile la condiţiile sezonului de iarnă.

Şoferii nu trebuie să aştepte primele fulgi de zăpadă sau primul îngheţ pentru a-şi adapta maşian la noile condiţii de drum. E bine ca ei să nu fie luaţi prin surprindere şi să îşi pregătească deja maşina pentru iarnă. Primul pas este schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. 

“Anvelopele sunt singurele elemente ale maşinii care au contact cu şoseaua. Aşa că este crucial ca acestea să corespundă normelor şi condiţiilor meteo. Trebuie să ne gândim să facem schimbul de cauciuc atunci când temperaturile coboară sun 7 grade Celsius. Ştim că frigul schimbă calităţile cauciucului şi performanţele de frânare”, spune Traian Pop, specialist într-o companie care se ocupă cu vânzări de anvelope, Delticom. 
 

Cei care au cauciucurile de iarnă mai vechi trebuie să verifice profilul de adâncime, înainte să le monteze pe maşină. Limita legală la anvelopele de iarnă este de patru milimetri.

“Dacă scade sub patru milimetri, ar fi bine să îşi cumpere anvelope noi. Cauciucurile sunt făcute în aşa fel încât să aibă randament maxim atunci când se află în parametri bune. Dacă anvelopele sunt foarte uzate, iarna, pe zăpadă sau pe gheaţă, nu-şi vor mai face treaba. Fiecare milimetru în minus de la adâncimea iniţială duce la o distanţă de frânare mai lungă, mai ales pe carosabil ud sau îngheţat. Aşadar, nu uitaţi, înainte să faceţi schimbul, verificaţi profiul de adâncime a caucicurilor de iarnă”, a mai declarat Traian Pop. 

De asemenea, specialistul recomandă şoferilor să verifice ocazional, odată cu presiunea din anvelope, şi starea acestora, dacă acestea prezintă tăieturi, ciupituri, gâlme sau alte deteriorări vizibile.

Pentru sezonul de iarnă, trebuie să aveţi în portbagajul maşinii lanţul antiderapant, o lopăţică, un săculeţ cu nisipi, care pot fi cumpărate din orice supermarket. De asemenea, este indicat să aveţi în maşină şi un spray anti-îngheţ pentru parbriz. 
 

“Poate că cei care locuiesc în marile oraşe nu au nevoie de lanţuri, drumurile sunt curăţate.  Dar cei care ies din oraş, au drumuri de făcut prin ţară sau în străinătate, ori locuiesc în zone de munte, lanţurile sunt foarte importante. Este şi perioada în care trebuie să verificaţi funcţionarea aerului climei din maşină, să nu aveţi probleme când va fi foarte frig”, a mai spus Pop. 

Totodată, este perioada în care trebuie să se pună antigel, care va împiedica îngheţarea apei din radiator.  

Citeşte şi:

Metoda cea mai simplă să verifici dacă trebuie să schimbi cauciucul uzat. Dezavantajele pneurilor „All Season”

Ştiaţi că şi anvelopele noi au termen de valabilitate? Degeaba le cumpăraţi dacă au expirat: „Nu mai sunt sigure în trafic”

Cauciucurile de iarnă, dilema şoferilor pe timp de vară. Tot ce trebuie să ştiţi despre schimbarea anvelopelor

Germanii de la Continental au investit 1 miliard de euro în 15 ani de activitate în România
 

De la 1 noiembrie intră în vigoare eticheta UE pentru anvelope: afla tot ce trebuie să ştii despre noua regulă

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite