Cum să mâncăm de Sărbători şi cum să ne „recuperăm” după mesele copioase

Cum să mâncăm de Sărbători şi cum să ne „recuperăm” după mesele copioase

Produsele de porc sunt ”vedetele” acestei perioade. FOTO: Vali Silaghi

După zile întregi de pregătire, românii au început ospăţul de sărbători, majoritatea căminelor fiind „parfumate” acum de mirosul mâncărurilor tradiţionale. Principalul sfat al medicilor pentru a evita problemele: control şi recuperare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sfatul nutriţionistului timişorean Carmen Vizman este să renunţăm în totalitate la mâncarea bogată în grăsimi saturate, însă este un sfat pe care mulţi români probabil nu-l vor urma, mai ales în această perioadă, când produsele din carne de porc sunt prezente la orice masă. „Ar trebui excluse alimentele bogate în grăsimi saturate (carnea în principal), prăjelile, dar şi dulciurile concentrate, având în vedere că de acestea se abuzează de obicei de Sărbători", a este de părere medicul nutriţionist.
 
Dacă totuşi mâncăm cârnaţi, fripturi sau sarmale, este important să fim atenţi la cantităţi, dar şi să ne plănuim „recuperarea” de după Sărbători. „Având în vedere că meniurile tradiţionale de Crăciun solicită mult organismul, datorită digestiei dificile, refacerea după Sărbători, din punctul de vedere al alimentaţiei, ar trebui să însemne un meniu de «cruţare» digestivă, cu alimente uşor de digerat, dar în acelaşi timp, alimente cu valoare nutritivă crescută, bogate în vitamine, minerale şi fitonutrienţi, care să redea organismului vigoarea şi plusul de energie necesar unei bune funcţionări. Meniul, pentru o persoană sănătoasă, pentru că în cazul diferitelor afecţiuni s-ar putea ca regimul să necesite recomandări speciale, ar trebui să conţină carne slabă, de ce nu - peşte, lactate degresate şi prelucrate (iaurt), cereale integrale, multe legume, mai ales salate, fructe, nuci şi sucuri de fructe şi legume", a mai spus Carmen Vizman.
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările