Cum a luat naştere gulaşul, unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gulaş
Gulaş

Gulaşul este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri ungureşti care s-a răspândit în bucătăria internaţională. În română se numeşte gulaş, în germană - gulasch, în engleză - goulash, iar în maghiară - gulyas.

Mai toate sursele indică faptul că apariţia şi răspândirea gulaşului (gulyas - din aceaşi familie fac parte şi papricaşul, şi tocana) sunt legate de viaţa de păstori din zona de şes a Ungariei, în aşa-numita pustă. Trăind la distanţă de zonele locuite, păstorii îşi găteau singuri, iar pentru asta aveau o singură oală: ceaunul din metal. Au adus cu ei pâine, slănină, verdeţuri, iar carnea era la îndemână. Era cea mai uşoară mâncare de încropit. De notat că „gulya“ înseamnă „turmă de vite“ în limba maghiară.

Până în anii 1790, specifică a fost carnea de vită, având în vedere că pe păşuni se găseau în special bovine. Sfârşitul anilor 1700 este perioada în care au apărut oile în zonă, astfel că oierii au început să prepare gulaşul din acea carne. În prima perioadă nu se folosea cartofii, se mânca doar cu pâine.

Cei care au intrat în contact cu păstorii, proprietarii de pământuri, oameni de afaceri, au descoperit această gustoasă mâncare. Cele mai vechi scrieri despre prepararea gulaşului sunt de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

O schimbare în prepararea gulaşului a intervenit odată cu apariţia a ceea ce în zilele noastre numim „boia“, numit în acele vremuri „condimentul ţăranului”.

image

Gulaş la ceaun FOTO wikipedia.org
 

Jurnalistul Vacsa Istvan consideră că, având în vedere preţul destul de mare al cărnii de bovine, gulaşul nu era în niciun caz o mâncare de fiecare zi. De la mijlocul secolului al XIX-lea a început să fie în bucătăriile restaurantelor de la Pesta sau Viena. 
 

Prima scriere despre gulaş apare în 1787, în volumul „Diatetica”, scrisă de secuiul Matyus Istvan, originar din Scaunul Mureşului. În 1793, gulaşul a fost folosit şi ca meniu pentru soldaţi plecaţi pe front. 

Din anul 1800, cuvântul „gulyas” intră în dicţionarul limbii maghiare, în 1810 a început să apară reţete în toate cărţile de bucate, iar din 1820 este în meniul tuturor restaurantelor din Ungaria.

Pentru ingrediente se folosesc pulpă de vită, cartofi, ceapă, ardei graşi, ardei iuţi, roşii, boia dulce, sare, piper, chimion şi foi de dafin. Uneori se folosesc şi găluşte. Din aceste preparate se face un fel de tocană din carne de vită, care se fierbe la ceaun.

O reţetă de gulaş de vită cu găluşte SURSA gatesteusor.ro


Citiţi şi:

De unde provin clătitele, desertul răspândit în toate colţurile lumii VIDEO

Gomboţul cu prune, gustosul desert din bucătăria maghiară. De ce este foarte apreciat în Banat şi Transilvania

Istoria ştrudelului, deliciul culinar din Imperiul Austro-Ungar. Cum a ajuns şi s-a răspândit prăjitura în România

Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară

Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite