Cum lua mită o angajată a Arhivelor Naţionale: „Mi-ai luat două milioane şpagă. Chiar nu îţi aduci aminte?“

Cum lua mită o angajată a Arhivelor Naţionale: „Mi-ai luat două milioane şpagă. Chiar nu îţi aduci aminte?“

FOTO Arhivă

Tribunalul Timiş a emis o primă sentinţă într-un dosar în care o angajată a Arhivelor Naţionale a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. Femeia a fost judecată pentru că a luat de la două persoane 700 de lei şi de la un investigator sub acoperire 400 de lei.

Doi ani cu suspendare. Aceasta este pedeapsa primită în primă instanţă de o fostă angajată a Serviciului Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale, acuzată că a luat mită pentru rezolvarea unor probleme birocratice. Concret, femeia este acuzată că a primit, în 2014, de la un bărbat suma de 200 de lei pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Sentinţa de condamnare a femeii scoate la iveală că, în vara anului 2014, un bărbat s-a prezentat la ghişeul Arhivelor Naţionale, Serviciul Judeţean Timiş, pentru a i se elibera un document necesar unei succesiuni. Potrivit declaraţiei bărbatului, la ghişeu se afla o funcţionară care i-a comunicat faptul că pentru rezolvarea cererii „este mult de lucru”. Când martorul a întrebat „cât”, femeia a răspuns „rămâne la aprecierea dumneavoastră”. Martorul a mai declarat că după ce a pus 100 de lei în dosar, funcţionara i-a spus că „trebuie să ia legătura şi cu alţi colegi pentru a rezolva problema”. Bărbatul a dedus că trebuie să pluseze şi a mai pus 100 de lei în dosar. După o lună şi jumătate de aşteptare, bărbatul a sunat-o pe funcţionară, dar aceasta nu şi-a mai amintit de el. Discuţia a fost, însă, înregistrată de către procurori şi a ieşit următorul dialog: G.D: Tu mi-ai făcut cerere, cu mâna ta. Mi-ai luat un milion jumătate….două milioane şpagă….Chiar nu-ţi aduci aminte…?
SMV : A,da ….
Ulterior, susţin procurorii, funcţionara a mai luat mită 500 de lei de la o femeie, dar fapta nu a putut fi probată. În 2016 în dosar a fost introdus, însă, un investigator sub acoperire. Şi de la el angajata Arhivelor Naţionale a „ciupit” 200 de lei. În timpul anchetei, funcţionara nu a recunoscut nimic, dar în faţa judecătorului, fosta angajată a Arhivelor Naţionale a recunoscut acuzaţiile, cerând să fie judecată în procedură simplificată pentru a beneficia de o reducere a pedepsei.

„Instanţa reţine, pe de o parte, gravitatea  infracţiunii comise, iar pe de altă parte faptul că inculpata are 46 de ani, studii liceale, căsătorită, că este lucrător commercial, dar şi lipsa antecedentelor sale, astfel cum rezultă din fişa de cazier judiciar şi conduita sa în cursul procesului penal, acesta colaborând cu organele judiciare şi recunoscând fap ta reţinut ă în sarcina sa”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care poate fi atacată cu apel.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: