Cum să loveşti cu pumnul o persoană cu dizabilităţi? Răspunsul l-a dat un derbedeu din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Miloş are 24 de ani şi luptă pentru schimbarea mentalităţilor unor oameni FOTO Ştefan Both
Cosmin Miloş are 24 de ani şi luptă pentru schimbarea mentalităţilor unor oameni FOTO Ştefan Both

Timişoreanul Cosmin Miloş a fost lovit cu pumnul în gură, în timp ce mergea cu tramvaiul. Nimeni din mijlocul de transport nu a sărit în ajutorul lui

Cosmin Miloş, un tânăr cu dizabilităţi locomotorii din Timişoara, a trecut printr-un episod dureros, care scoate la iveală drama prin care trec persoanele cu handicap în România. Acesta a fost victima unei agresiuni în timp ce mergea cu tramvaiul 7.

“M-am bucurat de vremea frumoasă şi nimic nu-mi stricase până în momentul acela ziua. Am stat cuminte pe scaun, când am văzut că se uită cineva foarte atent la mine. L-am ignorat eu o perioadă, dar am auzit apoi un mârâit agresiv din spate. Mi-am întors capul spre al doilea băiat. Mi-a spus să mă uit în altă parte. Eu i-am spus că mă uit unde vreau, la care el mi-a zis. «Ce, mă, eşti şmecher? Hai jos să ne batem». Unul dintre ei mi-a aplicat o lovitură cu pumnul în obraz. Am dat şi cu capul de luneta din spate a tramvaiului”, ne-a povestit Cosmin Milioş.

Întreaga scenă a fost urmărită de mai multe persoane care s-au aflat în tramvai. Din păcate, nimeni nu s-a băgat în apărarea lui Cosmin.

“Batjocura persoanelor cu dizabilităţi este la ordinea zilei. Din această cauză unele dintre aceste persoane ajung să se izoleze, refuză să iasă pe stradă. Cosmin are o dizabilitate fizică foarte vizibilă. Nu îşi poate controla mişcările. Multă lume îl apostrofează crezând că este beat”, a declarat Szövérdfi-Szép Zoltán, din partea Asociaţiei „Ceva de spus”, care se luptă pentru drepturile persoanelor cu handicap în Timişoara.



”Este foarte trist ce se întâmplă. Unii îşi demonstrează bărbăţia batjocorind sau lovind persoane cu dizabilităţi. Şi toate acestea se întâmplă sub observarea tacită a celorlalţi călători. Nu pot să cataloghez acei oameni. Ei au nevoie de ajutor, pentru că trebuie să fie tare frustraţi şi cu stima de sine tare la pământ, dacă lovesc o persoană cu dizabilităţi”, a mai adăugat Szövérdfi-Szép Zoltán.

Persoanele cu dizabilităţi duc o luptă extrem de grea pentru a depăşi barierele fizice şi mintale pe care le creează societatea, pentru a putea învăţa, munci şi trăi decent.

Cosmin Miloş a fost lipsit de apărare în faţa unor derbedei, însă este printre puţinele persoane cu dizabilităţi care îşi cunosc drepturile. Anul trecut, a dus o luptă cu reprezentanţii ştrandului Termal, care nu au vrut să îl lase să intre. După ce scandalul a luat amploare în presă, patronul bazei de agrement a fost nevoit să îi permită intrarea.

Povestea unui învingător

Cosmin a avut trei ani când tratamentul administrat pentru suflul sistolic a fost inadecvat şi a fost transportat de urgenţă cu avionul la Viena. A suferit o operaţie pe cord deschis şi i s-au dat şanse mici de supravieţuire, cu riscul de a nu mai putea merge niciodată. Dar Cosmin şi-a revenit după opt luni de comă.



Următorii trei ani a trebuit să folosească un scaun rulant, iar la vârsta de şase ani a învăţat să meargă din nou uimind lumea medicală.

Tânărul de 24 de ani a demonstrat că este capabil de lucruri mari şi a absolvit studii de asistenţă socială la Universitatea de Vest din Timişoara.

“Doresc să lucrez cu persoane cu dizabilităţi pentru a-i ajuta să-şi atingă potenţialul maxim. Persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu provocări în fiecare zi, începând cu faptul că nu pot intra în clădiri publice din cauza inaccesibilităţii fizice până la faptul că informaţiile de interes public sunt greu de înţeles pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale”, a spus Cosmin Miloş.

Cosmin Miloş este absolvent al Facultăţii de Asistenţă Socială din Timişoara Foto
Cosmin Miloş este absolvent al Facultăţii de Asistenţă Socială din Timişoara Foto

Citiţi şi:

Timişorenii boicotează pe internet un club din oraş care a interzis accesul unei persoane cu handicap

Discriminarea copiilor cu handicap: locurile de joacă din Timişoara sunt interzise persoanelor cu dizabilităţi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite