Cum l-a învins o bătrânică pe un potent om de afaceri care a construit lângă locuinţa ei un depozit ilegal de cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 73 de ani din localitatea timişeană Stamora Română a reuşit să obţină în instanţă o victorie zdrobitoare împotriva vecinului său, un potent om de afaceri. Chiar şi aşa, de un an sentinţa care îi dă dreptate femeii nu este pusă încă în aplicare.

Atunci când ajungi în Stamora Română, un sat din comuna Sacoşu Turcesc (judeţul Timiş) fără reţea de apă, e imposibil să nu remarci vila cochetă în faţa căreia sunt parcate maşini scumpe. E a unuia din cei mai importanţi oameni de afaceri din comună, Mugurel Demenescu, care derulează afaceri în agricultură. La aproximativ 100 de metri de vila sa, Demenescu are baza de depozitare a cerealelor şi utilajelor. Depozitul e lângă casa Ilonei Gyiuricza, o bătrână de 73 de ani care spune că nimeni nu a întrebat-o dacă e de acord să fie construit lângă casa ei  depozitul.

Revoltată de faptul că pereţii micuţei sale case din chirpici se crapă din cauza utilajelor lui Demenescu Ilona Gyiuricza şi-a angajat avocat şi a deschis proces prin care a cerut anularea autorizaţiilor emise de Consiliul Judeţean Timiş pentru depozit şi demolarea construcţiilor. Avocata bătrânei Gabriela Niţă a arătat în instanţă că autorizaţiile emise de Consiliul Judeţean sunt ilegale atâta timp cât Ilona Gyuricza nu şi-a dat acordul pe care îl prevede legea.

Prin avocata ei, bătrâna a mai solicitat instanţei să aibă în vedere că nu mai poate să locuiască în casă şi nici în curtea casei „deoarece este un zgomot îngrozitor de la acele utilaje de mare tonaj care circulă în continuu pe lângă casa sa”. Femeia a mai arătat în instanţă că nu poate să mai stea în casă pentru că „trepidează”. „Care grâu, orz. Mă mănâncă şobolanii. Anul trecut am tencuit casa, e crăpată din nou de la utilajele alea mari. Are două sau trei combine, cinci combine. I-am zis că ştiu că nu are autorizaţie. Nu mă interesează, dar să facă după casa mea. Ştiţi ce mi-a zis? ‹‹Du-te-n ...mă-tii. Nu îmi comanzi. Eu fac ce vreau în terenul meu››”, a declarat bătrâna pentru „Adevărul”. 

image

Una dintre halele construite ilegal la Stamora Română de omul de afaceri Mugurel Demenescu FOTO Daniel Dancea

În cadrul procesului, Mugurel Demenescu a arătat că halele ridicate de el şi soţia sa sunt în conformitate cu autorizaţiile de construcţie emise de Consiliul Judeţean Timiş. Fermierul a mai arătat că în halele pe care le-a construit depozitează doar utilaje agricole, cerealele fiind depozitate în altă parte. Prin urmare, a arătat Demenescu, „rozătoarele la care face referire reclamanta provin din propria gospodărie ori din surse externe neimputabile lui”.



Fragment din dosar  în care este prezentat punctul de vedere al omului de afaceri

Atât Tribunalul Timiş, cât şi Curtea de Apel Timişoara i-au dat dreptate femeii şi au dispus anularea celor două autorizaţii ilegale emise de Consiliul Judeţean Timiş „cu consecinţa obligării pârâtului Demenescu Mugurel la demolarea construcţiilor edificate în temeiul acestor autorizaţii”. Chiar dacă sentinţa definitivă de anulare a autorizaţiilor şi demolare a construcţiei a fost emisă în urmă cu un an, Mugurel Demnescu a recurs la o serie de tertipuri pentru a amâna demolarea clădirii sau chiar pentru a evita acest lucru. Astfel, omul de afaceri a recurs la o contestaţie la executare, dar instanţa i-a respins-o.

image

Avocatul lui Demenescu, Anton Trăilescu, a declarat pentru „Adevărul” că îşi apără clientul recurgând la tot ce îi permite legea să facă. „Noi apărăm interesele lui. Hotărârea prevede demolarea, dar noi nu vrem asta. Domnul Demenescu nu vrea asta. Sau cel puţin deocamdată nu vrea asta. Am făcut o contestaţie din partea doamnei Demenescu pentru că acele construcţii sunt coproprietatea lor, pe când hotărârea se referă doar la domnul Demenescu. Noi acum am promovat o contestaţie împotriva formelor de executare silită. Nu ştiu nici eu cum se va soluţiona. Eu încerc să conving instanţa că nu trebuie demolate, dar eu sunt subiectiv. Apăr interesele domnului Demenescu şi nu trebuie să fie considerată această prestaţie ca fiind ilegală pentru că e o procedură prevăzută de lege. Fără supărare. Asta e. Se bucură cel pe care îl apărăm, dar se supără partea adversă”, a declarat avocatul Anton Trăilescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite