Cum a încercat o bătrână să-şi lase nepoata fără apartamentul pe care i-l donase în schimbul întreţinerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Curtea de Apel Timişoara a emis recent sentinţa finală într-un dosar civil în care o bătrână din Arad a deschis proces pentru anularea unui contract prin care, în schimbul întreţinerii, i-a donat apartamentul său unei nepoate din partea soţului.

Judecătorii au emis sentinţa finală într-un dosar civil interesant. Concret, rămasă singură şi fără urmaşi, o bătrână s-a „predat” unei nepoate din partea soţului, căreia i-a donat apartamentul, menţinându-şi dreptul de folosinţă a locuinţei.

Nemulţumită că nepoata căreia i-a donat apartamentul nu i-a fost suficient de recunoscătoare, bătrâna a cerut în instanţă revocarea contractului de donaţie a apartamentului.  

În acţiunea din instanţă, bătrâna a arătat că nepoata „a avut grija de ea din punct de vedere moral, vizitându-o în locuinţa şi s-au înţeles bine, ea neavând nevoie să fie ajutată material, la menaj şi curăţenie pentru că se gospodărea singură din pensia sa”.

Problemele au apărut în 2012 – 2013, când bătrâna s-a îmbolnăvit, a fost nevoie să fie operată şi, susţine bătrâna,  „cu toate că nepoata ştia de intervenţia medicală nu a căutat-o la spital în scopul să se intereseze de evoluţia stări sale medicale şi întrucât  era neputincioasă a fost ajutată cu grijă prin prezenţă şi intervenţie, cu mâncare şi alimente o de o cunoştinţa căreia cu mult timp înainte i-a botezat fetiţa”.

Bătrâna s-a mai plâns judecătorilor că la o lună după operaţie a paralizat, iar nepoata ei a dus-o într-un centru de îngrijire a bătrânilor şi „ pe perioada internări sale a fost vizitată foarte rar de pârâtă şi atunci în grabă şi fără ca să primească din partea acesteia un sprijin moral, sufletesc sau material”. Bătrâna s-a plâns inclusive că i-a cerut nepoatei sale o sticlă de apă minerală în valoare de doi lei, iar aceasta  i-a spus că nu are bani.

În instanţă, bătrâna a cerut anularea contractului de donaţie invocând „ingratitudine din partea donatarei ce a refuzat în mod nejustificat să îi asigure sprijin moral şi o îngrijire minimală adecvate stării sale de nevoie pe durata celor 4 ani cât a fost internată la centrul de îngrijire cât şi după plecarea sa de acolo, cu precizarea că în acest interval a d ispus de pensia sa pe care a cheltuit-o fără să îi spună cum”.

Apărarea nepoatei

În instanţă, nepaoata femeii, dată în judecată, a arătat că susţinerile bătrânei nu sunt adevărate, cheltuind mulţi bani pentru a o ajuta. Femeia a arătat că „pe tot parcursul anilor 2007-2014 a avut o relaţie strânsă cu reclamanta, considerând-o practic membra a familie i sale, obişnuind să  vorbească la telefon zilnic, o vizita cel puţin o data la doua săptămâni, îi oferea cadouri cu prilejul sărbătorilor si o  lua la evenimentele din familie, tocmai pentru a nu se simţi singură”. „În aceasta perioada a renovat parţial si apartamentul în care locuia reclamanta montând geamuri cu tâmplărie termopan la bucătărie si dormitor. De asemenea tot pentru confortul reclamantei a cumpărat în apartament un frigider nou si ulterior un aragaz nou care sunt folosite si în prezent de reclamantă”, a mai arătat nepoata dată în judecată.

Femeia a arătat că la un moment dat s-a mutat în Germania, dar  „a apelat la  mama şi la fratele său, să ţină legătura cu reclamanta si a continuat sa se interesez de aceasta telefonic”.

Bătrâna a pierdut procesul

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Arad, iar judecătorii de aici i-au dat câştig de cauză bătrânei, anulând contractul de donaţie pe motiv că „a rezultat din probe  existenţa unei atitudini a pârâtei necorespunzătoare faţă de reclamantă, faţă de obligaţia de recunoştinţă pe care o are faţă de reclamanta donatară”.

Sentinţa a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Arad. Judecătorii de aici i-au dat câştig nepoatei, arătând că „în mod neîntemeiat prima instanţă a reţinut din răspunsul la interogatoriu al pârâtei faptul că aceasta nu a mai ajutat-o pe reclamantă, începând cu luna septembrie 2017 cu alimente şi medicamente, întrucât intimata reclamantă a refuzat total dialogul cu pârâta”. Judecătorii au obligat-o pe bătrână să îi achite nepoatei date în judecată şi 8.000 de lei cheltuieli de judecată. Sentinţa Tribunalului a fost atacată cu recurs, la Curtea de Apel Timişoara, dar judecătorii de aici au respins recursul, nepoata „nerecunoscătoare” rămânând cu aprtamentul.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite