Cum funcţiona reţeaua din Timiş acuzată în mega-dosarul Parchetului European. Persoanele vizate de anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta EPPO din Timiş vizează 12 persoane FOTO Arhivă
Ancheta EPPO din Timiş vizează 12 persoane FOTO Arhivă

Două persoane au fost arestate preventiv, o persoană a fost arestată la domiciliu şi pentru altele  a fost dispus control judiciar în ancheta fraudei de cinci milioane de euro realizată de Parchetul European.

Potrivit procurorilor EPPO, ancheta de fraudare a fondurilor europene din Timiş vizează 12 persoane. Cei 12 sunt acuzaţi de participarea la un grup infracţional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă a documentelor false sau inexacte sau a declaraţiilor incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea nedreaptă de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, obţinerea ilegală de fonduri naţionale, spălare de bani.

Procurorii au oferit şi detalii despre modul în care acţiona reţeaua pentru fraudarea fondurilor europene şi naţionale:

  • Declararea existenţei întreprinderilor mici şi mijlocii de producţie în locuinţe abandonate sau aparţinând persoanelor în vârstă;
  • Folosirea de fotografii ale aceluiaşi echipament presupus achiziţionat în mai multe dosare de proiect depuse pentru obţinerea de fonduri;
  • Plata serviciilor fictive între companii controlate de membrii grupului;
  • Angajarea fictivă, numai în scris, în mod repetat, a aceloraşi persoane în mai multe firme care au depus documentaţie în vederea obţinerii de fonduri UE sau naţionale.
  • Efectuarea de plati externe catre o firma austriaca controlata de membrii grupului sub pretextul achizitionarii de echipamente sau pentru facturi cu continut ireal.

Potrivit pressalert.ro, grupul infracţional a fost constituit, în perioana mai – iunie 2017, din soţii Gabriela şi Daniel Lingurar şi Roxana Bohoni. Gabriela Lingurar şi Roxana Bohoni au fost arestate preventiv, iar Daniel Lingurar a fost plasat în arest la domiciliu.

Sursa citată mai arată că în dosar mai sunt vizaţi, fiind cercetaţi sub control judiciar, celebrul DJ timişorean Victor Stan, Emilia Szekely (angajată a Primăriei Timişoara), Adriana Istrate, Corina Pop, Adina Dumitriu (soţia unui consilier PSD din Lugoj), Dorin Predescu (angajat Banca Transilvania), Camelia Drăghia (angajat Banca Transilvania), Mircea Mereu (Agenţia pentru IMM-uri Timiş) şi Florin Nedelcu (Agenţia pentru IMM-uri Timiş).

Parchetul European a anunţat că la percheziţii au fost găsiţi zeci de mii de euro cash, maşinI de lux şi o armă de foc.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Descinderi de amploare ale Parchetului European, în România. Anchetatorii au descins şi la ADR Vest

Directorul ADR Vest, după vizita procurorilor de la Parchetul European: „Nu au existat suspiciuni de fraudă la agenţie”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite