Cum a făcut România din Bibliile primite de la americani hârtie igienică: „Pe unele role găseai fragmente de versete biblice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bibliile americane au ajuns hârtie igienică în România lui Ceauşescu FOTO shutterstock
Bibliile americane au ajuns hârtie igienică în România lui Ceauşescu FOTO shutterstock

Din dorinţa de a persecuta credincioşii creştini, Nicolae Ceauşescu a comandat distrugerea a 20.000 de Biblii venite din Statele Unite ale Americii.

În ciuda politicii oficiale de pretinsă toleranţă, la începutul anilor ‘80, drepturile omului în România erau încălcate flagrant. Acest lucru a atras atenţia membrilor Camerei Reprezentanţilor din America, care, în mai 1984, s-a reunit într-un Human Rights Caucus (Grup Parlamentar al Drepturilor Omului), şi au redactat o scrisoare pentru Nicolae Ceauşescu. Cei 190 de membri marcanţi ai Camerei îşi exprimau dezamăgirea faţă de felul în care România sfida prevederile de la Helsinki privind drepturile omului. Despre această scrisare aminteşte Radu Ioanid, în cartea “Securitatea şi vânzarea evreilor”. 

“Potrivit lui Harrington şi Courtney, scrisoarea <menţiona un număr de articole antisemite care apăruse în literatura română şi în presa populară, mai ales poezii scrise de Corneliu Vadim Tudor... Comitetul îşi exprima în acelaşi timp îngrijorarea provocată de persecutarea directă şi calculată a protestanţilor creştini şi de eforturile Bucureştiului de a distruge ce mai rămăsese din cultura maghiară în România>”, arată Radu Ioanid.

"Nu mai e nevoie de Biblii"

Ceauşescu şi-a deteriorat şi mai mult relaţiile cu Washingtonul când şi-a dat acordul să se recicleze Bibliile primite din America, pentru a le transforma în hârtie igienică. 

„În iunie 1984, The New York Times şi Wall Street Journal au scris că <pe unele role de hârtie igienică puteai găsi fragmente de versete biblice. Guvernul român a permis World Reform Aliance (n.r. Alianţa Reformată Mondială) să expedieze 20.000 de Biblii Bisericii Reformate din Transilvania. Alianţa a expediat Bibliile la sfârşitul anilor ’70 - începutul anilor ’80. Oricum, nimeni nu mai ştie numărul exact de Biblii care au reuşit să ajungă la destinaţie, adică la enoriaşi. Bibliile nedistribuite au ajuns la fabricile de celuloză şi hârtie din Brăila şi Bistriţa, unde au fost reciclate şi transformate în hârtie igienică, începând să fie puse în vânzare în magazinele de stat din februarie 1985”, a mai scris Radu Ioanid.


În luna decembrie 1984, secretarul de stat George Shultz a vizitat Bucureştiul şi l-a avertizat pe Ceauşescu asupra faptului că România şi-ar putea pierde Clauza Naţiunii celei mai Favorizate dacă nu îşi modifică politica privind drepturile omului. 
 

„Ceauşescu i-a spus lui Shultz că <nu mai e nevoie de Biblii, iar libertatea religiei este mai mare în România decât în aproape oricare altă ţară>”, a scris Ioanid.

   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite