Cum faci diferenţa între aur curat şi fier garantat. Sfatul unui bijutier: „De multe ori, lucrurile ieftine se plătesc scump“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Chira, bijutier: „Decât să dai 200 de lei pe un inel care nu este de aur, mai bine dai 500 pe un inel care este de aur şi şti că nu îl arunci”
Cristian Chira, bijutier: „Decât să dai 200 de lei pe un inel care nu este de aur, mai bine dai 500 pe un inel care este de aur şi şti că nu îl arunci”

Investiţiile în aur sunt, de cele mai multe ori, sigure. Nu şi atunci când plăteşi metale de doi lei, la preţ de aur. Escrocii care încearcă să vândă „aur“ sunt la tot pasul, dar cu câteva măsuri de precauţie o investiţie inutilă în metal nepreţios poate fi evitată.

Mirajul aurului îi fascinează pe mulţi dintre români, unii dintre ei fiind dispuşi să plătească sume importante de bani pentru o bijuterie din aur. Iar pentru amatorii de chilipiruri, „aurul” la super-ofertă devine chiar atractiv.

Potrivit unui bijutier timişorean, una dintre escrocheriile clasice este cea practicată cu predilecţie la marginea oraşelor. Sub pretextul că au rămas fără combustibil şi fără bani, escrocii cer o anumită sumă de bani oferind în „disperare de cauză” o bijuterie din „aur”. Mulţi oameni de bună credinţă se lasă păcăliţi, ajungând ulterior să constate că au cumpărat o bucată de tablă strălucitoare.

În popor, una dintre cele mai bune metode de verificare a aurului este introducerea bijuteriei în oţet sau acid de baterie. Dacă metalul îşi păstrează caracteristiceile, este aur. Altfel, este doar un metal fără nicio valoare. De asemenea, aurul poate fi verificat şi cu ajutorul unui magnet. Aurul autentic nu va fi atras de magnet.

Cristian Chira, un bijutier din Timişoara, atrage, însă, atenţia că pot exista bijuterii care sunt doar suflate în aur. De aceea, cea mai bună metodă de verificare este la bijuterie, unde se poate verifica aurul gratuit. Bijutierul a explicat că niciodată o bijuterie din aur nu se va vinde ieftin.

„Preţul unui gram de aur pentru turnat este în jur de 80 de lei. Dacă cineva îţi dă un inel cu 50 de lei, nu are cum să fie aur. Un inel de trei grame costă cel puţin 240 de lei. Dacă ţi-l dă mai ieftin, e ţeapă. În magazin, e 170 de lei gramul de aur. Bijuteriile cu aur de 18 karate sunt mai scumpe. Mulţi au venit cu inele şi lanţuri înşelaţi de cei de la marginea oraşului. Este ţeapă pe faţă. Înşelătoriile acestea sunt bine gândite pentru cei care nu ştiu. Nu tot ce-i galben e aur. Sunt unele care sunt doar placate”, a atras atenţia Cristian Chira.

Bijutierul a spus că pentru a fi sigur că nu eşti înşelat şi iei aur curat, trebuie să cumperi de la magazin sau de la bijuterie. „Nu e bine ca şi necunoscător să iei aur din oraş, de pe la colţ de stradă, de la oameni care sunt undeva şi vor să vândă de prin buzunare. Cel mai bine e să mergi în bijuterie pentru că niciodată nu te înşeală. Decât să dai 200 de lei pe un inel care nu este de aur, mai bine dai 500 pe un inel care este de aur şi şti că nu îl arunci. Unele bijuterii sunt suflate, altele sunt în interior cu ceară, cositor sau nisip. În bijuterie, asta nu se va întâmpla niciodată. Să nu fim lacomi că luăm mai ieftin. De multe ori, lucrurile ieftine se plătesc foarte scump”, a mai spus bijutierul din Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite