Cum explică un senator USR-Plus controversa legată de acordul părinţilor pentru educaţia sexuală la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Educaţie sexuală FOTO Digi24
Educaţie sexuală FOTO Digi24

Raul Trifan, senator USR-Plus de Timiş, a participat la o dezbatere pe marginea educţiei sexuale, pe forma legii în vigoare şi pe amendamentul PSD.

În 2020, noţiunea de “educaţie sexuală” a fost înlocuită, în lege, cu cea de “educaţie sanitară”, la propunerea PSD. În cele din urmă preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea care a produs această schimbare – şi care a introdus obligativitatea obţinerii unui acord scris al părinţilor pentru programe de educaţie sanitară.

Raoul Trifan, senator USR-Plus de Timiş, a participat la o dezbatere pe marginea educaţiei sexuale şi susţine ideea ca educţia sexuală să se facă în şcoli fără acordul părinţilor. 

Argumentul principal este că ar putea deveni victime sigure tocmai copiii care nu primesc acceptul părintelui să participe la orele de educaţie sexuală. 

„Am ascultat foarte atent toate opiniile expuse şi îngrijorările părinţilor şi ale comunităţilor religioase, care se tem că acest tip de educaţie va trezi copiilor interesul pentru viaţa sexuală, înainte de vreme. Scopul ei este însă strict acela de cunoaştere. Astăzi copiii află despre sex de pe internet şi nu de la un adult care să ofere informaţia despre sexualitate împreună cu contextul ei biologic, social, psihologic sau moral. Doar dacă ştii poţi să eviţi sau sa reclami un abuz sau un comportament nedorit”, este de părere Raoul Trifan. 

„Educaţia sexuală predată corect poate salva vieţi”

În România anului 2021 un minor este victima unui abuz sexual la fiecare şase ore. Iar aproximativ un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt românce. 

“Avem datoria să ajungem la o formă a legii care ne protejează în primul rând copiii, ca indivizi distincţi de părinţii lor, cu drepturi şi nevoi proprii. Da, educaţia sexuală nu este un panaceu şi nu va rezolva toate problemele sistemice care afectează copiii români. Dar educaţia sexuală predată corect şi la timpul potrivit poate literalmente salva vieţi. Educaţia de acest tip este o parte integrantă dintr-un sistem social coerent şi eficient de care avem nevoie ca de aer în România. 

Realitatea este că amendamentul depus de PSD distruge aplicabilitatea legii. Este lesne de înţeles de ce tocmai acei copii care au nevoie să participe la orele de educaţie sexuală nu vor fi lăsaţi. Pentru că acolo ar înţelege că ceea ce li se întâmplă nu este normal şi ar învăţa cum să se protejeze. Alţii ar înţelege mai bine consecinţele propriilor acţiuni”, a adăugat Raoul Trifan. 

Implicarea organizaţiilor de părinţi şi a comunităţilor religioase 

În opinia senatorului din Timişoara, cheia stă pe de-o parte în instruirea corectă a educatorilor şi profesorilor care vor preda această materie şi pe de alta în elaborarea corectă a programei.

“Aşa cum se indică şi în cererea de reexaminare a Administraţiei Prezidenţiale, <educaţia sexuală trebuie predată într-o manieră adecvată vârstei, să corespundă gradului de dezvoltare şi înţelegere, specific fiecărui Individ şi să ţină cont de influenţele culturale, sociale şi de gen>. Implicarea organizaţiilor de părinţi şi a comunităţilor religioase prin oferirea de feedback în legătură cu procesul de implementare poate să ajute specialiştii din Ministerul Educaţiei, pedagogii, psihologii şi medicii să se asigure că educatorii şi profesorii care vor preda materia vor fi instruiţi corect şi că programa îşi atinge scopul prevăzut iniţial fără să provoace confuzii copiilor”, a mai spus Trifan, care încurajează organizarea de discuţii aşezate, în care să se dezbată cele două elemente cheie pentru implementarea educaţiei sexuale în şcolile româneşti. 

Vă mai recomandăm:

Gabriela Firea a semnat o petiţie de introducere a educaţiei sexuale în şcoli: Doar cu acordul părinţilor

SECS –Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală lansează prima aplicaţie mobilă de educaţie pentru sănătate sexuală în limba română
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite