Cum circulăm corect pe autostradă. De ce eşti obligat să faci loc când conduci pe banda a doua şi primeşti flash-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii care circulă pe autostradă au dreptul să meargă pe banda a doua doar atunci când nu pot circula pe prima bandă FOTO Arhivă
Şoferii care circulă pe autostradă au dreptul să meargă pe banda a doua doar atunci când nu pot circula pe prima bandă FOTO Arhivă

Circulaţia pe drumurile cu două sau mai multe benzi este unul dintre subiectele care stârnesc controverse aprinse între şoferi. Mulţi conducători auto se consideră îndreptăţiţi să circule pe banda a doua, blocându-i pe vitezomanii care circulă în acelaşi sens. Codul Rutier îi obligă, însă, pe cei care circulă pe banda a doua să le facă loc vitezomanilor.

Într-un articol cu titlul „Dobitoci pe autostradă”, publicat pe blogul personal în luna iulie a acestui an, jurnalistul Vlad Petreanu relata faptul că într-o duminică seara, într-un interval de două ore, pe Autostrada Soarelui au avut loc trei accidente rutiere. „Cine provoacă aceste accidente? ˂˂Jmekerii˃˃ care ˂˂îi dau blană˃˃ şi bagă flashuri de la un kilometru depărtare, ˂˂dă-teee, să moară mă-ta, că vin lansat, am maşinăă, ţăranee˃˃, cretinii care croşetează-n trafic la 180 kmh, dobitocii care stau în curul celui din faţă de parcă s-ar suspenda legile fizicii doar pentru că au scăpat ei de la zoo pe şosea”, a scris Vlad Petreanu pe blogul său.

Articolul a stârnit controverse aprinse în mediul online, mulţi şoferi susţinând că dacă circulă pe banda a doua de mers cu viteza maximă legală, nu au niciun motiv să se dea la o parte. Spre exemplu, şoferii din această categorie susţin că dacă pe autostradă viteza maximă admisă este 130 km/h, iar tu circuli pe banda a doua cu viteza de 130 de km/h, nu trebuie să îi faci loc celui care vine din spate, cu o viteză mai mare.

Fostul comisar-şef  Nicolae Istrat, acum în rezervă, susţine că într-o astfel de situaţie, şoferul care circulă pe banda a doua, chiar dacă are viteza legală, comite o ilegalitate în momentul în care nu trece pe prima bandă. „Avem obligaţia să ocupăm banda întâi, chiar dacă ne aflăm pe banda a doua cu viteza maximă admisă. Legea prevede foarte clar că atunci când banda unu este liberă, indiferent de viteză, conducătorii auto trebuie să o folosească. Foarte mulţi merg pe banda doi, deşi banda unu este liberă. Nu contează cum circulă cel din spate. Poate duce un bolnav la spital”, a arătat Nicolae Istrat, potrivit căruia problema este întâlnită şi pe străzile cu mai multe benzi din oraşe.

Articolul din Codul Rutier care reglementează această problemă spune următoarele: „Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducatorii de vehicule în functie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, daca aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane”.

O altă problemă des întâlnită la circulaţia pe autostradă este nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers. Astfel, mulţi şoferi care schimbă banda unu cu banda doi, fac acest lucru fără să semnalizeze, ceea ce nu este corect din punct de vedere legal.

„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure ca o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”, prevede Codul Rutier.

O mare problemă în cazul circulaţiei pe autostradă şi pe drumurile cu mai multe benzi apare în cazul accidentelor în care e necesară intervenţia Poliţiei, a Pompierilor sau a Ambulanţei. Cu ocazia unui accident recent petrecut pe o autostradă din România, mai mulţi şoferi blocaţi în trafic au întors maşinile şi au circulat în sens invers, pe banda de urgenţă. „Asta este o crimă”, susţine fostul comisar-şef de la Rutieră.

„Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore”, prevede art 37, alin. 1 din Codrul Rutier.

Fostul comisar-şef din cadrul Poliţiei Timiş susţine că pentru a face loc maşinilor de intervenţie şoferii trebuie să oprească în afara drumului sau cât mai aproape de marginea din dreapta. Istrat a explicat că în cazul în care maşinile de pe prima bandă opresc pe dreapta, iar cele de pe banda a doua opresc pe stânga, iar coloana de maşini ia forma unui spic, există riscul ca una dintre maşini să nu mai poată înainta şi astfel să fie blocată trecerea maşinilor de intervenţie.  

În cazul circulaţiei pe autostradă banda de uregnţă trebuie lăsată întodeauna liberă pentru maşinile de interevenţie. „Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă, cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar”, prevede Codul Rutier, care îi lasă pe şoferi să interpreteze ce este „un caz justificat”. „Am văzut că unii opresc pe banda de urgenţă să se odihnească şi să fumeze. Ăsta poate fi numit un caz justificat?”, se întreabă fostul comisar-şef. Un şofer „jmeker” poate spune că odihna de care are nevoie pentru a nu provoca un accident rutier justifică oprirea pe banda de urgenţă.  

Citeşte şi:

De ce sunt înjuraţi oltenii în trafic la Timişoara: “Regretabil este atunci când încalcă regula de circulaţie din ignoranţă”

VIDEO Cea mai utilizată manevră a nesimţiţilor din trafic: „Nu au răbdare şi nu au respect faţă de ceilalţi şoferi“


Sensul giratoriu, misterul de nepătruns pentru foarte mulţi şoferi. Cum poate fi desluşit extrem de simplu: „Încercaţi un exerciţiu de imaginaţie“

Mulţi şoferi nu cunosc semnificaţia semaforului intermitent de dreapta. Tupeiştii abuzează ilegal de claxoane

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite