Criză după gratii la Puşcăria Timişoara: au scăzut cu 30% încasările din munca deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de construcţii nu mai închiriază puşcăriaşi cu ziua, deşi deţinuţii lucrează de două ori mai ieftin decât muncitorii liberi.

Recesiunea i-a ajuns până şi pe deţinuţii care îşi ispăşesc pedeapsa în Penitenciarul Timişoara. Peste 200 dintre cei 1.000 de puşcăriaşi au fost scoşi la muncă în interesul puşcăriei, în 2009, dar încasările penitenciarului au scăzut cu 30 la sută în 2009 faţă de 2008, pentru că firmele nu mai solicită ajutorul deţinuţilor. 

Faţă de anii trecuţi, numărul lucrărilor la care participă deţinuţii de la Penitenciarul Timişoara a scăzut. „Mulţi dintre agenţii economici fie au dispărut, fie au scăzut lucrările. Cele mai mari probleme sunt în construcţii. Dar mă străduiesc să menţin tendinţa anilor trecuţi”, a spus Georgică Alexeev, directorul Penitenciarului Timişoara.

Ofertă de criză

Penitenciarul Timişoara vine cu o ofertă de recesiune pe piaţa forţei de muncă. Vor putea profita de forţă de muncă de la închisoare, la preţuri avantajoase, nu doar firmele, ci şi persoanele fizice. „Preţurile se negociază, însă, spre deosebire de contractele cu firme, banii se plătesc anticipat. Avantajul e că se poate ajunge la preţuri mai mici decât la firme”, a spus Alexeev.

Din salariul negociat cu beneficiarul muncii, deţinuţii primesc doar 30 la sută, restul de bani urmând să ajungă la bugetul penitenciarelor. „Zece la sută din banii primiţi intră într-un cont al deţinutului, iar restul de 20 de procente se poate cheltui pentru diferite cumpărături. Ei mai pot trimite bani familiei”, a explicat Alexeev.  De asemenea, la trei sau patru zile lucrate, în funcţie de dificultatea muncii, deţinuţii îşi pot reduce pedeapsa cu o zi.


Încasări mari la buticul puşcăriei

Puşcăriaşii au cheltuit peste 2,7 milioane de lei anul trecut pentru a-şi cumpăra alimente de la buticul din incinta puşcăriei, fiind realizate 55.000 de tranzacţii. În celule, gardienii au găsit anul trecut peste 285 de telefoane mobile introduse ilegal. Ele au fost confiscate, alături de peste 200 de încărcătoare de telefoane.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite