Controverse legate de vânzarea unei clădiri către un partid, la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Local votează o tranzacţie controversată. FOTO: Arhivă
Consiliul Local votează o tranzacţie controversată. FOTO: Arhivă

Primăria intenţionează să vândă filialei locale a PSD clădirea care a găzduit Administraţia Domeniului Public din Timişoara, însă preţul fixat a stârnit discuţii atât între politicieni, cât şi în societatea civilă. Un consilier local spune că a fost ameninţat după votul negativ.

Este vorba de o clădire cu o suprafaţă utilă de aproape 1.000 de metri pătraţi, şi în care filiala Timiş a PSD şi-a stabilit recent sediul. Acum, social-democraţii şi-au manifestat intenţia de a cumpăra clădirea, iar preţul a fost stabilit pe baza unei evaluări făcute de firma AB Consulting SRL. În această evaluare se menţionează un preţ mediu de 107 euro pe metrul pătrat util şi o valoare totală de 99.160 de euro plus TVA pentru cei 957,41 mp utili ai imobilului.

Pentru ca tranzacţia să aibă loc, este nevoie de votul Consiliului Local Timişoara, însă proiectul de hotărâre a "căzut" la limită, la ultima şedinţă. Pentru că au fost doar 18 consilieri prezenţi (reprezentanţii PDL au lipsit toţi), ar fi trebuit ca toţi să voteze favorabil proiectului, însă unul a fost împotrivă: Petrică Folică, consilier local din partea PP-DD. Acesta susţine că a primit ameninţări telefonice după votul negativ.

"Am primit mai multe telefoane suspecte după vot, au fost telefoane chiar şi de ameninţare. Dar n-au ce să-mi facă. Merg cu tramvaiul, călătoresc cu trenul. Nu mi se poate întâmpla nimic. Nu vreau să fac un capăt de ţară din aceste telefoane şi nu vreau să dezvolt ideea. La partid nimeni nu mi-a reproşat nimic. Am libertatea de a alege. Mi s-a spus clar – dacă văd o neregulă trebuie să sesizez şi să acţionez. Am rămas suprins de declaraţiile din presă ale primarului, cum poate susţine că nu ştia despre ce este vorba? Din declaraţiile primarului şi ale altora ca el reiese că ei circulă cu trenul mereu, o maşină îi ia în fiecare dimineaţă din Gara de Nord, apoi se întâlnesc la primărie şi, fără să ştie nimic, se pun repede să ia hotărâri. Cum poţi lua o clădire în care s-a investit peste 700.000 lei cu doar 400.000 de lei? Eu am ştiut din start cum voi vota", a spus Petrică Folică pentru debanat.ro.

Petrică Folică este şeful unei agenţii de dedectivi particulari şi a ajuns în Consiliul Local recent, după ce doi colegi ai săi din PP-DD au decedat.

Noii locatari ai controversatului imobil susţin că au investit în clădire şi de aceea preţul mic de cumpărare ar fi justificat, însă o privire sumară asupra ofertelor imobiliare din zonă arată că preţul de 107 euro/mp util este unul infim faţă de media zonei, una apropiată centrului oraşului.

Reprezentanţii partidului Forţa Civică Timiş îi acusă de "blat politic" pe consilierii locali. „În Raportul de evaluare imobiliară globală al SC WEST PROPERTY ADVISOR, aflat pe site-ul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, la fila 24, pentru zona 2 din Timişoara, zonă în care se află imobilul, sunt menţionate următoarele valori de referinţă exprimate în euro pe metrul pătrat de suprafaţă utilă: 840 euro/ mp – parter si etaj; 620 euro /mp – demisol. Rezultă un preţ minimal, ştiind că imobilul are demisol şi 3 nivele de ((1x 620 + 3x 840) / 4 = ) 785 euro / mp util fără TVA. Valoarea totală minimă calculată este, în aceste condiţii, de peste 922000 euro, fără TVA.  La această valoare se adaugă preţul terenului a cărui suprafaţă nu o cunoaştem”, se arată într-un comunicat transmis, joi seara, de FC Timiş. Reprezentanţii locali ai FC au cerut şi retragerea de pe ordinea de zi a şednţielor Consiliului Local.

Edilul-şef încearcă să se ţină departe de scandalul apărut în jurul acestei tranzacţii. „Imobilul a fost al ADP-ului şi s-au făcut lucrări de amenajare, la un preţ fabulos de mare în raport cu ceea ce se vede pe teren. Nu e nimic de mirare când e vorba de ADP, pentru că acolo era un obicei ca facturile să fie încărcate cu tot felul de lucruri. Nu mă pot pronunţa într-o astfel de speţă, nu sunt evaluator”, a spus primarul Nicolae Robu, care a menţionat că va cere încă o evaluare.

Cel mai probabil, proiectul de hotărâre va rămâne pe ordinea de zi şi va fi votat din nou în următoarea şedinţă a Consiliului Local.

Citeşte şi:

Primarul Timişoarei este împotriva uciderii în masă a câinilor din oraş: “Sterilizarea este soluţia, nu exterminarea”

Primarul Nicolae Robu admite şi el că "Timişoara pute!"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite