Consiliu Judeţean obligat să achite daune morale de sute de mii de lei pentru moartea unei femei pe un drum cu polei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Consiliul Judeţean Timiş a fost obligat de judecători să achite daune morale de 400.000 de lei pentru moartea unei femei. Victima a decedat într-un accident rutier produs în iarna anului 2013 pe un drum judeţean acoperit cu polei.

O sentinţă pronunţată în primă instanţă de Tribunalul Timiş şi menţinută în apel de Curtea de Apel Timişoara a obligat Consiliul Judeţean Timiş să le achite soţului, fiului şi mamei unei femei decedate într-un accident rutier daune morale în valoare totală de 400.000 de lei. Accidentul în care femeia din Timiş, pasageră pe scaunul din dreapta al unei Dacii Logan, şi-a pierdut viaţa a avut loc în a doua zi de Crăciun din 2013, în jurul orei 0:30. O femeie aflată la volanul unei Dacii Logan în care se afla şi victima circula pe drumul judeţean care face legătura între Valea lui Liman şi Tomeşti, iar într-o curbă, din cauza poleiului, a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat în râul de pe marginea drumului. Prinsă în centura de siguranţă, pasagera de pe scaunul din dreapta a murit înecată.

Maşina circula cu 30 km/h

În urma anchetei şi a expertizei realizate în dosar s-a ajuns la concluzia că maşina răsturnată în râu nu circula cu viteză. Practic, expertiza a arătat că autoturismul circula cu 30 de km/h, derapând din cauza poleiului. Expertul a mai concluzionat că accidentul putea fi evitat dacă viteaza de rulare era sub 25 de km/h. În urma accidentului şi a decesului femeii de pe scaunul din dreapta faţă, familia victimei (mama, soţul şi fiul) au dat în judecată Consiliul Judeţean Timiş, care este administratorul drumului, cerând daune morale pentru că nu a luat măsuri pentru îndepărtarea poleiului şi pentru a preveni şoferii că se circulă pe un drum alunecos.

„Ar fi trebuit să aibă memoria curbelor”

În proces, Consiliul Judeţean s-a apărat încercând să dea vina pe şoferiţă. „Conducătoarea auto nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi nu a avut o conduită preventivă, întrucât nu a ţinut seama de faptul că a condus noaptea, în jurul orelor 0,30-0.50, în luna decembrie, pe un drum fără iluminat stradal, cu mai multe curbe, având o stare de oboseală accentuată, aspecte care, dacă ar fi fost luate în considerare de către expert, ar fi condus la o concluzie obiectivă cu privire la cauzele producerii accidentului rutier”, s-au apărat reprezentanţii CJ Timiş. Aceştia au mai arătat că şpoferiţa ar fi trebuit „să aibă memoria curbelor, având în vedere, pe de o parte, că era localnică, iar pe de altă parte, că a parcurs acelaşi drum, dar în sens invers, cu doar câteva ore înaintea producerii accidentului”.

Imagine indisponibilă

Curba în care a avut loc accidentul

Consiliul Judeţean a mai arătat că dacă lipsa semnalizării rutiere ar fi fost cauza producerii accidentului, acesta s-ar fi produs când conducătoarea auto se deplasa spre localitatea Valea lui Liman şi nu la întoarcere. „Viteza de deplasare la întoarcerea din localitatea Valea lui Liman, de numai 30 de km/h, este neverosimilă şi, de altfel, subiectiv introdusă ca parametru în simulare, în realitate numai o viteză mai mare decât cea consemnată de expert putând explica producerea accidentului”, se mai arată în documentele depuse în proces de Consiliul Judeţean Timiş.

Decizia judecătorilor

Magistraţii care au obligat Consiliul Judeţean la plata daunelor de 400.000 de lei au arătat că principalele cauze ale producerii accidentului au fost: lipsa semnalizării corespunzătoare, lipsa măsurilor de protecţie în acea zonă periculoasă, respectiv neinstalarea unui parapet de protecţie la marginea drumului înspre albia râului, necunoaşterea de către conducătorul auto a situaţiei periculoase în acea curbă, respectiv a fenomenului de formare a poleiului, în lipsa indicatoarelor de avertizare a drumului alunecos sau de limitare a vitezei şi lipsa materialului antiderapant în zona de periculozitate maximă în timpul de formare a poleiului.   

Judecătorii au mai precizat că, deşi expertiza a arătat că producerea accidentului s-ar fi putut evita dacă viteza de deplasare a autoturismului era mai mică de 25 km/h, viteza nu îi poate fi imputată şoferiţei, apreciindu-se că „nu este rezonabil a considera că orice conducător auto diligent ar fi circulat cu o viteză atât de redusă pe un drum judeţean, neputând anticipa în niciun fel faptul că în acea curbă ar fi putut exista o suprafaţa alunecoasă, cu polei, din cauza existenţei unui stăvilar şi a căderii de apă din acea zonă, în lipsa unui indicator rutier care să avertizeze această situaţie, respectiv „Drum lunecos“”.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Nicolae Oprea, a declarat că daunele morale au fost plătite, dar Consiliul Judeţean a dat în judecată firma cu care avea contract de deszăpezire pentru recuperarea banilor. „S-a constatat că persoana a murit din cauza faptului că drumul nu a fost curăţat corespunzător. Consiliul Judeţean s-a îndreptat împotriva firmei. În 25 septembrie e primul termen. Vom vedea despre ce este vorba”, a dedclarat Nicolae Oprea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite