Confruntată cu lipsa spaţiilor de veci, Primăria Timişoara vrea două noi cimitire ca în Austria

Confruntată cu lipsa spaţiilor de
veci, Primăria Timişoara vrea două noi cimitire ca în Austria

Unul dintre subiectele preferate în ultima vreme pentru viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, cel al cimitirelor, ajunge la alt nivel. Cum nu mai sunt locuri de îngropat decedaţii în vechile cimitire, el vrea deschiderea altora noi, în acest sens el prezentând modelul austriac.

Ştiri pe aceeaşi temă

Explozia demografică a Timişoarei în ultimii ani a dus la umplerea cimitirelor deja existente. Oamenii mai vin pe plaiuri bănăţene pentru un serviciu mai bun, dar mai şi pleacă în lumea celor drepţi după ce s-au stabilit aici. Ca atare, oficialii Municipalităţii au în vedere deschiderea a două noi cimitire. Şi nu orice cimitire, ci unele amenajate conform „standardelor europene” cu veceuri, capele, frigidere pentru cei decedaţi, locuri de reculegere, cu zone separate pe religii, magazine „de specialitate” şi case funerare, precum şi o zonă specială pentru depunerea urnelor cu cenuşă. Ca model de urmat Traian Stoia propune un cimitir austriac.

„Patrimoniul primăriei propune înfiinţarea a două noi cimitire, având în vedere că cele existente sunt pline. Cimitirele timişorene sunt înfiinţate de peste 100 de ani şi unele dintre ele şi-au atins de mult gradul maxim de ocupare. Cimitirele existente nu pot asigura locuri de veci în sectoare distincte în funcţie de orientarea religioasă şi astfel sunt situaţii în care nu se pot respecta obiceiurile specifice fiecărui cult religios, lucru garantat de Constituţie. Cimitirele nu corespund standardelor europene, care prevăd edificarea unor case funerare pentru depunerea persoanelor decedate în vederea asigurării ritualurilor premergătoare înhumării. În capelele existente în cimitir sunt depuse simultan mai multe persoane decedate, iar acest fapt generează disconfort familiilor îndoliate”, a declarat Stoia.

Visul viceprimarului la un cimitir pe standarde europene include parcări, grup sanitar, magazin de profil şi loc de reculegere, iar pentru desfăşurarea serviciilor de înhumare de o capelă, o casă funerară, o sală de priveghi, camere frigorifice pentru cei decedaţi, un sediu administrativ şi un loc de depunere a urnelor cu cenuşă. Edilul a prezentat ca exemplu un cimitir din Austria.

Noile cimitire ar urma să vină la pachet cu un sistem computerizat de evidenţă a locurilor de veci, astfel că se va ştii din timp unde şi cum vom „parca” atunci când cei dragi vor merge în lumea celor drepţi. Când ar urma să fie disponibile noile cimitire? Cam în doi ani, mai spune Stoia. Deocamdată se caută terenul corespunzător.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: