Comuna de lângă Timişoara unde vine gigantul IKEA. În afară de mobilă, la Dumbrăviţa se vor mai fabrica senzori pentru industria aeronautică şi biciclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica TE Connectivity de la Dumbrăviţa FOTO Ş.Both
Fabrica TE Connectivity de la Dumbrăviţa FOTO Ş.Both

După TE Connectivity - cel mai mare producător de senzori pentru industria aviatică din lume, în comuna timişeană Dumbrăviţa urmează să se deschidă o fabrică de biciclete. În 2019, ar urma să înceapă în localitate construcţia centrului comercial pentru IKEA.

Comuna periurbană Dumbrăviţa este recunoscută pentru creşterea demografică, în urma construcţiei de vile şi reşedinţe pentru timişorenii. În 1992, Dumbrăviţa avea 2.400 de persoane, însă astăzi trece de 18.000. Comuna s-a dezvoltat mult datorită proeictelor europene, iar pe lângă impozitul de la locuitori, primăria se bazează şi pe veniturile obţinute de la firmele care îşi deschid puncte de lucru în Dumbrăviţa.

Spre deosebire de alte comune limitrofe Timişoarei, precum Giroc sau Ghiroda, Dumbrăviţa stă încă slab la investiţii. Aşa se face că noua strategie a Primăriei este să dezvolte zona industrială, să atragă firme. 

Săptămâna aceasta, furnizorul de conectori şi senzori TE Connectivity - cel mai mare producător de senzori pentru industria aviatică din lume, a inaugurat fabrica sa din Dumbrăviţa. Investiţia din această fază este de aproximativ şase milioane de euro. Momentan oferă 70 de locuri de muncă, însă în următorii trei-patru ani va avea câteva sute de angajaţi. 

TE Connectivity

TE Connectivity, o fabrică modernă în Dumbrăviţa 
 

TE Connectivity este acum al doilea invesitor ca mărime în Dumbrăviţa, după Dunca Expediţii, una din cele mai mari firme de transport mărfuri din România, cu un parc auto de peste 800 de vehicule. 

„Dacă la locuinţe individuale şi construcţii de case stăm foarte bine, nu acelaş lucru pot spune şi despre zona industrială. Nu ne putem compara cu Giroc sau Ghiroda, care stau foarte bine din acest punct de vedere. De acum, strategia noastră este să atragem câţi mai mulţi investitori. Este loc, avem zona industrială, lucrăm la un drum colector cu centura Timişoarei, iar investitorii vor putea să vină. Deocamdată TE Connectity este pe locul doi în topul firmelor mari de la noi, după Dunca Expediţii. Apoi, mai sunt şi alţii care ne aduc bani frumoşi la bugetul local”, a declarat Victor Malac, primarul din Dumbrăviţa.

TE Connectivity

Fabrica TE Connectivity se află într-o hală a dezvoltatorul belgian WDP  
 

Fabrică de biciclete cu 100 de angajaţi

Mai sunt şi alte firme care vor ajunge în Dumbrăviţa. Primarul localităţii a devăluit că în scurt timp se va deschide o fabrică de biciclete.

“Noutatea este că aşteptăm să se deschidă fabrica de bicielete. Probabil că la începutul anului viitor îi şi dau drumul. E un investitor străin, care a închiriat terenul de la Dunca. Din câte ştiu e un proiect de 1,5 milioane de euro şi cred că o să fie în jur de o sută de angajaţi. Ei asamblează bicicletele aici. Cu toate că noi nu avem şomaj, vreau ca muncitorii acestor fabrici să fie Dumbrăviţa.”, a mai spus Victor Malac.  

Malac şi Robu

Victor Malac (dreapta) dă mâna cu primarul Timişoarei, Nicolae Robu, pentru unul dintre proiectele comune
 

În aşteptarea celor de la IKEA

O altă veste excelentă pentru administraţia locală este venirea celor de la IKEA, care vor deschide magazinul lor la ieşirea din Timişoara, pe un teren situat pe teritoriul administrativ al comunei Dumbrăviţa.

“Am dat drumul la certificatul de urbanism, acuma se lucrează la proiect. Probabil că la începutul anului viitor vor începe lucrările de construcţie. Au termen scurt, cam un an vor dura lucrările. Primăria va asigura utilităţile acolo. Ne-am înţeles ca ei să facă un sens-giratoriu, să lărgească la patru benzi strada Petru Ţuţea şi să facă drumul colector”, a declarat Victor Malac.  

Imagine indisponibilă


Terenul pe care IKEA va construi magazinul 
 

Într-un comunicat de presă transmis de IKEA, noile magazine se vor deschide în Timişoara, Braşov şi Cluj până în anul 2021. 

Aduc bani la bugetul local

Printre investitori din Dumbrăviţa se mai află Valeo, Somaco, Bontimes, Fropin, Kaufland, Lidl, Pepco, Casa Rusu, Hotel Galaxy etc. În 2019 vin şi cei de la Mega Image. Pentru că este aproape de autostradă şi de centura Timişoarei, în Dumbrăviţa, şi-au deschis staţii de benzănărie cei de la Mol, Socar, Rompetrol, OMW-Petrom, Gazprom şi Lukoil, care aduc bani la bugetul local. 

Citiţi şi:
 

FOTO Cel mai mare producător de senzori pentru industria aviatică din lume a inaugurat fabrica din România. „E un proiect strategic al americanilor”

FOTO Mirajul de a te muta din oraş în comunele periurbane. Populaţia Dumbrăviţei a crescut de la 2.600 la peste 16.000 de locuitori

 

Povestea coloniştilor maghiari care au întemeiat, în urmă cu 125 de ani, Dumbrăviţa, localitatea unde se trăieşte cel mai bine în România

FOTO Comuna Dumbrăviţa, localitatea din Timiş unde se trăieşte cel mai bine în România

Încă un pas spre realizarea metropolei Timişoara. A fost inaugurată linia de firobuz care leagă oraşul de Dumbrăviţa

VIDEO Comuna Dumbrăviţa va avea sală de sport de peste 1,3 milioane de euro
 

Incubator de afaceri de peste un milion de euro, pentru IMM-uri cu activităţi în domeniul meşteşugurilor tradiţionale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite